Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Schoon genoeg van vervuild water? Pak de leiding!
Spirotech was het eerste bedrijf dat lucht- en vuilafscheiders ontwikkelde voor toepassingen in verwarmings- en koelinstallaties. En van die voorsprong profiteert zij nog steeds.

Schoon genoeg van vervuild water? Pak de leiding!

Hoe belangrijk schoon water voor mensen is, hoeven we hier niet uit te leggen. Dat HVAC-installaties óók schoon water nodig hebben, is echter minder bekend. In dit artikel legt Spirotech uit waarom een goede systeemwaterkwaliteit zo belangrijk is voor HVAC-installaties. Maar ook wat je kunt doen om dit te bereiken.

Wanneer je water uit een HVAC-installatie haalt, zie je soms met het blote oog al dat het water vuil is. Maar ook met water dat met het blote oog schoon lijkt, kan van alles mis zijn. Verschillende soorten verontreinigingen kunnen zich ophopen in het systeemwater, variërend van deeltjes tot metalen en micro-organismen. Deze verontreinigingen kunnen heel wat overlast veroorzaken, zoals een verminderde doorstroming, corrosie, bacteriegroei en schommelingen in de pH-waarde. Als gevolg hiervan kunnen storingen optreden en kan de efficiëntie van de HVAC-installatie aanzienlijk verminderd worden. Als je niet oppast, kan het zelfs leiden tot flinke problemen zoals verstoppingen en lekkages!

Alleen het (snel)ontluchten van de installatie is bijna nooit de oplossing. Lucht is vaak opgelost in het systeemwater of bestaat uit microbellen, die niet met een snelontluchter verwijderd kunnen worden. In plaats hiervan is het gebruik van luchtafscheiders noodzakelijk. In installaties met lage temperaturen kan een actieve ontgasser helpen om luchtproblemen op te lossen.

In het eigen testlaboratorium in het Belgische Tessenderlo testen verschillende knappe koppen watermonsters op maar liefst 35 waterparameters.

Schoon water bespaart energie

Nog een veelvoorkomend probleem in systeemwater is magnetiet (magnetische ijzerdeeltjes). Moderne circulatiepompen zijn vaak magnetisch, waardoor ze magnetiet aantrekken. In combinatie met kalk kan magnetiet zich ophopen op kritieke plaatsen in het systeem, zoals ventielen en kranen. Dit kan leiden tot een verminderde werking van het HVAC-systeem en tot een lagere warmteoverdracht. Vervuild systeemwater kan zelfs resulteren in een verhoogd energieverbruik van de pomp, met een toename van de energiekosten als gevolg. Gelukkig is ook hier iets tegen te doen. De Spirotech vuilafscheiders met magneten kunnen zelfs microscopisch kleine deeltjes magnetiet effectief verwijderen! Dit resulteert in een forse energiebesparing.

IJzerdeeltjes zijn als onkruid: ze zijn bijna overal. Het maakt niet uit of je te maken hebt met een kleine of een grote HVAC-installatie. Zelfs bij moderne vloerverwarmingssystemen met kunststof slangen zijn er vaak nog componenten aanwezig die ijzer bevatten, zoals leidingen of expansievaten. In installaties met weinig ijzer worden de delen waar het ijzer zich bevindt als eerst aangetast. Hier gaan de leidingen vaak zeer snel kapot. Met een magnetische vuilafscheider is dit gelukkig eenvoudig te voorkomen.

Spirotech gunt iedereen de voordelen van een lang levende HVAC-installatie.

Expert in systeemwaterkwaliteit

Gelukkig hoef je niet hulpeloos toe te zien hoe ijzeren deeltjes je kostbare installatie van binnenuit saboteren. Want hoewel de medewerkers van Spirotech Brabants bescheiden zijn, durven ze wel te stellen dat zij expert zijn op het gebied van systeemwaterkwaliteit in gesloten HVAC-systemen. Spirotech was het eerste bedrijf dat lucht- en vuilafscheiders ontwikkelde voor toepassingen in verwarmings- en koelinstallaties. En van die voorsprong profiteert zij nog steeds. Wist je bijvoorbeeld dat Spirotech over een eigen testlaboratorium beschikt in het Belgische Tessenderlo? Hier testen verschillende knappe koppen watermonsters op maar liefst 35 waterparameters. Exact volgens de gangbare normen/richtlijnen. De SpiroCare service levert een schat aan informatie op en stelt Spirotech in staat om de aard en omvang van de verontreinigingen, corrosie, bacteriegroei, opgeloste metalen en pH-waarde nauwkeurig te bepalen. Maar ook om effectieve oplossingen voor deze kwalen te bedenken.

Spirotech gunt iedereen de voordelen van een lang levende HVAC-installatie. Daarom biedt zij installateurs in de utiliteitsbouw de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier kennis te maken met haar expertise en producten. Neem contact op met één van de Spirotech accountmanagers voor het afnemen, analyseren en bespreken van jouw proefmonster(s). 

Voorkomen is beter dan genezen

Het is een cliché, maar clichés zijn vaak waar: voorkomen is beter dan genezen. Wacht dus niet tot er problemen ontstaan voordat je de waterkwaliteit in HVAC-installaties aanpakt, maar wees de problemen voor. Preventieve maatregelen kunnen aanzienlijke kosten besparen en de levensduur van systemen drastisch verlengen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.