Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
VSK

Onze toekomst, jouw wereld

GITP4909

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Get in the Picture, H. de Vries

11 februari 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Van 17 t/m 20 mei 2022 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht de 25ste editie plaats van VSK. Centraal thema van de grootste én oudste installatievakbeurs van Nederland is ‘Onze toekomst, jouw wereld’, waarbij ‘onze toekomst’ de onderlinge verbinding en ambitie van de branche aangeeft. ‘Jouw wereld’ speelt vervolgens in op de trots én verantwoordelijkheid die vakmensen persoonlijk nemen om hun bijdrage te leveren aan het halen van de klimaatdoelen. “Binnen de bouw- en installatiebranche zijn de mensen zélf de spil”, zegt Joyce van de Hoef van VSK. “Immers lopen zij voorop met de nieuwste ontwikkelingen en innovaties, die we tijdens VSK 2022 graag voor het voetlicht brengen.”

“We staan als installatiebranche voor nogal wat uitdagingen”, zegt Van de Hoef. “Samenwerking wordt steeds belangrijker, want zonder partnerschappen gaan we de energietransitie niet voor elkaar krijgen en de klimaatdoelen niet halen. Dit zullen bezoekers duidelijk terugzien op de beursvloer. VSK biedt volop praktische handvatten, inspiratie en kennis. Daarbij zetten we hoog in op thema’s als digitalisering, duurzaamheid en een gezond binnenklimaat. Hoe kunnen processen bijvoorbeeld nog slimmer en efficiënter worden ingericht? Welke mogelijkheden biedt beheer op afstand? En hoe kunnen we nog meer data ontsluiten? Hoe kunnen we nog meer en beter inzetten op duurzaam materiaalgebruik? Maar ook: hoe kunnen we nog duurzamer met elkaar omgaan?”

“We willen op VSK laten zien hoe de techniek zich door de jaren heen heeft ontwikkeld, waar we nu staan én waar we samen naartoe gaan.”

Focus op woningbouw én utiliteit

VSK 2022 biedt onder andere ruimte aan een Kennis Theater, Techniek Nederland Theater, Binnenklimaat Theater, VSK NieuwsCafé (in samenwerking met Installatie.nl), Tools & Try-plein en de warmtepompen innovatieroute. “Samen met partners zoals Techniek Nederland, ISSO, Binnenklimaat Nederland, NVKL, TVVL en Amwittools wordt op dit moment verder invulling gegeven aan het kennisprogramma en aan de verschillende innovatieroutes”, aldus Van de Hoef. “Daar waar VSK in het verleden het vizier vooral op de woningbouw richtte, zal de aankomende editie zich ook focussen op de utiliteit. Daarvoor tuigen we nu een inhoudelijk programma op, waarbij je bijvoorbeeld moeten denken aan de rol die we als sector hebben bij het realiseren van slimme en duurzame gebouwen.”

‘Heroes of the Future’

Tijdens de vierdaagse beurs is er ook speciale aandacht voor de ‘Heroes of the Future’. Hiermee wil de vakbeurs de aandacht vestigen op het tekort aan en behouden van goede vakmensen binnen de branche. Van de Hoef: “Hoe kunnen we samen zorgen voor voldoende instroom en zij-instromers? En hoe zorgen we ervoor dat we de mensen die we al hebben, kunnen vasthouden? Hoe blijft het werk uitdagend? En hoe kunnen zij zich voorbereiden op hun eigen toekomst in de sector? Digitalisering en duurzaamheid spelen daarin een grote rol. Samen met diverse opleiders én kennisinstituten onderzoeken we hoe we het vak aantrekkelijk kunnen houden. Installatie is zo’n belangrijke sector voor de toekomst, dat we daar fors in zullen moeten investeren. Op de beursvloer wordt daarom een Loopbaanstraat ingericht, waar de bezoeker terecht kan voor advies over zijn kennisontwikkeling en loopbaanmogelijkheden. Bovendien hebben we een samenwerking met de Hogeschool Utrecht (HU), dat op VSK het Celsiushuis zal presenteren.”

Het door de HU studenten ontworpen prototype van het ‘meest duurzame en innovatieve huis’ is in april beloond met maar liefst drie prijzen in de wereldwijde Solar Decathlon Build Challenge: een eerste prijs in de engineeringwedstrijd, een tweede prijs voor de architectuur en een derde prijs voor operations. “Tijdens de beurs worden – in samenwerking met diverse leveranciers – het huis én alle oplossingen gepresenteerd. Bovendien wordt een taskforce opgezet waarin de belangrijkste lessen worden besproken. Waar kunnen we als markt verbetering en versnelling bewerkstelligen?”

VSK biedt volop praktische handvatten, inspiratie en kennis. Daarbij wordt hoog ingezet op thema’s als digitalisering, duurzaamheid en een gezond binnenklimaat.

Jubileum

Natuurlijk krijgt de editie van 2022 ook een feestelijk tintje. “Dit is de 25e editie van VSK, maar omdat we een tweejaarlijkse beurs zijn bestaan we eigenlijk al 50 jaar”, zegt Van de Hoef. “En dat willen we natuurlijk vieren met de hele branche. Er is in die halve eeuw zo ongelooflijk veel gebeurd! We willen op VSK laten zien hoe de techniek zich door de jaren heen heeft ontwikkeld, waar we nu staan én waar we samen naartoe gaan. Ditzelfde willen we doen met de VSK Awards.”

De animo voor VSK 2022 is groot, merkt ze. “In 2020 waren we de laatste grote vakbeurs voor de lockdown. Ik hoor van veel bedrijven dat de behoefte groot is om elkaar weer live te zien en te spreken. Dat merken we ook in het aantal boekingen. Het enthousiasme voor VSK 2022 is groot en ik verwacht dat onze standhouders flink gaan uitpakken.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht