Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Uitbreiding Meander Medisch Centrum, Amersfoort: Een perfecte integratie van zorg én IoT-netwerk
Webeasy werd al in een vroeg stadium betrokken, om samen met Ingenieursburo Linssen, AT Osborne én het Meander Medisch Centrum het ontwerp voor (comfort)regeling en besturing te optimaliseren.

Uitbreiding Meander Medisch Centrum, Amersfoort: Een perfecte integratie van zorg én IoT-netwerk

Een betrouwbare en veilige netwerkverbinding is van levensbelang. Zeker in zorginstellingen en ziekenhuizen, waar de patiëntenzorg steeds meer afhankelijk wordt van Internet of Things (IoT) technologie. Oproepsystemen, medische apparatuur en andere kritieke systemen zoals klimaatinstallaties en verlichting moeten feilloos functioneren. Dat Webeasy hierin kan voorzien, bewijzen mooie projecten zoals Academisch Ziekenhuis Zeno in Knokke (BE) en Oogcentrum Noordholland in Heerhugowaard. Op dit moment is Webeasy betrokken bij de uitbreiding van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.

Met deze uitbreiding wil het Meander Medisch Centrum alle operatieve zorg in één gebouw clusteren. Het nieuwe bouwdeel biedt ruimte aan een algemene operatiekamer, een hybride operatiekamer en een gecombineerde operatiekamer voor oogingrepen en andere planbare ingrepen, met hieraan verbonden een oogheelkundig dagcentrum. Ingenieursburo Linssen is verantwoordelijk voor het installatie-advies, terwijl AT Osborne het projectmanagement verzorgt. Webeasy werd al in een vroeg stadium betrokken, om samen met deze partijen én het ziekenhuis het ontwerp voor (comfort)regeling en besturing te optimaliseren. In opdracht van Bectro Installatietechniek verzorgt Webeasy de engineering, levering en montage van de systemen.

Volledige integratie

“Wij zijn verantwoordelijk voor de integratie met de ziekenhuisbekende systemen, zoals het monitor- en registratiesysteem van de firma Lighthouse en een beeldrouteringssysteem (elektronisch patiëntendossier/EPD)”, vertelt Harry Taskin, Senior Accountmanager bij Webeasy. “Doel is om zowel de elektra- als klimaatinstallaties te automatiseren en te besturen. Van verlichting t/m zonwering, verwarming, koeling en ventilatie. Maar ook van opwekking t/m distributie en afgifte, zodat een energetisch optimale installatie ontstaat.” Web-easy levert hiervoor alle regelkasten, inclusief besturings- en schakelmateriaal. “Het hart van onze regelinstallatie is een krachtige server, die voor een juiste dataverwerking zorgt. Het complete regelsysteem wordt bestuurd door de nieuwste Web-easy 3 software op het Niagara Framework; één van de grootste besturings- en integratieplatforms ter wereld. De regeling van ruimteklimaat en ruimteverlichting vindt plaats volgens ons ‘Smart Buildings’ concept en op basis van sensoren, zodat temperatuur, luchtvochtigheid, aanwezigheid en lichtintensiteit nauwkeurig gemeten en beheerst kunnen worden. Onze Integrated Room Controllers controleren bovendien het ruimteklimaat en de verlichting.”

De Webeasy SmartMultiSensor.

Voor de besturing en het dagelijkse gebruik van het gebouw zal Webeasy een gebouwbeheersysteem met SCADA-functie leveren. “Hierdoor wordt het mogelijk om met één systeem alle aangesloten besturingen te overzien én te beheren”, aldus Taskin. “Een energieoverzicht van alle aangesloten verbruikers zorgt voor inzicht en helpt managers om energiedoelen te formuleren én te bereiken.”

Flexibel en zelfredzaam

Eind dit jaar worden de eerste regelkasten geleverd. “Gekozen is voor flexibele besturings- en schakeloplossingen, zodat bij toekomstige indelings- of bezettingswijzigingen alleen softwarematige instellingen aangepast hoeven worden”, benadrukt Taskin. “Wijzigingen aan de hoofdinfrastructuur van de diverse installaties zijn niet nodig. Groot voordeel voor de technische dienst is ook de zelfredzaamheid van het systeem. Het optimaliseren van setpoints en verwerken van rapportages kan eenvoudig in eigen beheer worden uitgevoerd, waarbij Webeasy vanzelfsprekend (remote) ondersteuning kan leveren. Daarmee is de technische dienst volledig in control.” Een koppeling met het bestaande besturingssysteem garandeert dat de continuïteit van het ziekenhuis ook tijdens de werkzaamheden wordt gewaarborgd. “Interferenties op het bestaande systeem zijn niet aan de orde.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.