Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Maatwerk klimaatinstallaties voor Campus Damwâld
Klimaatinstallaties op het dak

Maatwerk klimaatinstallaties voor Campus Damwâld

“Koelvisie werkt al langer samen met installateur Pranger-Rosier”, begint Richard van der Lei, directeur van Koelvisie: “Je kunt gerust stellen dat wij goed op elkaar zijn ingewerkt. We hebben al meerdere scholen gedaan, dan staan de neuzen dezelfde kant op en weet je wat je aan elkaar hebt. Dat scheelt echt een hoop toestanden en faalkosten.”

Belangrijk was ook dat aannemer, architect en installateur in bouwteamverband en vanaf het begin samenwerkten. Van der Lei: “Wij konden daardoor meteen onze kerncompetenties aanwenden en hebben in een vroeg stadium een goed onderbouwd voorstel ingebracht voor de klimaatinstallaties. De eigenaar van het pand stelde hoge eisen aan de duurzaamheid en het rendement van de installatietechnieken en verlangde dat zoveel mogelijk onderdelen ervan aan het eind van hun levensduur hergebruikt kunnen worden. Dit past goed bij ons circulariteitsprincipe ‘3R’ – Reduce/Recycle/Re-use.”

Lucht/lucht

Het voorstel waarmee Koelvisie aan alle vereisten heeft voldaan, betreft een VRV IV heatrecoverysysteem van Daikin. “Hiermee kunnen verschillende ruimten gelijktijdig worden verwarmd en gekoeld, waarbij warme of koele lucht wordt hergebruikt en uitgewisseld”, vervolgt Van der Lei. “Als een ruimte wordt gekoeld, kan de bij dit proces onttrokken warmte naar een ruimte met warmtevraag getransporteerd worden. Zo wordt een hoog energetisch rendement bereikt. Op het dak staan zes lucht/lucht VRV IV-units voor de schoollokalen en de sporthal. Deze lucht/lucht-warmtepompen zijn via kanalen verbonden met veertig binnenunits. We hebben gekozen voor de zeer stille en slechts 245 mm hoge Daikin FXSQ satellieten. Op het dak staat tevens een lucht/water-warmtepomp van 53 kW. Deze Daikin-unit produceert de warmte en koude voor de lage temperatuur vloerverwarming van de horeca en de sporthal en kan ook de luchtbehandelingskasten voeden.”

In de lokalen zijn zeer stille en slechts 245 mm hoge Daikin FXSQ satellieten gemonteerd.

Taakverdeling

Bij de bouw van Campus Damwâld verliep de samenwerking weer als vanouds. Van der Lei: “We hebben een prima taakverdeling in alle fasen van het proces. Levering en montage verlopen altijd volgens planning.”

Regeling

Alle Daikin-onderdelen worden aangestuurd via de Daikin Intelligent Touch Manager, die gekoppeld is met het gebouwbeheersysteem van Pranger & Rosier. Hiermee kan het hele systeem op afstand worden gemonitord en aangestuurd. “Verder verzorgen zij de aanleg van alle kanalen en luchtverdeelsystemen. Wat dat betreft zou je zo’n samenwerking bij elk project willen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.