Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Inblaasplenums voor distributiecentra en magazijnen: Een duurzame en comfortabele keuze

CIMG2373
De hooginducerende jets in het inblaasplenum creëren een dermate grote worp, dat Smitsair Jetsystemen B.V. ​over pakweg 40 meter de ruimte kan doorspoelen met lucht.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Smitsair Jetsystemen B.V.

30 januari 2023 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Met de energietransitie in het achterhoofd, zoeken steeds meer bedrijven naar mogelijkheden om hun gebouwen te verduurzamen. Ook als het om de verwarming en koeling gaat. “Bijvoorbeeld in distributiecentra en magazijnen wordt steeds vaker overgestapt van traditionele gasheaters naar moderne warmtepompsystemen”, merkt Rick Duifhuis Technical Support/Sales bij Smitsair Jetsystemen B.V. “Onze SAC inblaasplenums sluiten hier naadloos op aan.”

De Smitsair Airconditioning Plenum (SAC) inblaasplenums kunnen aangesloten worden op elk type warmtepomp. “Doordat we de inblaasplenums in eigen beheer engineeren en produceren, zijn we volledig vrij in afmeting en vormgeving”, aldus Duifhuis. “Op basis van o.a. de warmtepompspecificaties (afmetingen, druk en luchthoeveelheden), de inblaashoogte én het te klimatiseren oppervlak engineeren wij voor elk gebouw een effectief en energiezuinig luchtverdeelsysteem op maat.”

Grote worp, zonder verticaal temperatuurverschil

Distributiecentra en magazijnen zijn over het algemeen grote en hoge open ruimtes met vaak hoge stellingen en smalle stellingpaden, weet Duifhuis. “Met onze uitblaasornamenten is het mogelijk om de verwarmde of gekoelde lucht precies in die stellingpaden te krijgen, waar de behoefte het grootst is. De hooginducerende jets in het inblaasplenum creëren een dermate grote worp, dat we over pakweg 40 meter de ruimte kunnen doorspoelen met lucht. De opmenging van de lucht gebeurt heel gelijkmatig, waardoor het verticale temperatuurverschil nihil is.”

De plenumboxen sluiten exact aan op de toevoermond van de warmtepomp-binnendelen, waardoor geen additioneel kanalenwerk voor luchtdistributie nodig is.

Compacte vormgeving, eenvoudige montage

“Onze inblaasplenums onderscheiden zich door een compacte vormgeving”, benadrukt Duifhuis. “Je kunt ze op elke gewenste plek aan het plafond monteren. De montage is bovendien erg eenvoudig. De plenumboxen sluiten exact aan op de toevoermond van de warmtepomp-binnendelen, waardoor geen additioneel kanalenwerk voor luchtdistributie nodig is. Het aandraaien van enkele schroefjes en boutjes is voldoende, waardoor ook de montagekosten beperkt blijven. In combinatie met de warmtepomp wordt bovendien flink bespaard op stookkosten. Niet voor niets worden onze plenums steeds vaker voorgeschreven in bestekken.”

Mooie referenties voor de SAC inblaasplenums zijn bijvoorbeeld het fulfilment center van Bol.com in Waalwijk, het distributiecentrum van Verbruggen Food Group in Haps en het distributiecentrum voor ProDelta Real Estate in Ede.

Additionele systemen

In haar advies neemt Smitsair Jetsystemen B.V. niet alleen de hallen zelf, maar ook de verblijfsdoorgangen mee. Denk bijvoorbeeld aan de grote (rol)deuren en laad- en losplaatsen (dock shelters), waar luchtgordijnen ongewenst warmteverlies naar buiten voorkomen. “En ook wanneer ventilatie gewenst is, kunnen wij een passend systeem engineeren en leveren”, besluit Duifhuis. “Daarmee bieden wij voor elk project en elke klantvraag een duurzame oplossing op maat.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht