Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Project ‘Het Erf’, Almere: ‘De woningen zijn uniek in Nederland en helemaal zelfvoorzienend’

Project ‘Het Erf’, Almere: ‘De woningen zijn uniek in Nederland en helemaal zelfvoorzienend’

Op kavels tot wel 3.500 m² bouwt Barnyard Living 16 bijzondere villa’s, die je nergens anders in Nederland ziet. Het betreft woningen die gebaseerd zijn op Amerikaanse schuren: groot, met rood hout en inclusief de karakteristieke, ‘zeshoekige’ vorm in het dak. Maar natuurlijk wel helemaal modern: zelfvoorzienend, comfortabel en zó duurzaam dat ze energie opleveren. Het KNX-systeem van Schneider Electric bestuurt alle systemen die door Van Dorp zijn geïnstalleerd.

Remco Hafkamp van Barnyard Living is trots op project ‘Het Erf’: “De woningen bestaan uit houten panelen, die in Letland worden gemaakt en op de bouwplaats worden afgewerkt en van de elektrische installatie worden voorzien. De leidingen zitten in de vloeren en gaan via twee schachten naar de verdiepingen. Dat was wennen voor de installateur, want de aansluiting voor bijvoorbeeld de kraan komt dus niet uit de wanden. Op het terrein vind je bovendien helofytenfilters voor de zuivering van afvalwater. De huizen hebben geen aansluiting op de riolering.”

KNX-systeem

Techniek is belangrijk, zowel voor het beperken van het energiegebruik als voor een comfortabele besturing. Per saldo blijft er elektriciteit over. Dat is naast de energiezuinige opzet te danken aan de zonnepanelen op het dak, per woning variërend van 10.000 tot 14.000 Wattpiek. Hafkamp: “Wij hebben voor de besturing het KNX-systeem van Schneider Electric gekozen. We vinden een open systeem belangrijk: bewoners kunnen zo zelf aanvullingen doen.”

5ab0aa4b 45a5 4afb 91c8 d3dbd2f9e11a kopieren

Per saldo blijft er elektriciteit over. Dat is naast de energiezuinige opzet te danken aan de zonnepanelen op het dak, per woning variërend van 10.000 tot 14.000 Wattpiek.

 

‘Vrijwel alles is gekoppeld’

Harold Eulderink werkte vanuit Schneider Electric met veel plezier aan het project. “Dit was ook voor ons heel bijzonder. Het past in onze filosofie om duurzame oplossingen te bieden en was ook technisch interessant: we voorzien wel vaker grote woningen van een KNX-systeem, maar zo innovatief als dit heb ik niet eerder meegemaakt”, vertelt hij. “Vrijwel alles is aan elkaar gekoppeld: de PV-panelen, de WTW-unit, de besturing van de verlichting en verwarming en zelfs de keukenapparatuur. De woningen hebben niet alleen ‘normale’ wandcontactdozen, maar ook een laagspanningsnet. Dat scheelt een hoop laders.”

System integrator

Eulderink is verantwoordelijk voor de begeleiding van de EcoXpert Light & Room Control partners. “Dit zijn partners van Schneider Electric die installateurs kunnen helpen met onder andere de KNX-programmering en de koppelingen met andere systemen. In overleg met installateur Van Dorp is voor dit project EcoXpert Intrologic Building Automation ingeschakeld, dat de levering van de KNX-componenten en KNX-programmering voor Van Dorp heeft uitgevoerd. Ook het geven van een instructie van het systeem aan de bewoners hoort daarbij.” Dat die een bijzonder systeem in hun woning hebben, blijkt onder andere in de meterkast: die meet 2 x 2,5 meter en is tot de nok gevuld. Daarbij neemt een buffervat van 400 liter overigens de meeste ruimte in.

Markt is enthousiast

De markt is enthousiast, merkt Hafkamp. “Als er bij dit project iets boven verwachting is verlopen, dan is het wel de verkoop van de woningen. Er was veel vraag naar. We krijgen positieve reacties: het is een bouwstijl die mensen aanspreekt en die je bepaald niet dagelijks ziet. We kijken of we dit concept ook op andere locaties kunnen realiseren. Daarbij is het de kunst om terug te schalen, want vrijwel nergens zijn zulke grote kavels beschikbaar als in dit project. Technisch zullen we dan wellicht ook wat aanpassingen doen. Zo hebben we hier nog gekozen voor vloerverwarming, die door KNX wordt aangestuurd. Maar de verwarming is gezien het omvangrijke isolatiepakket eigenlijk overdreven. In een volgend project kiezen we daarom misschien voor infraroodpanelen.” 


Installatiedetails

• Schakelmateriaal D-life wandcontact- dozen met USB in elke ruimte

• KNX-schakelaars in de gehele woning

• Verdeelkast met automaten en KNX-actoren Wiser4KNX

• Bosch Home connect (vaatwasser, koelkast, wasmachine, droger gekoppeld aan het IP-netwerk)

• Eigen waterzuivering

• Bewoners sturen straatverlichting aan  middels KNX

• Zonnepanelen

• Intercom met vingerscan

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.