Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Infraroodverwarming: De effectiefste weg naar comfortabel en aardgasvrij wonen

IMG_0486
Een dikte van slechts 0,38 mm maakt de vloerverwarmingsfolie bij uitstek geschikt voor renovatieprojecten.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | LVS Verwarming

22 april 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

LVS Verwarming ontwikkelt, produceert, levert en monteert hoogwaardige elektrische verwarmingsproducten, thermostaten, regelkasten en regelpanelen voor nieuwbouw-, renovatie- en transformatieprojecten. De Noord-Hollandse firma is gespecialiseerd in infraroodverwarming, dat aan een flinke opmars bezig is. “Wij merken dat de vraag naar verwarmingsfolies explodeert”, vertelt directeur Jolanda Ligthart. “Niet alleen omdat de folies breed inzetbaar zijn, maar vooral ook omdat zij perfect inspelen op de energietransitie.”

De komende jaren gaan veel woningen van het gas af, vertelt ze. Voor deze woningen zijn de infrarood verwarmingsfolies een uitgekiende oplossing, omdat geen grootschalige verbouwingen nodig zijn. De verwarminsfolies zijn aanzienlijk goedkoper dan een warmtepomp, superdun, licht van gewicht en zeer sterk. Bovendien kunnen zij eenvoudig worden weggewerkt in vloer, wand of plafond, waarna de hele woning comfortabel wordt verwarmd. “Inmiddels werk ik 4,5 jaar bij LVS Verwarming en ik heb nog geen nadeel kunnen ontdekken.”

Snelle warmteoverdracht

De infrarood verwarmingsfolies van LVS Verwarming kunnen in principe onder elke topvloer worden aangebracht. Ongeacht of het gaat om hout, laminaat of tegels, vertelt Ligthart. “We kunnen ze zelfs verwerken in gietvloeren! In dat geval worden de folies extra gelamineerd in onze lamineerruimte in Heerhugowaard. Doordat de folies direct onder de topvloer liggen, is warmteverlies niet aan de orde. In plaats hiervan worden een snelle warmteoverdracht en korte opwarmtijd geborgd, waardoor flink bespaard kan worden op de energierekening. Daarnaast zijn onze infrarood verwarmingsfolies onderhoudsvrij. De folies hebben een levensduur van ten minste 30-40 jaar.”

De vloertemperatuur wordt geregeld via een thermostaat met externe sensor, die handmatig of via wifi ingesteld kan worden.

Comfortabel en gezond

Dankzij een gelijkmatige warmteverdeling wordt infraroodverwarming door bewoners vaak als de meest comfortabele manier van verwarmen ervaren. Omdat de techniek geen luchtstroom (en daardoor stofverplaatsing) veroorzaakt, is infraroodverwarming bovendien dé perfecte oplossing voor mensen met allergieën of astma. “Het grote verschil tussen infrarood- en watergedragen systemen is dat de infraroodstralen in eerste instantie de objecten in een ruimte verwarmen”, aldus Ligthart. “Denk bijvoorbeeld aan de meubels en gordijnen, maar ook aan de mensen. Eenmaal deze ‘objecten’ zijn verzadigd met warmte, dan zullen zij ook warmte gaan afgeven aan de rest van de ruimte. Dit proces gaat heel vlot. Zodra de infraroodstraling een object raakt, dan wordt dit object bijna direct warm, vergelijkbaar met de straling van de zon.”

Laag vermogen

Je kunt al infrarood verwarmingsfolie aanschaffen vanaf 50 W/m2. “Dit lage verwarmingsvermogen is met name geschikt voor nieuwbouwwoningen of gerenoveerde woningen met een hoge isolatiewaarde. Voor oudere en minder geïsoleerde woningen adviseren wij een verwarmingsfolie van 100 W/m2, eventueel in combinatie met 50 W/m2 voor de verkeersruimtes.” Een dikte van slechts 0,38 mm maakt de vloerverwarmingsfolie bij uitstek geschikt voor renovatieprojecten, vertelt ze. “Ook in het geval van monumentale panden, omdat de vloer niet wordt opgehoogd. Bovendien wordt de constructie niet extra belast.”

Eenvoudige montage

Om een vlekkeloze installatie te borgen, meten LVS Verwarming of haar business-to-businesspartners de ruimtes graag ter plaatse in. “Alle folies worden op maat gemaakt en geleverd inclusief duidelijke legplannen. Hierdoor is de montage slechts een kwestie van uitrollen en aansluitsnoeren verzamelen”, aldus Ligthart. “De vloertemperatuur wordt geregeld via een thermostaat met externe sensor, die handmatig of via wifi ingesteld kan worden. Wij adviseren echter om de vloer op een constante temperatuur te verwarmen, ook ’s nachts, zodat zo min mogelijk energie wordt verbruikt.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht