Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Ventilatie op kantoor: erg belangrijk, maar lang niet altijd op orde

Schilt_Strijen_Fibratec_196A2848_LR-1536×886

31 mei 2022 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

In lang niet alle gebouwen is de ventilatie goed op orde. Uit onderzoek blijkt dat slechte luchtkwaliteit behoorlijk van invloed kan zijn op de gezondheid van uw medewerkers. Dit is een al langer bestaand probleem, maar sneeuwt eigenlijk constant onder, krijgt niet de juiste prioriteit of wordt genegerd. Tot de Covid-19 pandemie uitbrak, dit legde de problematiek weer bloot.

In dit blog gaan we hier dieper op in:

  • Wat de negatieve gevolgen van slechte ventilatie op uw medewerkers?
  • Wat houdt goede ventilatie precies in?
  • En belangrijker nog: hoe zorgt u voor goede ventilatie in uw kantoorgebouw?

Waarom is goede ventilatie zo belangrijk?

Een gebouw moet behaaglijk en veilig aanvoelen. Ventileren is daar een belangrijk onderdeel van. Aandacht voor het buitenklimaat is er voldoende, maar het bewustzijn over een gezond binnenklimaat is beperkt. Een slechte luchtkwaliteit heeft een negatieve invloed op de gezondheid van uw medewerkers. Minder concentratie, moeheid en problemen met ademen, het kan allemaal te maken hebben met een ongezond binnenklimaat. Dit resulteert weer in minder productiviteit en meer verzuim van uw medewerkers, cijfers waar u als ondernemer of leidinggevende toch vaak op vaart. Toch staat het verbeteren van het binnenklimaat niet bovenaan de prioriteitenlijst van veel gebouweigenaren. Goed ventileren helpt de luchtkwaliteit te verbeteren en beperkt ook de verspreiding van virusdeeltjes. Naast goede ventilatie, wat bijdraagt aan de luchtkwaliteit, zijn de volgende factoren ook belangrijk voor een gezond en comfortabel binnenklimaat:

  • Akoestische kwaliteit
  • Thermische kwaliteit
  • Visuele kwaliteit

Denk hier bijvoorbeeld aan licht, geluid en tocht. Al deze zaken dragen bij aan de prestaties, gezondheid en productiviteit van uw medewerkers. Ze zijn belangrijk voor het gevoel, de behaaglijkheid en het welzijn van uw personeel. Zo kan de ventilatie bijvoorbeeld goed op orde zijn, maar als de ruimte erg donker is en het tocht er, dan voelt die als nog niet behaaglijk en veilig aan.

Hoeveel m3 te ventileren op kantoor?

Volgens de huidige norm van het Bouwbesluit moeten kantoorruimten minimaal voldoen aan een luchtverversing van ongeveer 25 m3/uur per persoon. De huidige norm van de Arbo ligt daarentegen iets hoger met 30 m3/uur per persoon bij licht fysiek inspannende werkzaamheden en 50 m3/uur bij fysiek zwaarder inspannende werkzaamheden. Bij een vergaderruimte ligt dit getal een stuk lager (ongeveer 15 m3/uur per persoon) omdat hier vaak toch maar kort verbleven wordt.

Maar, nu we dit weten, hoeveel ventilatieroosters moeten we dan plaatsten om de genoemde luchtverversingen te halen? Daar is lastig een eenduidig antwoord op te geven. Elke situatie is immers anders.  Belangrijker is de doorspoeling van de lucht in de ruimte door de positie van de ventilatieroosters goed te bekijken. Dit om er voor te zorgen dat de verse lucht die binnenkomt ook daadwerkelijk de mensen bereikt. Schilt bedrijven adviseert: meer is altijd beter; meer frisse lucht!

De Schilt bedrijven Ventilatiewijzer

Volgens het Bouwbesluit 2012 wordt de ventilatiecapaciteit berekend per persoon aanwezig in de ruimte. Standaard is dat dus ongeveer 25 m3/uur per persoon aan frisse lucht. Dit is de minimale eis waaraan voldaan dient te worden. Daarnaast gelden vanuit het Bouwbesluit nog andere eisen en zijn er specifieke gebouwgebonden eisen.

Meer daarover leest u in onze Schilt bedrijven Ventilatiewijzer.

Maatwerk

Elke ruimte of situatie vraagt om een andere oplossing, hier is geen standaardformule voor. Belangrijke vraagstukken zijn namelijk: wat is de grootte van de ruimte? Wat is de functie van de ruimte? En hoeveel mensen moeten erin verblijven? Als we dit in kaart hebben gaan we kijken hoe dit te realiseren is. Waar kunnen we apparatuur opstellen? Welke voorzieningen zijn er benodigd? Van nieuwbouwwoning tot kantoor/bedrijfspand, scholen, retail en alles wat daar tussenin zit, de Schilt bedrijven zijn zeer breed georiënteerd en kunnen hier allemaal in voorzien. Meedenken met de klant en zeer doelgericht te werk gaan, dat is waar de Schilt bedrijven zich mee onderscheiden.

Energiezuinig ventileren

Ventileren kost energie: motoren en ventilatoren draaien om de lucht in beweging te krijgen. Tegenwoordig wordt daarom gebruik gemaakt van energiezuinige gelijkstroommotoren. De warme lucht die u afvoert dient ook weer aangevuld te worden met warmte. Dit betekent dat we moeten bijstoken. Gelukkig ventileren hedendaagse systemen gebalanceerd met warmteterugwinning. Dit doen ze met een rendement van maar liefst 80 tot 90 %. De warme luchtstroom die afgevoerd wordt komt dan langs de verse toevoer luchtstroom van buiten waardoor deze minder bijverwarmd hoeft te worden.

Een andere manier om energiezuinig te ventileren is vraaggestuurde ventilatie. Dit is een manier van ventileren waarbij het systeem zich volledig automatisch aanpast aan de ventilatiebehoefte aan de hand van sensoren. De sensoren registreren de heersende CO2 concentratie in de ruimte. De CO2-concentratie is een goede graadmeter om de luchtkwaliteit te bepalen. Uw personeel ademt CO2 uit. Hoe meer mensen aanwezig zijn in de ruimte, hoe hoger de CO2-concentratie. Met vraaggestuurde ventilatie wordt de ruimte geventileerd naar gebruik. En dat is goed voor uw portemonnee en voor het milieu.

Advies op maat

De Schilt bedrijven hebben alle kennis en ervaring met betrekking tot het realiseren van ventilatieoplossingen. U kunt bij ons terecht voor advies en oplossingen op maat. Na akkoord op onze offerte dragen wij zorg voor de realisatie van het hele project. In sommige gevallen is dit in overleg met de aannemer als er bijvoorbeeld bouwkundige aanpassingen gedaan moeten worden aan het pand.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor ventilatie in kantoorruimten? Recent hebben wij de complete klimaatinstallatie aangelegd in het nieuwe pand van KE Fibertec. Daar ontdekt u hier meer over.

Heeft u vragen over ventilatie op kantoor of bent u benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht