Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Hof van Leyland, Woerden:
Hof van Leyland is volledig gasloos gerealiseerd.

Hof van Leyland, Woerden:

In Woerden is eind augustus de nieuwbouw van Hof van Leyland opgeleverd. Op het voormalige Den Oudsten-terrein in het Staatsliedenkwartier is een hoogwaardige woonwijk met 90 koop- en huurwoningen en 25 appartementen gerealiseerd aan gezellige, knusse hofjes en in een groene omgeving.

Quadrant Architecten maakte het ontwerp voor de nieuwbouwwoningen, terwijl De Vries en Verburg verantwoordelijk was voor de uitvoering. In opdracht van en in zeer nauwe samenwerking met deze aannemer verzorgde Heating Service Installatietechniek het ontwerp, de engineering en de realisatie van alle loodgieterswerk, de verwarming en de ventilatie-installatie.

“Hof van Leyland is volledig gasloos gerealiseerd”, vertelt Dick Roeleveld, bedrijfsleider van Heating Service. “Alle woningen beschikken over een eigen Ecodan lucht/water-warmtepomp van Mitsubishi Electric die niet alleen voorziet in een comfortabele verwarming van de woningen, maar ook in een royale hoeveelheid warmtapwater. Bijzonder is dat de buitendelen van de warmtepompen zijn opgesteld in speciaal voor dit project ontwikkelde Breman prefab warmtepompschoorstenen, die een optimale montage en servicebereikbaarheid garanderen. De buitenunits van de warmtepompen zijn eenvoudig vanuit de zolder van de woningen te servicen. Bovendien wordt dankzij de warmtepompschoorstenen een optimale geluidsdemping geborgd.”

Optimaal wooncomfort

Alle woningen zijn voorzien van doelmatige Provarmo vloerverwarming, inclusief bijbehorende ruimteregelingen. “Bovendien hebben wij de ventilatie in de woningen verzorgd”, aldus Roeleveld. “Gekozen is voor natuurlijke toevoer van lucht, via roosters in de gevel. Gebruikte binnenlucht wordt per woning centraal en mechanisch afgezogen. De ventilatiehoeveelheid wordt exact afgestemd op de luchtkwaliteit (CO2-gehalte) in de woningen, met een optimaal wooncomfort en een zeer laag energieverbruik als resultaat.”

Naadloze integratie

De grootste uitdaging in dit project waren de warmtepompschoorstenen, vertelt hij. “We hebben veel tijd gestoken in de engineering van deze kant-en-klare oplossingen. Om een naadloze integratie mogelijk te maken, zijn alle schoorstenen bijvoorbeeld uitgewerkt in 3D/Revit.” De opstellingsruimte voor de warmtepompen op zolder was beperkt, maar uiteindelijk is de techniek passend gekregen. “Alle Ecodan lucht/water-warmtepompen zijn al in een vroeg stadium op de bouwplaats aangeleverd, op hun plek gehesen en waterdicht ingepakt, alvorens de dakplaten werden aangebracht en de daken gesloten konden worden”, aldus Roeleveld. “Als organisatie hebben wij ruime ervaring in het ontwerp en de montage van warmtepompen. De afgelopen jaren hebben we al honderden exemplaren geïnstalleerd, wat ook in dit project zeker zijn vruchten heeft afgeworpen.”


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.