Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Mitsubishi Electric introduceert nieuwe City Multi HVRF serie met R32

hvrf-y-kopieren

18 mei 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Nog efficiënter verwarmen en koelen met koudemiddel R32

Inspelend op vragen uit de markt heeft Mitsubishi Electric het City Multi Hybride VRF-systeem (HVRF) uitgebreid met de Y-serie. Deze is geschikt voor verwarmen of koelen en maakt als koudemiddel gebruik van het efficiënte R32.

Bij de nieuwe Y-serie van het City Multi HVRF-systeem wordt koudemiddel uitsluitend toegepast tussen de buiten-unit en de BC-controller. Vanaf de BC-controller naar alle binnen-units wordt water als energiedrager gebruikt. Met deze combinatie van direct verdampende en watergedragen systemen is er beduidend minder koudemiddel nodig dan bij andere VRF-systemen. Het gebruikte koudemiddel R32 heeft bovendien een 67% lagere GWP (Global Warming Potential) dan bijvoorbeeld R410A. R32 verhoogt daarnaast de efficiëntie van het gehele systeem en zorgt er zo voor dat – afhankelijk van het systeem – zelfs geen bufferreservoir nodig is. Daarmee kan worden bespaard op investerings- en onderhoudskosten.

Het transport van het water wordt verzorgd door een pomp die standaard in de BC-controller is geïntegreerd. De aansturing wordt geregeld via het beproefde M-Net-protocol van Mitsubishi Electric. Via M-net wordt zowel de communicatie tussen units en regeling als de koppeling naar een eventueel gebouwbeheersysteem verzorgd.

De inverter-aangedreven pomp levert bij iedere capaciteitsvraag het exacte vermogen. De binnen-units zijn daarbij uitgevoerd met traploos instelbare kranen waardoor het water ook in exact de benodigde hoeveelheid wordt afgeven om de gewenste temperatuur te bereiken. Dit samenspel leidt tot een efficiënte werking en daardoor lagere bedrijfskosten. De data die van buiten- en binnen-units worden verzameld, kunnen bovendien worden gebruikt voor afrekening van de afzonderlijke kosten via de centrale regeling AE200 of de  cloud-gebaseerde RMI Tool.

Het HVRF-Y-systeem omvat zeven modellen met koelvermogens die variëren van 22,4 tot 56 kW en verwarmingsvermogens van 25 tot 63 kW. Elk model is leverbaar in twee efficiëntie varianten. Door de brede keuze aan binnen-units wordt een gevarieerd spectrum aan toepassingsmogelijkheden geopend en kan de nieuwe HVRF-Y serie eenvoudig aan project specifieke voorwaarden worden aangepast.

Zo omvat het leveringsprogramma onder meer verschillende soorten kanaal-,
vloer-, cassette- en wand-units. Alle binnen-units zijn leverbaar met verschillende vermogens. Daarbij begint het koelvermogen al bij 1,1 kW, waardoor de units zich ook lenen voor kleine ruimten en goed geïsoleerde gebouwen met geringere koel- of verwarmingsvraag.

De HVRF-Y serie wordt gecompleteerd met meerdere systeemcontrollers, talrijke regelingen voor afzonderlijke ruimten en een breed scala aan toebehoren.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht