Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Schneider Electric slaat handen ineen met Hogeschool Utrecht en realiseert huis van de toekomst

Schneider Electric slaat handen ineen met Hogeschool Utrecht en realiseert huis van de toekomst

Studenten van de Hogeschool Utrecht ontwierpen in samenwerking met diverse bedrijven het huis van de toekomst. Studenten van meerdere disciplines werden betrokken bij het project en zochten zelf contact met het bedrijfsleven. Zo vroegen zij Schneider Electric, leverancier in totaaloplossingen voor energiemanagement en automatisering, mee te denken over de technische aspecten van de woning. Het prachtige resultaat van deze samenwerking: een compleet zelfvoorzienende, modulaire en circulaire woning.

Duurzame maatregelen

Momenteel is te zien dat de overheid veel maatregelen neemt om Nederlanders steeds energie-efficientiër en duurzamer te laten leven. Het klimaatakkoord, de energietransitie en de circulaire economie leiden ertoe dat wij na moeten denken over het wonen van de toekomst.

Het huis van de toekomst

Schneider Electric, specialist in energiemanagement en automatisering, heeft duurzaamheid en efficiëntie hoog in het vaandel. “Naar verwachting verdubbelt de vraag naar energie in 2040, deze enorme vraag kunnen onze huidige energiebronnen niet aan. Dat is de reden waarom wij graag meewerken aan dit soort initiatieven voor een duurzamere toekomst. Samen met jong talent de wereld verbeteren en tot deze oplossing komen is fantastisch”, zegt Debby Slofstra, VP Building Schneider Electric. Veiligheid en comfort zijn erg belangrijk in het huis van de toekomst. Gemakkelijke centrale bediening van de techniek en inregeltechniek leidt tot een uiterst comfortabele en veilige woning. Zo kan de gebruiker instellen dat de jaloezieën automatisch zakken bij zonsondergang, zodat de bewoner geen last heeft van de laagstaande zon, of dat het systeem een melding geeft van openstaande deuren.

Toekomst van leren

De combinatie tussen circulair, modulair en zelfvoorzienend wonen leek een aantal jaar geleden nog niet denkbaar voor nieuwbouw woningen. Nu heeft de Hogeschool Utrecht dit toch kunnen realiseren dankzij het enthousiaste studententeam Selficient. Het team heeft het huis naar Denver, Amerika verscheept om mee te kunnen doen aan de Solar Decathlon 2017, een wedstrijd voor studenten georganiseerd door de U.S. Department of Energy gericht op het ontwikkelen en bouwen van nieuwe duurzame woningconcepten. Dit bleef niet zonder resultaat, het huis won internationale prijzen, waaronder de publieksprijs.

Het bouwen van een huis van de toekomst door studenten is ook het leren van de toekomst, als het aan de Hogeschool Utrecht ligt. “Challenged based learning helpt de studenten ondernemerschap en ambitie te ontwikkelen en verschillende perspectieven mee te nemen. Dit geeft hen een enorme meerwaarde mee voor de arbeidsmarkt”, zegt Arjen Bout, docent Hogeschool Utrecht. Harold van Faassen nu System & Architecture Designer bij Schneider Electric, vond bijvoorbeeld door dit project in zijn studententijd zijn huidige baan bij Schneider Electric.

Toekomst als Living Lab

Het huis is na de Solar Decathlon 2017 niet zomaar terug gehaald naar Nederland. In de toekomst gaat het huis dienen als een living lab op het gebied van duurzaam wonen. Studenten, onderzoekers en partners uit het bedrijfsleven kunnen samen nieuwe innovatieve systemen en elementen testen in een real life omgeving. De data die het huis genereert kan ingezet worden om het volgende huis nog futuristischer en duurzamer te maken.

Technische specificities

Het huis bevat de volgende technologieën en hardware van Schneider Electric:

Smart panel maakt het mogelijk om alles op afstand te kunnen bedienen. De PowerTags halen data uit het paneel om inzicht in het energieverbruik te krijgen. Inzicht is de eerste stap, naar bespraring en verduurzaming.

–        Powertagkleinste draadloze energiemeter

–        Installatieautomaten – energieverdeling

–        Prisma G – de behuizing

Patch paneel (Actassi)

Normaal gesproken zijn patch panelen te vinden in datacenters. Menig huis bevat steeds meer apparaten met internet aansluiting, daarom is een patch paneel geïnstalleerd in dit huis, om alle apparaten van snel internet te voorzien.

Meer informatie

KNX installatie

KNX draagt zorg dat de bewoner van het huis comfortabel en veilig woont. Via een beeldscherm is alle apparatuur in het huis aan te sturen. Het licht is tevens aan te sturen met de multi touch pro en push button pro, waarin vooringestelde scenes er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat met een druk op de knop naast het bed, alle lichten in het huis uit gaan als de bewoner naar bed gaat. Sensoren zorgen voor een veilige woning (deurcontacten) en een fijn klimaat in de woning (CO², luchtvochtigheid en temperatuur sensoren).

–        Wiser for KNX

–        Diverse sensoren, zoals weerstation, PIR-melder, deurcontact, CO², luchtvochtigheid en temperatuur.

–        Diverse actoren voor verlichting, zonwering, verwarming.

–        U-motion beeldscherm

–        Multi touch pro & Push button pro

Meer informatie

Laadpaal

Om duurzaamheid door te trekken kan de mogelijkheid voor elektrisch laden van een voertuig uiteraard niet ontbreken.

Meer informatie

Overige technologie:

D-life schakelmateriaal

Meer informatie

Hybride zonnepaneel omvormer systeem Conext.

Meer informatie

Kabeldraagsystemen

Meer informatie

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.