Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
All-electric oplossingen voor distributiecentra
Plaatsing van één van de VRF-buitendelen voor Amsterdam Logistic Cityhub (ALC).

All-electric oplossingen voor distributiecentra

De e-commercemarkt in Nederland is booming. Als gevolg van de vele online aankopen én retourzendingen schieten distributiecentra als paddenstoelen uit de grond. Om de duurzaamheid van deze gebouwen in het oog te houden werd in 2010 het Nederlandse BREEAM-keurmerk geïntroduceerd, waarin onder meer gekeken wordt naar energiezuinigheid en gezondheid. Thema’s waar de warmtepompcombinaties van Alklima, exclusief distributeur van Mitsubishi Electric warmtepompen en airconditioners, perfect op aansluiten. “Onze City Multi VRF-systemen vinden al meer dan 25 jaar gretig aftrek in de kantoordelen, omdat hiermee gelijktijdig én energie-efficiënt verwarmd en gekoeld kan worden”, vertelt Frank van Buuren, Accountmanager bij Alklima. “De hallen werden vaak nog gasgestookt. Sinds vijf jaar echter zien we ook hier een verschuiving naar all-electric. Ook hier gaan wij graag in mee, in nauwe samenwerking met installatiepartners zoals Barth Installatietechniek.”

Een mooi voorbeeld in dit kader is het project voor Dudok Real Estate in Roosendaal, in opdracht van Bouwbedrijf Vrolijk bv. Op logistiek bedrijventerrein Borchwerf II wordt een bestaand distributiecentrum van ca. 24.500 m2 gerenoveerd en in een modern jasje gestoken. “Dudok Real Estate heeft deze gelegenheid aangegrepen om ook het klimaatsysteem in de hal te verduurzamen”, vertelt Joris Roozendaal, Projectleider bij Barth Installatietechniek. “In het licht van de energietransitie wordt de hal voorzien van een single split warmtepompsysteem van Mitsubishi Electric. Dit all-electric systeem bestaat steeds uit een lucht/water-buitenunit en een cassette-binnenunit. Op basis van een koellast- en warmteverliesberekening en in overleg met Alklima hebben wij het juiste type en aantal units geselecteerd. In totaal worden 15 binnenunits gemonteerd, die de hal continu op een aangename temperatuur van ca. 15°C houden.” Om een optimale luchtverdeling in de hal te garanderen, worden tevens ondersteuningsventilatoren geplaatst. 

De renovatie van de hal wordt uitgevoerd conform de BREEAM-NL In-Use certificeringscriteria. Het project moet medio oktober gereed zijn. Vervolgens wordt op hetzelfde terrein een nieuwbouw van ca. 15.000 m2 gerealiseerd. Hier worden zowel de hal als de kantoren voorzien van Mitsubishi Electric VRF-systemen.

Joris Roozendaal, Projectleider bij Barth Installatietechniek, op het project in Roosendaal.

Gelijktijdig verwarmen en koelen

Naast het distributiecentrum in Roosendaal is Barth Installatietechniek betrokken bij de realisatie van Amsterdam Logistic Cityhub (ALC); een state-of-the-art distributiecentrum dat de last mile van en naar Amsterdam moet verkorten. Niet alleen particuliere en zakelijke pakketjes, maar ook boodschappen én bouwmaterialen zullen straks emissievrij en met elektrische vrachtwagens, bestelbusjes, (bak)fietsen of boten vanaf het ALC naar de binnenstad worden vervoerd. Om dit mogelijk te maken, bestaat de nieuwbouw uit circa 220.000 m2 opslagruimte en 11.000 m2 kantoorruimte. “Om te voldoen aan de BREEAM-NL ‘Excellent’ ambitie worden alle kantoren voorzien van een VRF-systeem, waarmee gelijktijdig per ruimte verwarmd of gekoeld kan worden”, vertelt Karel Barth, mede-eigenaar van Barth Installatietechniek. “Samen met Alklima hebben we de juiste oplossing voor de 10 kantoren uitgewerkt. In alle ruimtes komen kanaalunits, die gekoppeld worden aan 1 of 2 buitendelen. In combinatie met de BC-controller (verdeelbox) zorgen de kanaalunits dat exact de juiste luchthoeveelheid wordt ingeblazen en afgezogen. Maar ook dat efficiënt energie (warmte en koude) wordt uitgewisseld. Er wordt dus geen energie verspild.” 

De VRF-systemen worden slim gecombineerd met een randstrook met vloerverwarming. De warmte hiervoor wordt geleverd door 10 Mitsubishi Electric Zubadan (Japans voor: ‘Super Heating’) warmtepompen. “Hierdoor worden ‘koudere luchtstromen’ voor de glasoppervlakken gecompenseerd en ervaren gebruikers maximaal comfort.”

In navolging van de grote kantoren worden ook 8 loodskantoren ingericht. Ook hier komen VRF-systemen. Inmiddels zijn alle buitendelen gemonteerd, vertelt Barth. “Op dit moment monteren we de binneninstallatie. Eind dit jaar moet de installatie worden opgeleverd.”

Eenvoudig en snel

“Circa 95% van de projecten die wij ontwerpen en realiseren, wordt uitgevoerd met de City Multi VRF-systemen van Mitsubishi Electric”, benadrukt Barth. “Op basis van onze schetsontwerpen zoeken wij steevast samen naar de beste oplossingen voor ieder project. De lijnen tussen onze bedrijven zijn kort en dat werkt erg prettig. Groot voordeel van de VRF-systemen is dat zij een hoge efficiëntie en comfort garanderen. Maar ook dat zij snel geïnstalleerd kunnen worden. Een uitkomst, nu doorlooptijden steeds korter en handjes steeds schaarser worden.”       

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.