Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Vol vertrouwen naar school
Een veilig en goed binnenklimaat zorgt ervoor dat leerlingen en docenten weer met vertrouwen naar school gaan.

Vol vertrouwen naar school

Roy Titulaer, directeur van Auerhaan Klimaattechniek vertelt dat schoolbesturen momenteel met veel vragen zitten. Wordt er voldaan aan alle ventilatie-eisen? En hoe kunnen de kosten voor het verbeteren van het binnenklimaat binnen het budget blijven? “COVID-19 heeft de wereld veranderd. Vanuit de regering worden de teugels aangetrokken en zowel ouders als docenten zijn steeds alerter op een gezond leefklimaat in de klas of op het kinderdagverblijf. Schoolbesturen vinden het daarom belangrijk een gezonde werk- en leeromgeving te creëren voor hun leerlingen en leerkrachten”, vertelt hij.

De juiste manier van ventileren

Ventileren met een bestaand systeem en tussendoor ramen en deuren openzetten kan een oplossing zijn waarmee wordt voldaan aan de minimale luchtverversingsgraad. Dat wil echter niet zeggen dat er in lijn met de gezondheidsrichtlijnen van de GGD en het RIVM wordt geventileerd. Bovendien brengt natuurlijke ventilatie problemen als tocht, lawaai en een hoog energieverbruik met zich mee. “Om te bepalen of een school aan de regelgeving voldoet, is het Programma van Eisen Frisse Scholen een uitstekende richtlijn. Op ventilatiegebied komt Frisse Scholen Klasse C overeen met de eis voor bestaande bouw uit het Bouwbesluit 2012 . Dit is dan ook een goede indicatie voor de ondergrens”, legt Titulaer uit. Ter illustratie toont hij een overzicht waarin de eisen van de verschillende klassen worden weergegeven. “Wij vertegenwoordigen de fabrikanten Swegon en Lemmens. Deze Europese bedrijven fabriceren en ontwikkelen sinds jaar en dag kwalitatief hoogwaardige en betrouwbare ventilatiesystemen voor o.a. onderwijsinstellingen. De systemen voor schoolventilatie worden in grote lijnen opgedeeld in twee categorieën, namelijk een centraal of decentraal systeem. Welk systeem het meest geschikt is, is afhankelijk van de specifieke situatie en wensen.”

Centraal systeem

“Bij een centraal ventilatiesysteem verzorgen één of meerdere grote luchtbehandelingskasten de ventilatie van verschillende klaslokalen of soms de hele school”, aldus Titulaer. “In de meeste gevallen staat de unit bovenop het dak. Luchtkanalen transporteren verse buitenlucht naar de diverse ruimtes, waar roosters het geruisloos naar binnen blazen. Een separaat kanaalsysteem zuigt de vuile lucht weer uit de ruimte en brengt het via warmteterugwinning (WTW) naar buiten. Zo ontstaat een continue toevoer van verse geconditioneerde buitenlucht.”

Programma van Eisen Frisse Scholen.

Decentraal systeem

Een decentraal systeem bestaat uit een losse luchtbehandelingsunit die zich concentreert op één specifieke ruimte of zone. De unit hangt bijvoorbeeld in het klaslokaal of staat op het dak en recht boven het klaslokaal, zodat een uitgebreid kanaalsysteem overbodig is.

“Een decentraal systeem is veel flexibeler en daardoor een ideale oplossing voor de renovatie van scholen. Een ventilator brengt namelijk de verse buitenlucht rechtstreeks het klaslokaal binnen. Een separate ventilator zuigt de vuile lucht weer uit de ruimte”, aldus Titulaer. “Ook decentrale units zijn uitgerust met warmteterugwinning (WTW) en behalen een grote mate van energiebesparing. Bij beide systemen zijn overigens verschillende regelingen mogelijk, zowel op basis van CO2-sensoren, een constante luchthoeveelheid of door middel van een gebouwbeheersysteem.”

Waar de voorkeur ook naar uitgaat, Auerhaan heeft als één van de weinigen voor elke situatie een passend systeem. “Bovendien hebben wij jarenlange ervaring in het verbeteren van het binnenklimaat in scholen. Vele klaslokalen in Nederland zijn door de jaren heen door Auerhaan voorzien van schoolventilatie. Hierdoor kunnen wij ons onderscheiden.”

Vol vertrouwen de toekomst in

De opgedane kennis en ervaring wil Auerhaan graag delen met installateurs en schoolbesturen, om zo te komen tot een goede oplossing dat aan alle eisen voldoet en precies is afgestemd op de specifieke wensen. Een veilig en goed binnenklimaat zorgt ervoor dat leerlingen en docenten weer met vertrouwen naar school gaan en zorgt daarnaast voor een betere concentratie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.