Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Slimme combinatie van ventilatie, verwarming en/of koeling 

Slimme combinatie van ventilatie, verwarming en/of koeling 

Pius X-College in Bladel

Voldoende frisse lucht is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van leerlingen en onderwijzend personeel. Als gevolg van de coronapandemie is de bewustwording hiervan flink gegroeid. Overal in het land zijn initiatieven opgestart om voldoende ventilatie mogelijk te maken. Zo stuurde Installatiebedrijf Schellens een nieuwsbrief met tips en adviezen naar scholen in het basisonderwijs en verschillende contacten in het voortgezet onderwijs. Al gauw werd deze nieuwsbrief het vertrekpunt van diverse verbeterprojecten, zoals op het Pius X-College in Bladel.

“De ventilatie in het Pius X-College in Bladel was ontoereikend”, vertelt Bas Schellens, directeur van Installatiebedrijf Schellens. “Om de gevolgen hiervan voor de CO2-concentratie in beeld te brengen, hebben wij CO2-meters in de praktijk- en theorielokalen opgehangen. De meetresultaten die hieruit voortkwamen, waren voldoende reden om een plan voor verbetering te maken.” Continu de ramen openen, was voor de school geen optie. “Het schoolbestuur wilde graag voorkomen dat leerlingen en onderwijzend personeel ‘s winters met de jassen aan in de lokalen moesten zitten. Maar ook dat onbedoeld warmte naar buiten verloren zou gaan. Zeker gezien de hoge energie- en gasprijzen.”

Aan de basis van de nieuwe installatie ligt een ventilatiesysteem van LG/Centercon met warmteterugwinning.

Frisse Scholen klasse B

Belangrijkste uitgangspunt van het plan was het Programma van Eisen Frisse Scholen Klasse B, vertelt Schellens. “Op basis van dit programma en in nauwe samenspraak met Centercon hebben wij een voorstel voor verbetering gemaakt. Wat zijn de (gebouw)technische mogelijkheden? En welke producten moeten op welke plekken worden toegepast? Omdat we van meet af aan dezelfde ‘taal’ spraken, konden we goed en technisch inhoudelijk sparren. Bovendien werden vragen snel beantwoord door de technische adviseurs van Centercon. Zowel in de ontwerpfase als tijdens de montage en inbedrijfstelling, waardoor het Pius X-College verzekerd is van een optimaal werkende installatie.” 

Toegevoegde waarde

“Installatiebedrijf Schellens heeft enorm veel kennis in huis. Ook van de LG-systemen”, benadrukt Wilbert Schuelders, Accountmanager bij Centercon. “Waar we in andere projecten vaak volledige technische ondersteuning bieden in de voorfase, is voor Schellens de aanlevering van specifieke systeeminfo vaak voldoende. Onze toegevoegde waarde zit hier vooral in de ondersteuning en levering tijdens het project. Vanwege het gebruik van de diverse producten van LG in combinatie met de gewenste regelingen en CO2-metingen is een goede samenwerking essentieel.” Bovendien heeft Installatiebedrijf Schellens ervaringen uit eerdere projecten benut. “Bijvoorbeeld in het primair onderwijs hebben we al meerdere installaties met LG/Centercon gemaakt, waarin ventilatie, verwarming en/of koeling slim gecombineerd worden”, vertelt Schellens. “Ook in de praktijklokalen, theorielokalen en aula van het Pius X-College is hiervoor gekozen.” Eind dit jaar moet de volledige installatie gereed zijn.

Om de binnenunits harmonieus in te passen in de ruimtes, zijn de verlaagde plafonds vernieuwd en iets verder verlaagd.

Vraaggestuurd geregeld

Aan de basis van de nieuwe installatie ligt een ventilatiesysteem van LG/Centercon met warmteterugwinning, vertelt Schellens. “Om grote bouwkundige ingrepen voor te blijven, is gekozen is voor een decentraal systeem. Per twee lokalen is één warmtepomp op het dak geplaatst, terwijl voor de aula twee warmtepompunits zijn geleverd.” De 130 lokalen beschikken elk over hun eigen binnenunit, waardoor ventilatie, verwarming en/of koeling vraaggestuurd geregeld kunnen worden. Dit maakt het systeem heel flexibel. “Ingebouwde CO2-sensoren in de units zorgen dat het CO2-gehalte altijd binnen de juiste bandbreedtes blijft. Dankzij een regeltechnische koppeling met het gebouwbeheersysteem kunnen de ruimtewaarden bovendien centraal gemonitord en eventueel bijgestuurd worden.”

Om de binnenunits harmonieus in te passen in de ruimtes, zijn de verlaagde plafonds vernieuwd en iets verder verlaagd, besluit Schellens. “Inmiddels is het gros van de installaties gereed en de eerste reacties zijn zeer positief. Er wordt weer geleerd en gewerkt in een comfortabel en fijn binnenklimaat. Zelfs toen de temperaturen in augustus opliepen tot boven de 30°C, was het nog altijd goed toeven in de school. Een groter compliment kunnen we niet krijgen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.