Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
RAI, Amsterdam | Water- en luchtzijdige aandrijvingen dragen bij aan duurzaamheidsambitie RAI Amsterdam

RAI, Amsterdam | Water- en luchtzijdige aandrijvingen dragen bij aan duurzaamheidsambitie RAI Amsterdam

In Convention Centre RAI Amsterdam worden sinds jaar en dag producten van Belimo toegepast. Tot 2015 ging het sec om luchtzijdige producten, die via een OEM werden geleverd en gemonteerd. Tijdens het Building G100 Event in Nieuwegein in 2015 kwam hier echter verandering in.

Amsterdam RAI“Dat de EV niet alleen in de technische ruimtes wordt geplaatst, was in september te zien bij de dakopstelling van luchtbehandelingskast 1 van de Parkfoyer, waar onze EV025R+BAC prachtig is weggewerkt.”

“Tijdens dit event kwamen wij zelf in gesprek met medewerkers van de RAI”, vertelt Danny de Laater, Manager Technical Support bij Belimo. “Zij vertelden trots dat – naast de luchtklepaandrijvingen van Belimo – sinds kort ook waterzijdige afsluiters in de RAI werden toegepast. Het bleek te gaan om Belimo regelafsluiters met een nominale druk van PN 25, die op de nieuwe koelverdelers in hal 8 waren aangesloten. We hebben enkele vragen over onze producten beantwoord en werden uitgenodigd voor een locatiebezoek in Amsterdam, wat later de start van een langdurige en directe samenwerking bleek.”

Van conventioneel naar bus-communicatief
De afgelopen jaren heeft Belimo een keur aan lucht- en waterzijdige producten voor de RAI mogen leveren. “In 2016 heeft de RAI diverse plannen uitgewerkt, met welke installaties als eerste in aanmerking kwamen voor verbetering c.q. modernisering”, vertelt De Laater. “Hierbij had de RAI als ambitie om van een conventionele naar een bus-communicatieve (Modbus RTU) aansturing te gaan én om inzichtelijk te krijgen waar de energie in de diverse gebouwdelen naartoe stroomt. Op basis hiervan kon een Plan van Aanpak voor de verbetering c.q. modernisering worden opgesteld.”

Amsterdam RAI

Belimo werd benaderd om productadvies te geven, vertelt hij. “Niet alleen voor het verbeteren van de bestaande Variable Air Volume (VAV) regelingen op de verdieping van het Elicium Centre, maar ook voor het moderniseren van het cv- en transportnet. Als pilotproject werden twee luchtbehandelingskasten (106 en 107) in het Forum Centre geselecteerd.”

Verbeteren van de VAV-regelingen
In 2017 gingen de twee pilotprojecten van start. “In maart 2018 werden de definitieve VAV-testen uitgevoerd”, aldus De Laater. “Hiervoor werden 25 bestaande VAV-boxen op één verdieping omgebouwd met de Belimo VAV Compact NMV-D3-MOD-RE. Ook werden alle wensen en eisen van de RAI Technical Property Manager omtrent bus-communicatie en gebouwbeheer real-time getest. Zowel lokaal bij de VAV-boxen als op afstand, op een dynamische plattegrond (PI-schema) in de GBS-webomgeving.”

Amsterdam RAI

Moderniseren van de verwarmers/koelers
Van de bestaande verwarmers en koelers in luchtbehandelingskasten 106 en 107 werden de oude regelafsluiters vervangen door Belimo Energy Valves™ (EV’s). “Behalve dat deze regelkogelkranen 100% sluiten, de gewenste temperatuur verzorgen en hun ingestelde debieten per afnamepunt (V-max) bewaken, kunnen de intelligente Belimo regelkogelkranen real-time het energieverbruik via Modbus of Bacnet delen met het gebouwbeheersysteem (op afstand)”, vertelt De Laater. “Wanneer verzadiging geconstateerd wordt, dan melden de Belimo Energy Valves™ dit direct terug aan het gebouwbeheersysteem, op basis waarvan het toerental van de pompen wordt aangepast. Hiermee komen we maximaal tegemoet aan de duurzaamheidsambitie van RAI Amsterdam.”

Intussen is de Belimo Energy Valve™ (DN15 t/m DN150) een standaard product geworden bij de RAI, benadrukt De Laater. De EV is zowel te vinden op de verdelers in de Holland-, Europa- en Amstelhallen, als in diverse andere ruimtes. “Dat de EV niet alleen in de technische ruimtes wordt geplaatst, was in september te zien bij de dakopstelling van luchtbehandelingskast 1 van de Parkfoyer, waar onze EV025R+BAC prachtig is weggewerkt.”

Tekst Lieke van Zuilekom     |    Beeld Belimo
Uitgelichte afbeelding: 
Op de 8e verdieping van het RAI Elicium Center werden de bestaande Variable Air Volume (VAV) regelingen verbeterd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.