Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Zó ondersteun je bewoners met isolatieproblemen

Zó ondersteun je bewoners met isolatieproblemen

Het belang van goede ventilatie

Isolatie is een hot topic. Als gevolg van de hoge gasprijzen zoeken bewoners actief naar oplossingen om hun woning snel én goed te isoleren. “Van spouwmuurisolatie tot triple glas: het isoleren van de woning brengt heel wat kosten met zich mee”, weet Jeroen Wolters, Area Sales Manager AERO bij SIEGENIA Benelux. “Toch gaan veel mensen deze investeringen voor de lange termijn aan, zodat hun energiefactuur daalt en het binnenklimaat aangenamer wordt.” Maar is dit ook daadwerkelijk het geval? Tegen welke uitdagingen lopen bewoners aan? En hoe kun je hen hier als installateur mee helpen?

De AEROTUBE verbergt alle functie-elementen in een buis. Het resultaat is een strak design én een gecontroleerde ventilatie, naar behoefte en met een optimaal comfort.

Eind 2021 kochten Jochem en Marieke een jaren-30-woning, waar veel aan moest gebeuren. Uit economisch én duurzaamheidsoogpunt gingen zij op zoek naar energieneutrale oplossingen. Ramen werden vervangen door kozijnen met triple glas en muren werden geïsoleerd… Wat aanvankelijk een goede investering leek, bleek een jaar later helaas de oorzaak voor veel ellende. “Jochem en Marieke kregen te maken met overlast, zoals vocht op de muren. Met name in de ruimtes waarvan de deuren meestal gesloten zijn”, vertelt Wolters. “Bovendien voelde het binnenklimaat muf aan.”

Warme lucht verlaat onze woningen eenvoudig. Koude buitenlucht stroomt echter niet vanzelf naar binnen. Het creëren van een goede luchtstroming is hiervoor cruciaal.

Goede luchtstroom

Na het isoleren van spouwmuren en andere isolerende middelen kunnen aardig wat ventilatieproblemen ontstaan. “Een goede luchtstroom, waarbij verse lucht de woning binnenkomt en verzadigde lucht de woning verlaat, is bijzonder belangrijk”, benadrukt Wolters. “Ook voor Jochem en Marieke bleek goede (decentrale) ventilatie de oplossing om voldoende frisse lucht toe te voeren, overtollig vocht af te voeren en een optimale luchtkwaliteit in alle ruimtes te borgen.”

Simpele handelingen als een raam openen en de afzuiging in de badkamer gebruiken, dragen zeker bij aan een goed geventileerde ruimte, vertelt hij. “Wil je niet te veel energie verliezen en toch een aangenaam binnenklimaat realiseren, dan zijn er prima ventilatie-oplossingen voorhanden. Het plaatsen van alleen een rooster is niet afdoende. Om goede ventilatie mogelijk te maken, moet namelijk op een andere plek worden afgezogen.”

De AEROTUBE WRG wandventilatie-unit.

Perfect afgestemde ventilatie

Warme lucht verlaat onze woningen eenvoudig. Koude buitenlucht stroomt echter niet vanzelf naar binnen. Het creëren van een goede luchtstroming is hiervoor cruciaal. “Voor ruimtes zoals woon- en slaapkamers vormt wandventilatie in dit kader een perfecte oplossing”, aldus Wolters. “Wandventilatie is onopvallend weg te werken én eenvoudig te plaatsen naast een nieuw kozijn. Afhankelijk van de kamer kun je één of twee units plaatsen, die zorgen voor kruisventilatie tussen bijvoorbeeld de voor- en achtergevel. De AEROTUBE WRG van SIEGENIA laat de ventilatoren zelfs met elkaar communiceren, zodat deze kruisventilatie naar een nog hoger niveau wordt getild.” 

De werking van de AEROTUBE WRG is heel eenvoudig:

– Warme lucht gaat naar buiten.
– Onderweg naar buiten passeert de warme lucht een keramisch blok, die hierdoor opwarmt.
– Koude lucht komt binnen via de kanaaltjes van het keramisch blok en wordt opgewarmd.

Na 60 seconden wisselen de AEROTUBES van functie. Dit creëert namelijk de beste luchtdoorstroming in de ruimte, met een warmteterugwinning tot wel 90%, aldus Wolters. “De AEROTUBES zijn uiterst eenvoudig, onopvallend en voordelig te plaatsen. Het antwoord op de vraag hoe je als installateurs bewoners met isolatieproblemen kunt helpen? Informeer hen over decentrale ventilatie!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.