Winkelcentrum Leidsenhage gaat vanaf 2020 verder als Mall of the Netherlands. Het grootste winkelcentrum van Nederland wordt volledig overdekt en verpakt in een hypermoderne architectuur met iconische winkelpuien, dubbelhoge etalageramen en een bijzondere gevel van witte betonelementen. Achter deze gevel wordt maximaal aandacht besteed aan duurzaamheid. De luchttechniek speelt hierin een voorname rol.
In opdracht van Roodenburg Groep is Vink Systemen verantwoordelijk voor de productie, levering en montage van de complete luchttechnische installatie. Zowel voor de passages als in de expeditiegangen. “In totaal produceren, leveren en monteren wij circa 7.000 m¹ rond en 16.000 m² rechthoekig gegalvaniseerd kanaalwerk”, vertelt Marc Oudt van Vink Systemen. “Ruim de helft van het rechthoekige kanaalwerk (8.500 m²) wordt thermisch geïsoleerd en waterdicht afgewerkt met een aluminium stucoplaat, voor toepassing op het dak. De luchtkanalen voor de horeca- en retailruimtes worden in de expeditiegangen ingepast. Speciale aansluitingen en inregelkleppen borgen een optimale luchtverdeling per winkelruimte.”
Op het dak van het winkelcentrum monteert Vink Systemen tevens een groot aantal aluminium buitenlucht-aanzuigkanalen. “Voor de luchtbehandeling in versmarkt ‘Fresh! hebben we bovendien een flinke hoeveelheid RVS kanaalwerk mogen leveren en monteren”, aldus Marc Oudt. “Tot slot verzorgen wij alle luchttechnische componenten voor Mall of the Netherlands, inclusief de constant volumeregelaars, brandkleppen en roosters/nozzles.” Alle producten én materieel worden just-in-time en just-in-place op het project aangeleverd, vertelt hij. “Bepaald geen sinecure, omdat we in dit project te maken hebben met grote aantallen nevenaannemers die allemaal hun producten kwijt moeten. Maar ook met grote afstanden op de bouwplaats die overbrugd moeten worden. Een goede afstemming en coördinatie zijn dan ook vereist.”
Het resultaat van die afstemming en coördinatie wordt onder andere zichtbaar gemaakt in de expeditiegangen, waar de luchtkanalen hoog tegen de plafonds worden aangebracht. “Onder onze aanvoer- en retourleidingen worden onder meer de (water)leidingen en elektra gemonteerd. Om al deze technieken in een relatief klein oppervlak in te passen, is niet eenvoudig. Maar tot nu toe zijn we daar heel goed in geslaagd.”