Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Intelligent lichtregelsysteem wijst gebruikers de weg

Intelligent lichtregelsysteem wijst gebruikers de weg

Depot Boijmans van Beuningen verwelkomt vanaf volgend jaar bezoekers achter de schermen van het museum. Een unicum wereldwijd! Niet alleen doordat de hele collectie van het museum toegankelijk wordt, het vergt ook een speciale lichtaansturing waarbij de conditionering van de kunstschatten, de beleving van bezoekers en het gebruiksgemak van medewerkers hoge prioriteit hebben. Hoe de wensen van Boijmans van Beuningen gestalte kregen in het lichtregelsysteem vertelt Jermain Soeto, technisch adviseur bij Helvar.

“De verlichting in het depot is opgedeeld in drie zones die onderling gekoppeld zijn”, vertelt Soeto. “Wordt de eerste zone betreden, dan gaat niet alleen de LED-verlichting in de betreffende ruimte aan, maar ook – op een lager niveau – in de tweede en derde zone.” Door het licht zo in te regelen, ervaren bezoekers de hele ruimte en worden ze uitgenodigd om het depot te verkennen. “Het licht wijst hen als het ware de weg, maar volgt de bezoekers ook. Want zodra in een nieuwe zone beweging wordt gedetecteerd, gaat de verlichting ook daar volledig branden. Pas als 5 minuten lang nergens beweging is waargenomen, worden de armaturen spanningsloos gemaakt.”

DALI-protocol

Het DALI-protocol is de basis achter het Helvar lichtregelsysteem. “Het is een snel en heel betrouwbaar systeem waarin we een bijna onbeperkt aantal schakelingen kunnen maken”, legt Soeto uit. “Voor Boijmans van Beuningen was dit belangrijk. Zij wil een snel reagerend systeem in verband met de veiligheid. Bovendien was – met het oog op de toekomst – flexibiliteit een wens. Door de fijnmazige structuur van het lichtplan en individuele aansturing van de armaturen kunnen scheidingswanden worden verplaatst, waarna alleen de lichtprogrammering aanpassingen behoeft.”

Gebruiksvriendelijk

Minstens zo belangrijk als de flexibiliteit is voor Boijmans van Beuningen het bedieningsgemak en de conservering van de opgeslagen kunst. Soeto: “Om de kunstwerken te beschermen, moet blootstelling aan fel licht voorkomen worden. Volgens het DALI-protocol gaan armaturen standaard 100% branden zodra deze onder spanning komen. Met ons systeem is dat – als extra toevoeging op het protocol – voorkomen.” Daarnaast wilde de klant een gebruiksvriendelijk systeem dat eenvoudig aan te sturen is. “Door de BACnet-koppeling met het gebouwbeheersysteem kan de verlichting via beide systemen aangestuurd worden. Daarnaast voorziet het systeem in ‘lichtscenes’. In het dashboard hoeft slechts de gewenste sfeer – bijvoorbeeld voor bezoekers of werkzaamheden – aangegeven te worden, waardoor de verlichting altijd optimaal is afgestemd op de gebruikers.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.