Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Hoe gezond en schoon is  de binnenlucht in uw ruimtes?
Als toonaangevend fabrikant van premium ‘Clean Air Solutions’ levert Camfil commerciële en industriële filters en filtersystemen ter verbetering van de binnenluchtkwaliteit.

Hoe gezond en schoon is de binnenlucht in uw ruimtes?

De gemiddelde mens eet één en drinkt twee kilo per dag. Daarnaast consumeren we ruim vijf kilo zuurstof. “Wanneer we een vies glas met water zien staan, zullen we deze absoluut niet leegdrinken”, illustreert Sjoerd Willemsen, Managing Director bij luchtfilterspecialist Camfil BV. “Waarom ademen we dan wel vieze lucht in? De binnenlucht in gebouwen is vaak tot vijftig keer meer vervuild dan onze buitenlucht. Veroorzakers van deze vervuiling zijn bijvoorbeeld fijnstof, weekmakers en VOC’s uit materialen en schimmels. Kortom: een mix van vaste deeltjes en gassen. Om de strijd aan te gaan met deze vervuiling en schone binnenlucht te garanderen, is filtratie gewenst.”

Mobiele unit met een tweetraps filtersysteem.

Als toonaangevend fabrikant van premium ‘Clean Air Solutions’ levert Camfil commerciële en industriële filters en filtersystemen ter verbetering van de binnenluchtkwaliteit. Hierdoor worden de productiviteit van medewerkers en apparatuur verhoogd, energie bespaard én onze gezondheid verbeterd. Het succesverhaal van Camfil begint in 1963 in Zweden, vertelt Willemsen. “Bijzonder is dat Camfil is gestart in het hogere segment, namelijk met de luchtfiltratie van kerncentrales, waar een goede luchtkwaliteit essentieel is om veilige processen te garanderen. Op dit moment, meer dan 55 jaar ervaring verder, zorgen wereldwijd 30 fabrieken, 6 state-of-the-art R&D-centra en 5.000 gekwalificeerde en gedreven medewerkers ervoor dat we de beste kwaliteit filters voor iedere toepassing kunnen garanderen.”

Sinds 1973 is Camfil ook actief in Nederland. Anno 2021 telt de vestiging in Ede 48 medewerkers, inclusief 10 buitendienstmedewerkers en eigen onderhoudsmonteurs. “Bovendien beschikken we over een kleine productieafdeling, waardoor we flexibel en snel op klantvragen kunnen inspelen. Doordat al onze producten gecodeerd worden verzonden, borgen we dat de juiste filters op de juiste afdeling én in de juiste installaties gemonteerd worden.”

De schoonste lucht, tegen de laagste kosten

De missie van Camfil is om mensen en processen te beschermen en de schoonste m³ lucht te leveren, tegen de laagste operationele kosten. “Een streven dat ook onze basis is bij het tegenhouden van fijnstof en virussen”, vervolgt Willemsen. “Inmiddels is bekend dat aerosolen 5 tot 16 uur in de lucht kunnen verblijven en een belangrijke rol spelen in de verspreiding van COVID-19. Bovendien is onlangs door het WHO gesteld dat het virus vooral wordt verspreid door personen die in nauw contact met elkaar komen, typisch binnen een meter afstand en/of als gevolg van slechte ventilatie wanneer veel personen zich langer in een ruimte bevinden. Toch blijft echte actie tot op heden uit. Dit komt met name omdat er weliswaar veel richtlijnen zijn voor schone lucht, maar vaak (nog) geen harde eisen. Een stap in de goede richting en goed nieuws is dat na 6 jaar het thema fijnstof onder het kopje ‘luchtkwaliteit’ is toegevoegd aan de mei 2021-versie van het Programma van Eisen Frisse Scholen. Om klasse C (voldoende) te kunnen halen, moeten ventilatiesystemen voortaan voorzien worden van filters in de toevoerlucht, met een rendement ePM1 van minimaal 70% (NEN-EN-ISO 16890:ODA2/SUP2). Bij scholen op belaste locaties dienen de ventilatiesystemen voorzien te worden van filters in de toevoerlucht met een rendement ePM1 van minimaal 80% (NEN-EN-ISO 16890:ODA3/SUP2).”

De mobiele CamCleaners zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten. Waar de kleine CITY-units uitstekend geschikt zijn voor kantoren en klaslokalen, vinden de grotere uitvoeringen gretig aftrek in warehouses, gymzalen en boulderhallen.

Verbeteren van de binnenluchtkwaliteit

Wil een school zijn binnenluchtkwaliteit significant verbeteren, dan raadt Willemsen de toevoeging van mobiele CamCleaners aan. “Dankzij deze additionele luchtreinigers kan bijvoorbeeld Klasse B (goed t.o.v. klasse C) of zelfs Klasse A (uitmuntend t.o.v. klasse B) worden behaald! Ook voor kantoren en overige ruimten waar personen zich bevinden kan, naast de bestaande installatie, per ruimte en op het allerhoogste niveau worden gefiltreerd en gerecirculeerd.”

De mobiele CamCleaners zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten. Waar de kleine CITY-units uitstekend geschikt zijn voor kantoren en klaslokalen, vinden de grotere uitvoeringen gretig aftrek in warehouses, gymzalen en boulderhallen, waar bijvoorbeeld magnesiumpoeder efficiënt wordt afgevangen. “De CamCleaners zijn uitgerust met 2 HEPA-filters (klasse H-14, volgens EN 1822) en een moleculaire filtersectie”, aldus Willemsen. “Moleculaire filters worden ook wel chemische of gasfasefilters genoemd, omdat zij moleculen, (uitlaat)gassen en dampen uit de lucht elimineren. Denk bijvoorbeeld aan vluchtige organische stoffen, maar ook aan chemicaliën uit schoonmaakmiddelen en bouwmaterialen die 1.000 tot 10.000 keer kleiner zijn de deeltjes die door de HEPA-filters worden afgevangen. De gerecirculeerde lucht verlaat de CamCleaner uiteindelijk op operatiekamerniveau en is volledig vrij van schadelijke gassen, virussen en fijnstof. Een belangrijk voordeel is bovendien dat er geen ozon of andere schadelijke bijproducten geproduceerd worden. Alle CamCleaners beschikken over een ECARF allergie certificaat, waardoor zij in elk gebouw en voor iedere doelgroep schone binnenlucht kunnen garanderen. Wij zijn er klaar voor, nu de markt nog.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.