Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

‘We moeten zoveel mogelijk kennis en kunde met elkaar delen’

IMG_7062
Richard Daamen Managing Director van Belimo.

23 mei 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Op het gebied van HVAC-installaties worden steeds specifiekere eisen gesteld. Dit vraagt niet alleen om geavanceerde oplossingen, maar ook om gedegen product- en installatiekennis bij iedereen in de keten. In een steeds sneller veranderende arbeidsmarkt, waarin innovaties elkaar in hoog tempo opvolgen, komen steeds meer slimme oplossingen beschikbaar die steeds meer vragen van de kennis en kunde van diegene die ze calculeert en installeert.

Wij voelen ons als marktleider verplicht om kennis over te dragen aan de opkomende generatie en om een brug te slaan tussen theorie en arbeidsmarkt. Bij Belimo geven we al jarenlang klassikale trainingen, wat verder is versterkt door de pandemie. Nu geven we ook e-learnings en online lessen en webinars. We delen onze kennis zonder er geld voor te vragen. Daardoor ontstaat een wisselwerking: scholen krijgen kennis van onze producten en het vak van installateur wordt beter belicht. We willen zoveel mogelijk kennis en kunde delen met anderen.

We geven trainingen op locatie en in ons eigen kenniscentrum. Daar hebben we een demowand die op afstand gemonitord kan worden. Daarnaast bieden we hands on trainingen aan leraren van ROC’s en in samenwerking met het ROVC. Het gaat dan niet alleen om theorie, maar we laten mensen ook praktijkervaring opdoen. Het ROVC-gebouw in Ede wordt gebruikt als leerobject, waarbij de leerlingen meteen aan de slag kunnen met het meten en inregelen van de installaties.

Al deze opleidingen zijn nodig om de kennis in de markt up-to-date te houden, maar het zorgt er ook voor dat het stoffige imago van de installateur met een schroevendraaier in de hand en een gereedschapsgordel om het middel verandert. We moeten het vak weer een beetje sexy maken. Het is tegenwoordig veel meer hightech dan vroeger en er komt veel meer IT bij kijken. Door onze trainingen heel breed aan te bieden bij zowel installateurs als scholen, laten we zien dat installatietechniek een mooi en boeiend vak is. Ik zou andere bedrijven adviseren om ook hun kennis te delen.

Het personeelstekort los je hiermee niet meteen op. Dat proberen we te doen door het aanbieden van customized products. We assembleren producten en leveren ze plug and play aan. Dat scheelt de installateur tijd en geld en verlagen wij hiermee de faalkosten. Maar ook de overheid zou een duit in het zakje moeten doen door campagne te voeren. Op die manier leggen we samen uit wat het installatievak écht inhoudt en schetsen we een beter beeld, wat de uitstroom zal stimuleren.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht