Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Nieuwbouw Terra Emmen gaat slim om met de beschikbare energie’ 
Het dak van Terra in Emmen is voorzien van 350 zonnepanelen met een gezamenlijke opbrengst van 105.000 Wp. (Beeld: Gerard van Beek)

‘Nieuwbouw Terra Emmen gaat slim om met de beschikbare energie’ 

De installaties leveren hier een belangrijke bijdrage aan. In opdracht van de school verzorgde Niemeijer Installatietechniek de volledige elektrotechnische, werktuigbouwkundige en sanitaire installaties. Een mooie uitdaging, volgens directeur Fred Niemeijer. “Vanaf de ontwerpfase werden wij in het bouwteam betrokken. We hebben alle installaties voor het gebouw zelf ontworpen en ook in eigen beheer de engineering verzorgd. Slim omgaan met de beschikbare energie is onderdeel van het door ons ontworpen concept.”

De installatie is volgens het Programma van Eisen Frisse Scholen klasse B ontworpen, vertelt Niemeijer. “Hierdoor ontstaat een optimale, behaaglijke en prettige leer- en werkomgeving voor de leerlingen, leerkrachten én medewerkers. Bijvoorbeeld de verlichting en klimaatinstallaties worden automatisch bij binnenkomst ingeschakeld. Bovendien zijn de installaties per vertrek regelbaar en worden de armaturen aan de raamzijde daglichtafhankelijk gedimd. De totale verlichting is gekoppeld aan de alarminstallatie, waardoor deze nooit onnodig blijft branden.”

Bij het ontwerp en de bouw van Terra Emmen is nadrukkelijk aandacht besteed aan een duurzame, innovatieve en creatieve groene toekomst. De installaties leveren hier een belangrijke bijdrage aan. (Beeld: Gerard van Beek)

Het dak van Terra Emmen is voorzien van 350 zonnepanelen met een gezamenlijke opbrengst van 105.000 Wp. Voor de ventilatie, verwarming en koeling van de nieuwbouw is gekozen voor een all-air-systeem. Niemeijer: “Om een optimale luchtkwaliteit te borgen, is het project slim ingedeeld in vijf luchttechnische zones met ieder hun eigen luchtbehandelingskast. De kasten voor de onderwijsruimten zijn uitgerust met een warmtewiel, die in een uitstekende warmte-uitwisseling voorziet. Voor de dierenverblijven is gekozen voor een luchtbehandelingskast met een kruisstroomwisselaar, zodat tijdens de warmteterugwinning geen vervelende geuren worden verspreid.” In de lokalen zijn cv-naverwarmers geplaatst, in combinatie met een warmtepomp. “Vanwege de grote hoogte is in het atrium gekozen voor vloerverwarming.”

In navolging van Terra Emmen was Niemeijer Installatietechniek ook betrokken bij de nieuwbouw van Terra Meppel, dat bestaat uit een sporthal en enkele onderwijsruimten. Ook hier is gekozen voor een all-air-installatie.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.