Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Mechanische ventilatie Luchtdichtheidsklasse luchtverdeelsysteem belangrijk!

Mechanische ventilatie Luchtdichtheidsklasse luchtverdeelsysteem belangrijk!

Duurzaam bouwen begint met het verminderen van de vraag naar energie, door een verbetering van de structuur van het gebouw en een verandering van gewoonten. Vervolgens kiezen we schone en bij voorkeur hernieuwbare energie om te zorgen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat… en dat is waar de ventilatie belangrijk wordt.


Air Excellent luchtverdeelsysteem

Het Ubbink Air Excellent luchtverdeelsysteem is een innovatief, flexibel en modulair systeem, dat geschikt is voor alle mechanische ventilatiesystemen met of zonder warmteterugwinning.

  • TÜV SÜD gecertificeerd, BIM-gereed, luchtdichtheidsklasse LUKA D.
  • Ontwerpvrijheid en combinatiemogelijkheden door ronde en halfronde kanalen.
  • Past op iedere ventilatie-unit, ongeacht merk (ook vraaggestuurd CO2).
  • Verlaging energieverbruik en geluidsniveau door lagere drukverliezen.
  • Geen kanaalaftakkingen, geluidsarm.
  • Voldoet aan hoge luchtdichtheidseisen.
  • Projectbegeleiding van ontwerp tot en met uitvoeringsfase.
  • Eenvoudige en snelle verwerking.
  • In te storten, beloopbaar en vormvast.
  • Kruisbaar, ook met andere kanalen en leidingen.
  • Snelle en eenvoudige inbedrijfstelling.

Mechanische ventilatiesystemen moeten na de installatie goed worden ingeregeld, om te garanderen dat de frisse lucht wordt geleverd aan bewoonbare ruimtes en lucht wordt geëxtraheerd uit natte ruimtes. Ventilatiesystemen (ventilatie-units en luchtverdeelsystemen) besparen geen energie, maar sommige systemen verbruiken minder (primaire energie) dan anderen.

Ubbink Artikel Installatie en Bouw Vakblad Nederland

Marcel Beune, Technisch Adviseur Installatie bij Ubbink, licht toe waar je op moet letten bij de aanschaf van een mechanisch ventilatiesysteem: “Mechanische ventilatie-units moeten harder werken als ze de lucht door een kanalensysteem transporteren. En dat wordt nog zwaarder als er sprake is van luchtlekken. Dit veroorzaakt een verhoogde weerstand en maakt correcte ventilatie nog lastiger. Bijkomend nadeel is dat de ventilatie-unit meer energie gaat verbruiken én meer geluid produceert. Deze geluidsoverlast kan er zelfs voor zorgen dat bewoners het systeem uitschakelen, met alle gevolgen van dien.”

Een kanalenstelselsysteem is luchtdicht op papier, maar niet als het is geïnstalleerd. Dit verklaart de verschillen tussen de prestatie van een installatie op papier en de prestatie van een daadwerkelijk geïnstalleerd luchtverdeelsysteem.

Invloed energieverbruik

Maar hoeveel meer energie verbruikt een mechanische ventilatie-unit en hoeveel meer geluid produceert deze als het kanalenstelselsysteem lekt? Beune: “We hebben deze vraag gesteld aan Valerie Leprince, één van de deskundigen in Europa op dit gebied en Jelmer de Jong, adviseur Kenniscentrum Ventilatie bij Brink Climate Systems en voorzitter van de technische Commissie van EVIA. Valerie schreef in haar publicatie (Impact of ductwork leakage on the fan energy use of central mechanical ventilation units with heat recovery used in houses) dat ventielen, verbonden met lekkende kanalenstelsels, veel meer energie verbruiken om goed te kunnen ventileren via de ventielen in de ruimtes. Zij houdt het op honderden kWh per ventiel per jaar.”

Invloed geluidsproductie

Maar hoe zit het dan met het geluid? Beune: “Met behulp van de gegevens uit de publicatie van Valerie en de door Brink Climate Systems ontwikkelde software, schat Jelmer dat een ventilatie-unit die is verbonden met een lekkend kanalenstelstel veel meer geluid produceert in de slaapkamers en woonkamer dan een ventilatieunit die is verbonden met een luchtdicht kanalenstelsel. Dit verschil is namelijk meer dan 3 dB(A).”

Oplossing

De impact van een lekkend kanalenstelsel op het energieverbruik en de geluidsproductie van de mechanische ventilatie-unit is dus groot. Gelukkig vereist de oplossing geen ‘rocket science’, wetgeving of innovatie. Voor het verkrijgen van een gezond binnenklimaat, zonder energieverlies en/of geluidsoverlast, zijn er luchtdichte systemen verkrijgbaar. “Het Air Excellent luchtverdeelsysteem van Ubbink is zo’n systeem”, aldus Beune. “Het kenmerkt zich door een minimale weerstand en heeft mechanische luchtdichte en trekvaste verbindingen waar de ventilatie-unit blij van wordt. Maar ook de bewoner zal hier blij van worden, want die wordt niet verrast door een hoge energierekening en/of geluidsoverlast.”

Begeleiding voor correcte installatie

Ubbink Artikel Installatie en Bouw Vakblad Nederland

Voor een goede werking is correcte installatie en inregeling belangrijk. “Met Ubbink sta je er niet alleen voor. Wij begeleiden projecten desgewenst van oriëntatiefase tot en met uitvoeringsfase. We denken mee over het totale installatiestuk en kijken mee naar het ontwerp voor eventuele verbeterpunten. Dit leidt tot een advies met offerte en een complete weerstandsberekening van het systeem.” Ook het bestelproces en indien nodig de begeleiding van de afspraken met de handel, neemt Ubbink voor haar rekening. Zodat de levering/logistiek aansluit bij het project en zo efficiënt mogelijk verloopt. Beune: “De begeleiding van de installatie van het Air Excellent systeem op het project zelf, doen wij ook. Zo is iedereen verzekerd van een correcte installatie én toepassing van de beste oplossing voor de situatie. Na het eerste project zijn de installateurs voldoende ingevoerd om volgende projecten zonder begeleiding uit te voeren. Ze zijn dan niet alleen geslaagd voor de Air Excellent installatie, maar ook meteen verslaafd aan Air Excellent!”

Extra besparing op energie

Wil je extra besparen op je stookkosten? Overweeg dan een vraaggestuurd ventilatiesysteem dat warmte recirculeert. Door middel van CO2– en luchtvochtigheidsmeters kan de ventilatiebehoefte per vertrek worden gemeten. Air Excellent is geschikt voor vraaggestuurde systemen.

Onderhoud

Het onderhoud van een mechanisch ventilatiesysteem is zeker een belangrijk punt. De filters, ventilatoren en het kanalenstelsel moeten regelmatig worden gereinigd om te voorkomen dat vervuilde lucht de woning in komt en/of de prestatie en het energieverbruik van het systeem negatief beïnvloeden. Beune: “Met het Air Excellent systeem ontstaat er nagenoeg geen vervuiling in de kanalen, doordat deze aan de binnenkant voorzien zijn van een gladde afwerking en antistatisch behandeld zijn. Bovendien zijn de kanalen antibacterieel.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.