Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installateurs- én bewonerscomfort komen samen in nieuwe ventilatieoplossing 

Installateurs- én bewonerscomfort komen samen in nieuwe ventilatieoplossing 

Ons land kampt met een enorme woningnood, die zich met name concentreert in onze grote steden. Niet verwonderlijk, want bijna de helft van de woningzoekenden wil het liefst in Amsterdam, Hilversum, Amstelveen, Utrecht of Amersfoort wonen. Binnen de gemeentelijke grenzen van deze steden zijn echter nog nauwelijks geschikte bouwlocaties te vinden. “Gebouwen zullen steeds meer de hoogte in moeten”, meent Hans Robben, commercieel directeur van Ned Air. “Dit stelt nieuwe eisen aan bijvoorbeeld het ventilatiesysteem.” Gelijktijdig zien we de reductie van energie en stikstof en het vergemakkelijken van onderhoud onverminderd hoog op de agenda staan. “Ned Air SkyFlow speelt hierop in. De nieuwe, adaptieve en vraaggestuurde ventilatie-eenheid is ons antwoord op de omstandigheden én behoeften in appartementengebouwen. In combinatie met onze EveryLine en RotorLine luchtbehandelingsunits presenteren wij een compleet ventilatieconcept, waarin installateurs- en bewonerscomfort samenkomen.”

In een notendop betreft Ned Air SkyFlow een innovatief ventilatiesysteem voor appartementengebouwen, waarmee de ventilatie per appartement eenvoudig geregeld kan worden, vertelt Robben. “Doordat de regeling van SkyFlow efficiënt samenwerkt met de regeling van EveryLine en RotorLine, ontstaat een compleet ventilatiesysteem, dat eenvoudig online en op afstand benaderd en gemonitord kan worden. Bovendien kunnen installateurs het systeem op afstand inregelen. Op het moment dat zich onverhoopt een storing voordoet, kunnen zij eenvoudig op het systeem inloggen, waarna zij direct de juiste acties kunnen opstarten.”

Het systeem kan ruim 400 m3/h verversen, wat voor de meeste Nederlandse appartementen ruim voldoende is.

Geen onderhoud achter de voordeur

In de appartementengebouwen van vandaag zijn woningaantallen van 100 tot 500 woningen geen uitzondering, weet Robben. “Hierdoor hebben onderhoudspartijen te maken met 100 tot 500 stakeholders, waarmee in de regel separate onderhoudsafspraken gemaakt moeten worden. Ned Air SkyFlow ondervangt deze complexe opgave. Het systeem in de woningen is namelijk in basis onderhoudsvrij. Zo hebben wij de luchtfilters niet in de klepmodules zelf, maar in de centrale luchtbehandelingskast geplaatst. Hierdoor wordt het vervangen van filters achter de voordeur slim ondervangen.”

Schone en frisse lucht

Op appartementsniveau hebben installateurs en opdrachtgevers keuze uit een 1-zone- of 2-zonesysteem. “Het systeem omvat resp. twee of drie klepmodules inclusief volumeregeling, die eenvoudig tussen de ventilatietoevoer en -afvoer geplaatst kunnen worden”, aldus Robben. “Dankzij de toevoeging van temperatuur-, CO2- en relatieve vochtigheidssensoren kan vervolgens vraaggestuurd per zone geventileerd worden, waarbij bewoners verzekerd zijn van een hoog comfort met een goede vochtregulering en exact de juiste hoeveelheid schone en frisse lucht. Bovendien zijn de drukverliezen in de luchtkanalen minimaal.” Doordat de klepstand altijd optimaal is, wordt het energieverbruik van de centrale luchtbehandelingskast sterk gereduceerd, vertelt hij. “De inregeling wordt flink vereenvoudigd door de minimaal gewenste flow in te stellen. Via een afstandsbediening kan de bewoner indien gewenst de sturing tijdelijk overrulen.”

Compacte vormgeving, maximale montagevrijheid

Robben sluit de uitgebreide voordelen af met de compacte vormgeving en het lichte gewicht van SkyFlow. “Installateurs kunnen het systeem eenvoudig monteren, waarbij zij keuze hebben uit een horizontale wandmontage of verticale plafondmontage. Hierdoor blijft de vloer vrij van obstakels en worden bewoners niet belemmerd in de inrichting van hun appartement.” De klepmodule van het SkyFlow systeem heeft een aansluitdiameter van 160 mm, vertelt hij. “Het systeem kan ruim 400 m3/h verversen, wat voor de meeste Nederlandse appartementen ruim voldoende is. Doordat een ventilator en filter ontbreken, functioneert het systeem geruisloos.”

Ned Air SkyFlow is vanaf het vierde kwartaal van 2023 leverbaar.

Positieve BENG-score

Ned Air SkyFlow is vanaf het vierde kwartaal van 2023 leverbaar. Op dit moment doorloopt Ned Air de laatste stappen voor een gelijkwaardigheidsverklaring door BCRG. “Hierdoor kunnen de prestaties van SkyFlow straks gebruikt worden om de energieprestaties van het appartementengebouw te berekenen”, aldus Robben. “De exacte gegevens volgen, maar we kunnen wel vast verklappen dat SkyFlow een zeer positieve bijdrage zal leveren aan de BENG-score.” Installateurs kunnen SkyFlow straks eenvoudig selecteren in de geattesteerde softwareprogramma’s, zoals Vabi EPA NTA 8800.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.