Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Hoofdverdeler van 3.200 Ampère voorziet nieuwbouw Grozette van energie

Hoofdverdeler van 3.200 Ampère voorziet nieuwbouw Grozette van energie

Al bijna 60 jaar verwerkt Grozette kaas tot verse en droge strooibare kaasproducten voor de retail, foodservice en industrie. Sinds 1973 is het bedrijf gevestigd aan de Ohmweg in Woerden, waar de productiemogelijkheden op dit moment flink worden uitgebreid. De bouw is opgedeeld in twee fasen. Fase 1 betreft de bebouwing van de grond naast het bestaande pand en omvat een kantoorgedeelte en productieruimte, die afgelopen oktober formeel zijn opgeleverd. Op dit moment wordt het bestaande pand gesloopt om ruimte te maken voor fase 2. De bouw is in handen van Dijkham Bouw uit Nijkerk. Lomans Amersfoort is verantwoordelijk voor de E- en W-installaties, behoudens de klimaattechnieken in de nieuwe productiehal. Zowel tijdens het ontwerp als de bouw staan duurzaamheid en voedselveiligheid centraal.

Van de verwarming en koeling van de kantoren tot en met de sanitaire installaties, energievoorziening, LED-verlichting, data-installatie, brandmeldinstallatie, inbraakbeveiliging, camera-installaties, toegangscontrole en KNX/DALI domotica-installatie: Lomans Amersfoort is sinds oktober 2020 bij de nieuwbouw van Grozette betrokken. In navolging van fase 1 start de totaalinstallateur medio maart met de installaties voor fase 2. “Aan de bouw van dit energieneutrale project ligt een BREEAM-NL ‘Outstanding’ ambitie ten grondslag”, vertelt Martin van de Kamp, projectleider bij Lomans Amersfoort. “Daarom wordt bijvoorbeeld de restwarmte uit de koelinstallatie van de koelcellen efficiënt hergebruikt voor de verwarming van de kantoren. Ook wordt elke toiletgroep voorzien van een magneetklep in de waterinstallatie, die gekoppeld is aan de bewegingsmelder van de verlichting. Onze social return dochteronderneming Montage Jongens – waarmee wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen aan een baan in de installatietechniek – monteert ruim 2.000 PV-panelen op het dak van fase 2.”

De 1.600 Ampère Engie-verdeler wordt gevoed door de hoofdverdeelkast en is voorzien van twee H3+ MCCB vermogensautomaten.

Hoofd- en onderverdelers

Voor de energieverdeling in de nieuwbouw werkt Lomans Amersfoort nauw samen met Hager. “Wij waren op zoek naar een partij die snel kon schakelen, met name met betrekking tot de hoofdverdeler”, vertelt Van de Kamp. “Hager had het beste antwoord op onze planningsvraag. Bovendien ken ik Hager als een fijne partij om mee samen te werken. Ook in dit project verliep de communicatie goed. Op basis van onze tekeningen en het aantal groepen, de gewenste zwaarte van de hoofdschakelaar, het aantal kWh-meters en andere gegevens uit onze installatieschema’s heeft Hager de engineering voor de hoofdverdeler en onderverdelers verzorgd. Vervolgens hebben we gezamenlijk de fijne afstemming verzorgd, waarna Hager met de productie is gestart.”

Abe de Jong, projectleider bij Hager: “Voor de nieuwbouw van Grozette hebben wij één grote hoofdverdeelkast ontworpen, gebouwd en geplaatst, met een lengte van bijna 10 meter, een voeding van 2x 1.600 Ampère en een Combiway behuizing.” Combiway betreft een nieuw type behuizing van Hager, vertelt hij, die de LL-serie patroonlastscheiders en H3+ vermogensautomaten vrij combineert in één compacte uitgangskast. Ook biedt deze kast ruimte voor Univers- of DIN-rail componenten, wat hem extra veelzijdig maakt. “De hoofdverdeler wordt straks gevoed door twee transformatoren. Bovendien is de verdeelkast – mede dankzij de montage van twee railkoker aansluitpunten – voorbereid op de aansluiting van de PV-panelen.”

Voor fase 1 zijn 23 onderverdelers geleverd, die zowel de krachtinstallaties als verlichting voeden, vertelt De Jong. In fase 2 worden hier nog 10 onderverdelers aan toegevoegd. Alle onderverdelers zijn voorzien van kWh-meters voor energiemonitoring. “Bijzonder in dit project is de Engie-verdeler voor de koelinstallatie in de productiehal. Deze 1.600 Ampère verdeler wordt gevoed door de hoofdverdeelkast en is voorzien van twee H3+ MCCB vermogensautomaten, ten behoeve van de noodstroomaggregaat en koppelschakelaar.”

Samenbouwen van de hoofdverdeelkast.

Just-in-time en in handelbare delen

De Engie-verdeler en hoofdverdeler zijn in eigen beheer door Hager in Coevorden samengebouwd, getest en gekeurd. Vervolgens zijn de verdelers just-in-time en in handelbare delen naar Woerden vervoerd en geassembleerd, vertelt De Jong. “Met name de plaatsing van de Engie-verdeler was een uitdaging, omdat deze op de eerste verdieping moest komen. Vanwege de hoogte van de hal moest de verdeler bovendien intern nog zes meter worden gelift. Om dit mogelijk te maken, hebben wij nauw samengewerkt met Kraanbedrijf Nederhoff.” Voor de onderverdelers heeft Hager wederom de samenwerking gezocht met paneelbouwpartner PS Nederland Noord B.V. Lomans Amersfoort heeft de aansluiting van alle verdelers verzorgd. De inbedrijfstelling van de hoofdverdeler is gezamenlijk door Lomans Amersfoort en Hager opgepakt.

Naast de hoofd- en onderverdelers leverde Hager ook de kunststof (tehalit) wandgoten voor de kantoren van Grozette.

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Grozette BV
  • Architect RDG Ontwerp & Advies
  • Aannemer Dijkham Bouw
  • E- en W-installateur Lomans Amersfoort
  • K-installateur Engie
  • Verdeelinrichtingen Hager
  • Totale oppervlakte nieuwbouw ca. 16.000 m2

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.