Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Onzichtbaar comfort bij Schoenenkwartier
Het Schoenenkwartier is een schoenenmuseum en innovatief kenniscentrum in het centrum van Waalwijk.

Onzichtbaar comfort bij Schoenenkwartier

Het hele jaar door een comfortabel binnenklimaat

Vorig jaar opende het vernieuwde Schoenenkwartier: een schoenenmuseum en innovatief kenniscentrum in het centrum van Waalwijk. Het museum is gevestigd in het voormalige Krophollercomplex, een rijksmonumentaal pand uit de jaren ’30. Door de renovatie en uitbreiding onderging het een flinke verduurzamingsslag. Het duurzaam verwarmen van het pand was een belangrijk uitgangspunt. Van Dijnsen Installatietechniek installeerde een WKO-systeem, gekoppeld aan meerdere warmtepompen. Jaga Climate Designers leverde de afgiftesystemen op LTV.

Jaga levert ook de Mini Canal Hybrid, die perfect werkt in combinatie met een warmtepomp.

Jaga is leverancier van een breed assortiment aan radiatoren en binnenklimaatoplossingen. Bij het Schoenenkwartier was een goed binnenklimaat belangrijk vanwege de kunstcollectie schoenen. Ook moest er rekening gehouden worden met de grote glazen pui bij de entree. Deze zorgt voor ontzettend veel licht, maar grote glaspartijen zorgen ook voor tocht en kou en daarmee voor warmteverlies. André Nuijten, verkoopadviseur van Jaga: “Door de grote glazen gevel tot aan de grond, was traditionele vloerverwarming geen verstandige keuze. Vloerverwarming heeft hier namelijk te weinig capaciteit om de koudeval tegen te gaan. Vandaar dat wij de Mini Canal adviseerden: een vloerinbouwoplossing met slechts een hoogte van negen centimeter. Ondanks de minimale afmetingen is de Mini Canal een krachtige hoofdverwarming die gebruik maakt van lage temperatuurverwarming. Hierdoor is hij uitermate geschikt in combinatie met de warmtepompen die hier geïnstalleerd zijn. Onder het rooster van de Mini Canal zit onze unieke Low-H2O warmtewisselaar, die zorgt voor een supersnelle en hoge warmteafgifte. Hierdoor beperkt de Mini Canal de koudeval en brengt hij de lucht opgewarmd de ruimte in.”

De Mini Canal is een vloerinbouwoplossing met een maximale warmteafgifte.

Volledig geïntegreerd

Naast het beperken van de koudeval had de keuze voor de Mini Canal ook esthetische redenen. Het Schoenenkwartier is onderdeel van een monumentaal pand, waardoor het belangrijk was om in het bouwkundig ontwerp zo min mogelijk af te wijken van de originele staat. Dankzij de minimale inbouwhoogte van de Mini Canal was het mogelijk om deze in het museum in de vloer te bouwen. De vloerinbouwoplossing is onder meer langs de lange wand in de entreehal geplaatst. Hierbij zijn meerdere Mini Canals aan elkaar gekoppeld, waardoor er één systeem van een behoorlijke lengte is geplaatst. De convectoren zijn volledig uit het zicht, zodat het open karakter van het museum niet belemmerd wordt. Nuijten: “Zelfs het binnenwerk van het toestel is nauwelijks te zien. Het enige wat nog opvalt, is het rooster, maar hierin kunnen wij maatwerk bieden dankzij de ruime keuze in afwerkingen en designstijlen. Bij het Schoenenkwartier is er gekozen voor een oprolbaar aluminium naturel vloerrooster, geheel in stijl bij de vloer en kozijnen. De Mini Canals zijn zo volledig in het nieuwe interieur van het museum geïntegreerd.”

Naast de Mini Canals zijn er ook drie vrijstaande Mini radiatoren geplaatst, op plaatsen waar een vloerinbouwoplossing niet mogelijk was. Deze vrijstaande radiatoren hebben een minimale hoogte, zodat het zicht niet belemmerd wordt. Net als de Mini Canal beschikt de vrijstaande Mini over de Low-H20 technologie met supergeleidende en ultrasnelle warmtewisselaar voor een lager energieverbruik en maximale warmteafgifte.

Vloerverwarming was geen goede keuze door de grote glazen gevel.

Ook verkoelen met Mini Canal Hybrid

Een andere oplossing van Jaga om koude én warmte van grote glasoppervlakken te beperken, is de Mini Canal Hybrid. Bij deze vloerinbouwoplossing wordt de Low-H2O warmtewisselaar gecombineerd met Dynamic Boost Hybrid, wat zorgt voor een maximale warmteafgifte én Light (niet-condenserende) Cooling in combinatie met een warmtepomp. Deze nieuwe vorm van vloerverwarming en -koeling zorgt zo snel voor de juiste temperatuur. De inbouwoplossing heeft slechts een hoogte van 14,5 cm en is zeer geschikt voor appartementen of als renovatie-oplossing voor bestaande convectorputten. De Mini Canal Hybrid heeft een standaard L-kader, maar is ook beschikbaar met een Z-kader oplegraam voor een mooie afwerking bij renovaties of houten vloeren. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.