Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Up Mountain | Slimme ventilatie voor exclusief wooncomplex in Amstelveen

Up Mountain | Slimme ventilatie voor exclusief wooncomplex in Amstelveen

In de april-editie van Installatie & Bouw lieten we het al optekenen: project Up Mountain rijst op boven het Handelsplein in Amstelveen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan dit exclusieve woongebouw met zes woonlagen en 45 appartementen. In opdracht van bouwkundig aannemer AKOR zorgt ventilatiespecialist Duco voor een gezond binnenklimaat in alle appartementen.

up mountain amstelveen systemen 1 kopieren

Up Mountain is een appartementsgebouw met exclusieve nieuwbouwappartementen, gerealiseerd bovenop de nieuwe parkeergarage van Hudson’s Bay. Met ruime, omgaande balkons en een schakering aan grote terrassen verheft dit woongebouw zich als een dynamisch bergdorp boven het winkelgebied. De gevels met grote glaspartijen zijn voorzien van aluminium kozijnen en triple beglazing. Om een aangenaam binnenklimaat te creëren, kon een intelligent ventilatiesysteem niet ontbreken. De ontwikkelaar koos heel bewust voor een vraaggestuurd natuurlijk ventilatiesysteem.

Natuurlijke ventilatie met zonesturing

“Ventilatiesystemen worden steeds meer vraaggestuurd”, vertelt Keimpe van der Wal, technisch commercieel adviseur bij Duco. “Hierbij wordt alleen geventileerd als het daadwerkelijk nodig is. Vraaggestuurde systemen leveren al een fikse energiebesparing op ten opzichte van continu draaiende ventilatiesystemen. Door gebruik te maken van natuurlijke luchtstromen kan er nóg meer bespaard worden op energie. De DucoBox Focus met zonesturing vormt het kloppend hart van het systeem. Deze ventilatiebox met interne regelkleppen onderscheidt zich van een traditionele ventilatiebox door regeling op de luchtafvoer per ruimte. Zonaal ventileren leidt tot kleinere ventilatiehoeveelheden en dus minder ‘ventilatieverliezen’. Het verwarmingsgebruik wordt zo tot een minimum herleid. Het resultaat? Een optimaal thermisch comfort in alle leefruimtes. Elektronisch gestuurde toevoerroosters voorzien de droge ruimtes van verse buitenlucht.”

up mountain amstelveen afvoer ducobox focus kopieren

Om een aangenaam binnenklimaat te creëren, kon een intelligent ventilatiesysteem niet ontbreken.

 

Elektronisch gestuurde susroosters

“De uitdaging bestond erin om het ventilatierooster discreet te integreren in de triple beglazing van de schuifpuien”, gaat van der Wal verder. “Voor woongebieden langs drukke invalswegen, waar geluidsoverlast een rol speelt, vormen suskasten de perfecte oplossing. Ze voorzien de ruimte continu van goed geventileerde lucht en dat zonder geluidsoverlast (demping tot 35 dB). Voor Up Mountain bedachten we een custom-made oplossing met elektronisch gestuurde susroosters. Het rooster TronicMiniMax werd voor dit project op het glas geplaatst, waardoor hij zich perfect leent voor schuifpuien. De actief sluitende aluminium klep voorkomt bovendien fluittonen bij over- of onderdruk in hoogbouw. Met dit susrooster ervaren de bewoners binnenshuis zowel een prettige, natuurlijke ventilatie als een aangename rust.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.