Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Frisse Scholen

Unieke ventilatieoplossingen voor iedere school

Inatherm-1
Vele oplossingen voor schoolventilatie.

Tekst | Tjerk van Duinen

Beeld | Inatherm

7 december 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Dé oplossing voor frisse scholen bestaat niet. Dat weet elk schoolbestuur, elke adviseur en elke installateur. Klimaatinstallaties verbeteren in scholen is altijd maatwerk. Voor Inatherm uit Waalwijk is dat geen probleem. Het bedrijf is gespecialiseerd in ventilatie en luchtbehandeling en maakt deel uit van HC Groep, een groep bedrijven die allemaal actief zijn in de binnenklimaattechniek. Inatherm heeft een dermate groot bereik in het assortiment, dat elke oplossing wel op de menukaart staat. Sinds kort levert ze kort ook 100% lekvrije systemen met warmtewielen.

“Dat brede assortiment is niet overdreven”, stelt Niels Vugts, Techniek & Innovatie Manager bij Inatherm. “We hebben alles in huis op het gebied van ventilatie, luchtbehandeling, temperatuur- en vochtbeheersing en luchtverdeling. Voor decentrale oplossingen in scholen hebben we recentelijk de NEX-T School Generation ventilatie-unit geïntroduceerd met warmteterugwinning. Deze compacte unit produceert slechts 33 dB(A) bij 950 m3/uur. De NEX-T SG is in verschillende configuraties beschikbaar zodat voor elke ruimte een oplossing te verzinnen is.”

Meer dan 500 scholen in 60 jaar

Valt de keuze op een centraal ventilatiesysteem, dan heeft Inatherm het breedste pakket van Nederland, beweert Vugts. “Wij voeren hierin meer dan zestig verschillende soorten en typen luchtbehandelingskasten en WTW-units. Voor of tegen het plafond, staand of plat op het dak, met platenwisselaar of warmtewiel in elke capaciteit en met elke gewenste techniek en luchtverdelingswijze. Totaaloplossingen voor scholen zijn ons sterkste punt. Wij zijn al zestig jaar actief in deze sector en hebben ruim vijfhonderd scholen op de referentielijst staan. Dat gaat van kleine kinderdagverblijven, lagere en middelbare scholen tot hogescholen en universiteiten, zowel nieuwbouw als renovatie. Deze ruime ervaring koppelen wij aan het gebruik van louter A-merken, de samenwerking met hooggekwalificeerde partners en een productenprogramma waarin wij continu innoveren.”

Automatic Leakage Control.

Overdracht van verontreinigde lucht

De meest recente in een lange reeks innovaties is vanaf nu beschikbaar in nieuwe en bestaande ventilatiesystemen met warmtewiel: Automatic Leakage Control (ALC™). Vugts: “ALC™ zorgt bij warmtewielen voor 0% overdracht tussen retourlucht en toevoerlucht. Bij een juist geadviseerd ventilatiesysteem met voldoende luchtverversing wordt de ruimtelucht continu ververst. Hiermee worden onder andere geuren verdreven, maar ook verontreinigingen zoals CO2, VOC’s, stof, fijnstof en virussen. Echter, bij een luchtbehandelingssysteem uitgevoerd met een warmtewiel bestaat er de mogelijkheid dat een klein deel van die verontreinigde afvoerlucht weglekt en weer wordt meegevoerd met de verse toevoerlucht. Dat wil je natuurlijk voorkomen. ALC™ is daar het antwoord op.”

Gepatenteerde oplossing

Automatic Leakage Control zorgt dus voor een lekvrije warmteterugwinning en is een unieke toevoeging op de welbekende VEX WTW-units van Inatherm. Vugts legt uit: “Het is een gepatenteerd systeem dat onafhankelijk is getest door de Danish Technical University. Het werkt met druksensoren die continu de luchtdruk meten voor het warmtewiel in de afvoerlucht, alsook de luchtdruk aan de gebouwzijde van de toevoerlucht. Met behulp van een volledig automatisch gestuurde regelklep wordt er gezorgd dat druk in het toevoerdeel altijd hoger is dan in het retourdeel. Zo wordt automatisch de overdracht van retourlucht gereduceerd tot 0%, ook wanneer een systeem behoefteafhankelijk ventileert en dus geen vast debiet heeft. Met deze oplossing kunnen wij nu ventilatiesystemen leveren met warmtewiel met de garantie dat er geen (vervuilde) retourlucht wordt overgedragen aan de verse toevoerlucht. De gebruiker kan op deze manier toch profiteren van het voordeel dat warmtewielen hebben tegenover kruisstroom- of tegenstroomwisselaars, namelijk dat er naast warmteoverdracht ook vochtoverdracht plaatsvindt. Als je in de winter heel veel ventileert met platenwisselaars, kan de luchtvochtigheid sterk dalen, en ook dat kan weer allerlei klachten veroorzaken. Uiteraard is dit slimme systeem ook erg geschikt voor andere toepassingen zoals kantoren, zorginstellingen en horeca. Wij zijn trots dat we deze innovatie kunnen aanbieden in de markt.”      

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht