Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Innovatieve veldcomponenten voor MFA De Scheg in Uithoorn
De klimaatinstallatie voor MFA De Scheg is duurzaam ontworpen. Naast de warmtepompen is hierbij een belangrijke rol weggelegd voor de veldcomponenten van Belimo Servomotoren B.V.

Innovatieve veldcomponenten voor MFA De Scheg in Uithoorn

In de wijk Zijdelwaard in Uithoorn, op de voormalige locatie van sporthal De Scheg, is op 1 december 2022 een nieuwe en duurzame Multifunctionele Accommodatie (MFA) officieel in gebruik genomen. MFA De Scheg biedt ruimte aan een nieuwe sporthal, waar vele Uithoornse sportverenigingen en basisscholen gebruik van maken. Bovendien zijn in het gebouw een sportcafé, buurtcentrum ’t Buurtnest, een grote participatiekeuken en kinderopvang Solidoe gehuisvest. In het gebouw staan de thema’s samen en ontmoeten centraal. Ook is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo functioneert de MFA 100% gasloos. Het gebouwdak ligt vol met zonnepanelen, overal is gebruik gemaakt van CLT (kruislaaghout) en ook de klimaatinstallatie is duurzaam ontworpen. Naast de warmtepompen is hierbij een belangrijke rol weggelegd voor de veldcomponenten van Belimo Servomotoren B.V.

MFA De Scheg in Uithoorn is gerealiseerd door bouwcombinatie Sportbouwers, waarin Slangen+Koenis Architecten, Van Baaren Aannemers en HoffmanDME Techniek B.V. hun krachten hebben gebundeld. HoffmanDME Techniek B.V. droeg de verantwoordelijkheid voor het ontwerp, de engineering en de realisatie van de klimaatinstallaties, sanitaire installaties, licht- en krachtinstallaties, brandmeldinstallatie, inbraakinstallatie, toegangscontrole-installatie, data-installatie en bijbehorende regeltechnieken. “Voor de verwarming en koeling van de MFA zijn acht lucht/water-warmtepompen op het dak geplaatst”, vertelt Gertjan Eshuis, Projectvoorbereider bij HoffmanDME Techniek B.V. “De warmtepompen staan in cascade-opstelling in een omsloten buitenruimte, waarin ook een lucht/water-warmtepomp voor de warmtapwaterbereiding staat opgesteld. Vanwege de vele gebruikers én gebruikerswensen, wilde de gemeente Uithoorn alle ruimtes van de MFA graag onafhankelijk kunnen verwarmen en koelen. Daarom hebben wij in de cascade-opstelling van de warmtepompen 6-Weg regelkogelkranen van Belimo Servomotoren B.V. geplaatst.” Als afgiftesysteem in de ruimtes is grotendeels gekozen voor vloerverwarming. “In een aantal ruimtes zijn naverwarmingsbatterijen geïnstalleerd. En ook in de sporthal is gekozen voor naverwarmingsbatterijen, die per zaaldeel geregeld worden.”

In totaal zijn acht Energy Valves geïnstalleerd in de warmte- en koudeverdelers in de technische ruimte.

Kwaliteit, duurzaamheid en een hoge servicegraad 

De relatie tussen HoffmanDME Techniek B.V. en Belimo Servomotoren B.V. gaat al vele jaren terug, vertelt Eshuis. “Als organisatie werken wij graag met vaste partners, die net als wij waarde hechten aan kwaliteit, duurzaamheid en een hoge servicegraad. Belimo Servomotoren B.V. is zo’n partner. De lijnen tussen onze bedrijven zijn kort. Bovendien is de kwaliteit van de Belimo-producten uitstekend en kunnen we makkelijk productselecties maken op de Belimo website. De meeste producten zijn uit voorraad leverbaar. Het is niet voor niets dat wij de producten ook in onze eigen vestiging in Bergambacht hebben toegepast. Heel prettig is ook dat we goed op de hoogte worden gehouden van nieuwe producten en productontwikkelingen.”

Noviteit: de Belimo Energy Valve™ met thermische bemetering

Een voorbeeld van zo’n nieuw product is de Belimo Energy Valve™ met thermische bemetering, waarin gecertificeerde energiemeting (MID), druk-onafhankelijke regeling, een Delta T-manager en IoT-gebaseerde facturering slim geïntegreerd zijn. “Hierdoor worden installatietijd én kosten bespaard”, vertelt Erik van Uffelen, Accountmanager West-Nederland bij Belimo Servomotoren B.V. “De nieuwe Energy Valves zorgen voor een zeer nauwkeurige (in)regeling en flow, met een flinke efficiëntieslag als resultaat. Bovendien voldoen de units nu al aan de Warmtewet voor 2030. Dankzij de gecertificeerde (geijkte) energiemeting en IoT-gebaseerde facturering is het mogelijk om exact naar verbruik af te rekenen.”

MFA De Scheg is één van de eerste projecten waarin de Belimo Energy Valves™ met thermische bemetering zijn toegepast. “Omdat de toepassing nieuw was, hebben wij meegekeken en ondersteund bij de inbedrijfstelling”, vertelt Van Uffelen. “In totaal zijn acht Energy Valves geïnstalleerd in de warmte- en koudeverdelers in de technische ruimte.” In de gebruikersruimten zijn EPIV drukonafhankelijke naregelingen toegepast, vertelt Eshuis. “En ook de temperatuur- en flowopnemers zijn van Belimo Servomotoren B.V. Met andere woorden: de technische ruimte kleurt redelijk oranje.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.