Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Groeiend belang voor veiligheidsnorm ethernetkabels
Een afbeelding van de ‘Imvision Controller’, een onderdeel van de benodigde hardware om het Imvision-beheersysteem te implementeren.

Groeiend belang voor veiligheidsnorm ethernetkabels

Met de komst van steeds meer apparaten in een gebouw die op het internet zijn aangesloten, groeit ook de vraag naar een goede backbone. Om hiervoor te zorgen, biedt Rexcom installateurs de benodigde hulp. “In eenvoudige taal leggen we de veilige toepassing van databekabeling uit.”

Van temperatuursensoren en camera’s tot diverse soorten toegangscontrolesystemen en biometrische deursloten. De grote hoeveelheid verschillende apparaten in een gebouw die op het internet zijn aangesloten, blijft de komende jaren explosief groeien. Naar verwachting groeit deze hoeveelheid van 13,1 biljoen in 2022 naar 19,1 biljoen in 2025 en 29,4 biljoen in 2030, zo blijkt uit cijfers van het Duitse bedrijf Statista, dat gespecialiseerd is in markt- en consumentendata. Door deze groei van het aantal aangesloten apparaten neemt ook het belang van een goede infrastructuur voor de bekabeling in gebouwen toe, vertelt accountmanager Jan Zeeman van kabelleverancier Rexcom. “Vanuit de patchkast zorgen diverse kabels ervoor dat onder meer verlichting, wifi-toegangspunten en ventilatie en airconditioning via een ethernetnetwerk worden aangesloten. De voeding krijgen deze apparaten via gestructureerd bekabeling. Hierdoor zijn losse adapters niet meer nodig.” 

Om al deze apparaten goed aan te sturen, is een gestructureerd databekabelingsnetwerk nodig. Hiervoor zorgt Rexcom, legt hij uit. “De netwerkbekabeling moet goed op orde zijn. Die leveren wij via gecertificeerde installateurs. Wij beschikken over onze eigen opleider om monteurs te trainen. Jaarlijks leren bij ons zo’n 100 monteurs hoe ze een netwerk klaar maken, zodat het geschikt is voor een smart building. Onze huisleverancier CommScope stelt dat monteurs die met hun bekabeling werken, iedere drie jaar een update krijgen.”

Een laptop met een afbeelding van het Commscope-softwarepakket ‘Imvision’, een geautomatiseerd infrastructuur management systeem.

Snelle ontwikkelingen

Volgens Zeeman is zo’n update nodig. “De ontwikkelingen op dit vlak gaan snel. In 1999 werden apparaten aangesloten op zo’n 10 Watt, maar in 2003 ging het al om 15 Watt en in 2009 om 30 Watt. Inmiddels zitten we op 90 Watt. Deze toename is mogelijk, omdat in de kabels inmiddels alle acht aders worden gebruikt. Vroeger werden echter slechts vier aders gebruikt. Als alle acht aders worden gebruikt, dan zorgt dat voor een hogere temperatuur in de kabel.”

Dit heeft gevolgen voor de installateurs, geeft hij aan. “Bij de montage moet een installateur goed kijken wat er in het bestek staat. Cenelec geeft aan dat bij geen nadere specificatie monteurs de bekabeling mogen aanleggen zoals vroeger, maar ISO vermeldt dat bij geen nadere specificatie conform Power over Ethernet (PoE)-type vier moet worden aanlegd. Dit komt neer op 90 tot 100 Watt. In bestekken staan vaak deze beide normen vermeld, dus moet de installateur goed navragen wat het uitgangspunt moet zijn.”

Zowel een hogere temperatuur in de kabel als een hogere omgevingstemperatuur heeft tot gevolg dat een kabel moet worden ingekort. “Een kabel met een temperatuur van 20 graden mag een channellengte tot 100 meter hebben”, legt Zeeman uit. “Maar als de temperatuur oploopt tot bijvoorbeeld 45 graden, dan wordt de channellengte ingekort tot 90 meter. Dit kan als gevolg hebben dat er meer patchkasten geplaatst moeten worden. Dit heeft voor een monteur tot gevolg dat hij bij ieder punt in een kabelroute moet berekenen wat de warmteontwikkeling is, om hier vervolgens het ontwerp op aan te passen. De website van CommScope biedt de mogelijkheid om de warmteontwikkeling uit te rekenen.”

Normen

Namens Rexcom zit Zeeman in de NEN-commissie ‘Smart Buildings’ die heeft bijgedragen aan de huidige normen voor PoE-type vier: NEN-EN 50173 serie en NEN-EN 50174 serie. Hij heeft gemerkt dat deze normen met name voor monteurs van kleinere installatiebedrijven nog abracadabra zijn. “Ze kennen allemaal de NEN 1010 norm met veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties. De PoE-wereld is een specifieke en op zichzelf staande wereld, waarin ook dit soort normen gelden. Door de temperatuuropbouw in netwerkkabelbundels wordt het wel steeds kritischer dat ze ook bekend worden met veiligheidsnormen als NEN-EN 50173 serie en NEN-EN 50174 serie.” 

Samen met CommScope werkt Rexcom eraan om deze veiligheidsnormen in jip-en-janneketaal aan monteurs bekend te maken en uit te leggen. “We praten niet alleen met de installateur, maar ook met de adviseur, eindgebruiker en leverancier. We hebben continu contact met iedereen en weten wat er speelt. Daarin zit onze toegevoegde waarde. Dat is ook nodig, want de toepassing van datakabels wordt alleen maar belangrijker”, aldus Zeeman.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?