Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Koelen én verwarmen in historisch Rotterdams pand

Koelen én verwarmen in historisch Rotterdams pand

Jaga realiseerde de binnenklimaatoplossing voor het gerenoveerde hotel Bruno

Het monumentale Pakhuis Meesteren op de Kop van Zuid in Rotterdam is volledig gerenoveerd en verbouwd naar hotel Bruno van keten Room Mate Hotels. ‘Pakhuismeesteren’ was de naam van het bedrijf dat vanaf 1818 een deel van de Rotterdamse handelsactiviteiten van de V.O.C. overnam. Het gebouw diende lange tijd als opslagruimte voor thee, zaden en noten. Jaga leverde het binnenklimaatsysteem voor het hotel waarmee de hotelkamers afzonderlijk van elkaar kunnen koelen én verwarmen.  

Room Mate Hotels

De Spaanse hotelketen Room Mate Hotels liet het pand verbouwen tot een modern hotel, voorzien van alle comfort en luxe. Het hotel heeft 230 kamers, ‘long stay’ appartementen, meerdere vergaderruimtes en een mercado (supermarkt en restaurant in Spaanse stijl). Het is ingericht door Teresa Sapey, de avant-garde architecte. Op de begane grond zijn de Rotterdamse Foodhallen gevestigd. Aan het bestaande gebouw zijn twee verdiepingen toegevoegd.

Bij de verbouwing, die nodig was voor het nieuwe gebruik, hebben de architecten de karakteristieke elementen van het gebouw zoveel mogelijk intact gelaten. Zo zijn de gevels hersteld en zijn de herkenbare groene laad- en losdeuren gereconstrueerd en voorzien van nieuwe ramen. Ook de inrichting van het hotel is een combinatie van oude en nieuwe elementen.

Klimaatsystemen

Opdrachtgever Brabant Installatie Techniek vroeg Jaga om een oplossing te leveren waarmee de hotelkamers afzonderlijk van elkaar konden koelen en verwarmen. Belangrijke eis hierbij was het geluidsniveau. Jaga adviseerde de nieuwe Briza 22 te plaatsen, een fancoil unit die actief koelt én verwarmt. De ventilatorconvector is qua vermogen en koelcapaciteit te vergelijken met airconditioning, maar kan daarnaast een ruimte ook super snel verwarmen op zeer lage watertemperaturen. Door de stille maar zeer krachtige motor heeft de Briza 22 ondanks het hoge vermogen, een uitzonderlijke stille werking (niet meer dan 35 DB) dat door de firma Peutz is getest en zo voldoet aan de hoge geluidseisen van deze hotelketen.

Briza 22 is verkrijgbaar als wand- of plafondinbouw. Bij hotel Bruno zijn in het hele pand 239 units in het plafond ingebouwd. De hotelkamers zijn voorzien van een systeem waarmee het klimaat op individueel niveau met de keycard van de kamer te regelen is.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.