Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Monarch III, Den Haag | PV-panelen op grote hoogte voor project Monarch III

Monarch III, Den Haag | PV-panelen op grote hoogte voor project Monarch III

In het centrum van het Beatrixkwartier in Den Haag is eind vorig jaar Monarch III opgeleverd. Het project aan de Prinses Beatrixlaan heeft een totaal volume van ruim 32.000 m² BVO en omvat twee woontorens van 23 bouwlagen, met in totaal 248 vrije sector huurappartementen. Op de begane grond is 350 m² casco horecaruimte voorzien. Een tweelaagse parkeergarage biedt ruimte aan maximaal 146 auto’s. Het ontwerp voor Monarch III is gemaakt door Powerhouse Company. Smit’s Bouwbedrijf tekende voor de bouw, terwijl Elektrotechnisch Bureau (ETB) Cas Sombroek verantwoordelijk was voor de elektrotechnische installaties.

“We hebben de complete elektrotechnische infrastructuur voor Monarch III verzorgd”, vertelt Marco Sombroek, algemeen directeur bij ETB Cas Sombroek. “Vanaf het inkompunt van alle nutsbedrijven tot en met de wandcontactdozen, verlichtingspunten, data- en telefonie-aansluitpunten in de woningen. Voor de stroomvoorziening is gekozen voor één centrale hoofdverdeler, die via kabelladders met bekabelingen de diverse onderverdelers voedt. In de parkeerkelder is gekozen voor kabelgoten. Bij de bouw van de woontorens is zoveel mogelijk uitgegaan van een tunnelgietbouwsysteem, waarbij alle bekabelingen in de woningen in het beton zijn ingestort.”

monarch-iii-pr.beatrixlaan-kopieren

Iedere cm dakoppervlak is benut

Op het dak van de 70 meter hoge woontorens zijn PV-panelen geïnstalleerd. “In totaal hebben we 200 m² panelen gemonteerd, waarmee iedere centimeter dakoppervlak is benut”, vertelt Sombroek. “Om te voorkomen dat de PV-panelen door de hogere windbelasting kunnen wegwaaien, hebben we veel aandacht besteed aan de verankeringen.”

Naast bovengenoemde installaties heeft ETB Cas Sombroek ook de videofooninstallaties verzorgd, evenals de (nood)verlichting in de gangen en trappenhuizen. Gekozen is voor duurzame verlichting met daglicht- en bewegingssensoren, waarmee een optimale zichtbaarheid en veiligheid worden geborgd, terwijl het energieverbruik tot een minimum beperkt blijft. In de parkeergarage heeft de Volendamse installateur bovendien een uitgebreide beveiligingsinstallatie gerealiseerd.

Korte doorlooptijd

De grootste uitdaging was het bouwen op een postzegellocatie, vertelt Sombroek. “Maar ook de korte doorlooptijd zorgde soms voor hoofdbrekens. Eind juli 2019 werden de woningen op de 23e verdieping gestort en half december al is het project opgeleverd. Om de korte doorlooptijd te kunnen halen, is de ruwbouw ook op zaterdagen doorgegaan. Richting de opleverdatum hebben wij onze personele inzet verdubbeld, met als resultaat dat alle elektrotechnische installaties netjes en exact volgens planning zijn opgeleverd.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.