Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Zuivere lucht voor betere schaatsprestaties

Zuivere lucht voor betere schaatsprestaties

De achttien rijders van de Nederlandse shorttrackselectie gaan de komende wintermaanden in hun thuissituatie experimenteren met een luchtreiniger van Daikin. Met de luchtreinigers krijgen de shorttrackers zuiverder lucht in huis, wat kan bijdragen aan hun gezondheid. Een slecht binnenklimaat heeft impact op de luchtwegen. Daar zijn niet alleen topsporters gevoelig voor, maar ook ouderen, kinderen en baby’s. Afgelopen vrijdag kregen de shorttrackers de apparaten overhandigd na hun training in Thialf.

Topsporters gebruiken enorm veel zuurstof en de kans is groot dat ze bij intensieve inspanningen last krijgen van hun luchtwegen. Schaatsers ademen soms bijna 200 liter lucht per minuut. Op een ijsbaan, waar de lucht koud en vaak droog is, kunnen de luchtwegen  snel geprikkeld en uitgedroogd raken. Dan treedt vernauwing op, waardoor de sporter minder lucht krijgt. Het is daarom belangrijk dat topsporters buiten de schaatsbaan om, rekening houden met het klimaat om hen heen, zodat hun luchtwegen zo min mogelijk geprikkeld raken. De luchtreinigers van Daikin hebben een drievoudige werking en halen onder meer pollen, stof, dierenharen, allergische stoffen en eventuele virussen uit de lucht.

Innovaties

Bondscoach Jeroen Otter is altijd op zoek naar innovaties die zijn shorttrackers aan nog betere prestaties kunnen helpen. Hij is benieuwd naar het effect van de luchtreinigers. “In onze kernploeg zitten enkele rijders die extra gevoelig zijn voor de luchtkwaliteit”,  vertelt Otter. “Kou is voor schaatsers eigenlijk niet gezond, net als chloor voor een zwemmer een aanslag op de luchtwegen betekent.”  “We monitoren de schaatsers natuurlijk niet 24 uur per dag, maar geven ze wel tips mee om niet te snel verkouden of ziek te worden”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Waar we nog meer naar kunnen kijken is het binnenklimaat bij de schaatsers thuis.”

Ventilatie

Edwin Hoogerwerf, directeur van Daikin, reikte afgelopen vrijdag de luchtreinigers uit en licht toe: “Als er niet goed wordt gelet op juiste ventilatie, aanwezigheid van huisstof of eventuele huisdieren, dan kan dat de gezondheid beïnvloeden. Een gezond binnenklimaat wordt onderschat in Nederland. Het gaat daarbij niet alleen om de temperatuur. In huis is de lucht soms meer vervuild dan buiten. Zeker als in de winter de ramen niet open gaan en ventilatieroosters vaak gesloten blijven. Naast onze warmtepompen en airco-systemen is dit een product dat het leefklimaat verbetert”.

“We gaan de komende maanden monitoren in hoeverre de shorttrackers een positief effect op hun luchtwegen en algehele gesteldheid ervaren”, vertelt bondscoach Otter. “We zijn blij met een sponsor als Daikin die op deze wijze met ons meedenkt. Alle kleine verbeteringen en innovaties helpen ons dichter bij ons doel te komen: meer medailles!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.