Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Gezond, comfortabel, energie-efficiënt en fluisterstil

Gezond, comfortabel, energie-efficiënt en fluisterstil

De kunst van ventileren verder verfijnd

40 jaar onderzoek, 40 jaar ontwikkeling. Al decennia lang zet Vasco zich in om op een gezonde, natuurlijke en energie-efficiënte manier het binnenklimaat in woningen en gebouwen te verbeteren. “Waar Vasco haar oorsprong vond als producent van hoogwaardige designradiatoren, zijn we met onze tijd meegegaan en hebben we ook met onze ventilatiesystemen het leefcomfort naar het hoogste niveau gebracht”, vertelt Product Manager Ventilation & Cooling Bjorn Berger. “Comfort gaat namelijk verder dan alleen een behaaglijke binnentemperatuur; het zit ook in de kwaliteit van de lucht die we inademen. Dag en nacht werken wij in alle stilte aan het zuiveren van de lucht en het perfectioneren van de luchtkwaliteit in de woning. Het resultaat is een optimale balans waarin bewoners zich meer dan thuis voelen.”

De hedendaagse en vaak bijna energie neutrale nieuwbouwwoningen (BENG) die op dit moment worden gebouwd, vragen niet alleen – maar vereisen zelfs om continu geventileerd te worden, meent Berger. “Onze woningen zijn zo goed geïsoleerd en luchtdicht dat er in principe geen lucht meer op natuurlijke wijze in of uit kan. Onze nieuwe Vasco DX generatie is precies daarvoor ontwikkeld. De ventilatie WTW-units met een luchtdebiet van 400, 500 of 600 m³/h zetten meer dan ooit in op een gezond, comfortabel en duurzaam binnenklimaat, waarbij een hoog thermisch rendement én een fluisterstille werking perfect hand-in-hand-gaan.”

Met de ontwikkeling van de Vasco DX generatie heeft Vasco de lat zeer hoog gelegd. Geen enkel onderdeel in de ventilatie WTW-units is eerder toegepast in een Vasco ventilatie-unit.

 

Lage luchtweerstand, hoog rendement, fluisterstille ventilatie

Met de ontwikkeling van de Vasco DX generatie heeft Vasco de lat zeer hoog gelegd. Geen enkel onderdeel in de ventilatie WTW-units is eerder toegepast in een Vasco ventilatie-unit. Zo beschikt de Vasco DX generatie over een nieuw vormgegeven slakkenhuis met een perfecte dimensionering, waarin de 7-bladige ventilatoren alle ruimte hebben om efficiënt te functioneren en waarin de luchtweerstand en bijbehorend geluid tot een minimum worden beperkt. In het hart van de Vasco DX units is een volledig nieuw ontwikkelde Octogon warmtewisselaar geplaatst, die zich kenmerkt door een hoog rendement (90%) bij een lage weerstand. “Het principe van een warmtewisselaar is dat er warmte van het ene medium naar het andere wordt overgedragen”, vertelt Berger. “In ons specifieke geval betekent dit dat we met behulp van de warme afgezogen lucht uit de natte ruimtes (keuken, badkamer, toilet, wasplaats,…) de koude, verse buitenlucht voorverwarmen alvorens we deze in de leefruimtes laten circuleren. Doordat de Octogon warmtewisselaars over een groter wisseloppervlak beschikken, kunnen we de buitenlucht die we toevoeren nog sneller en efficiënter en op fluisterstille wijze naar een hogere temperatuur brengen.” Maar de werking geldt ook andersom: als het zomers binnen koeler is dan buiten, bijvoorbeeld wanneer de airconditioning aanstaat, dan wordt de warme(re) lucht van buiten eerst gekoeld alvorens deze wordt ingeblazen. “De afgezogen lucht wordt steevast naar buiten geblazen in een temperatuur die quasi gelijk is aan de buitentemperatuur. Hierdoor is er weinig tot geen warmteverlies door ventilatie.”

Een modulerende bypass-module maakt een efficiënte zomernachtventilatie mogelijk. “De bypass werkt geheel automatisch op basis van binnen- en buitentemperatuurmetingen en leidt de lucht volledig (zomer) of deels (tussenseizoen) om de warmtewisselaar heen”, aldus Berger. “Ook bij lagere buitentemperaturen (< 15°) zorgt de modulaire bypass voor een toevoertemperatuur naar de woning van minimaal 16°C, waardoor er geen gevaar is voor condensvorming in de leidingen. Hierdoor kan men gedurende langere periodes gebruik maken van de zomernachtventilatie. Uiteraard wordt de verse lucht in het toestel eerst gefilterd door een F7 fijnstoffilter. Afgezogen lucht wordt gefilterd door een G4-filter, zodat de ventilatoren vrij blijven van stof.”

Flexibele aansluitmogelijkheden

Naast de werking zijn ook de vele aansluitmogelijkheden van de nieuwe Vasco DX generatie uniek. “Zo kunnen we met een groter toestel toch voor een compactere installatie zorgen”, aldus Berger. “Installatiegemak was bij de ontwikkeling van de units een vereiste. De DX bevat daarom niet alleen een omkeerbare woningaansluiting (voor/achter), maar ook een verticale en horizontale montagemogelijkheid. De units kunnen langs boven en/of onder worden aangesloten en passen daardoor ook in smalle ruimtes of in de verloren ruimte onder een schuine dakhelling (bij horizontale montage). Een breedte van slechts 600 mm is hiervoor voldoende. Dankzij de meegeleverde RF-regelaar kan het toestel draadloos worden bediend en ingesteld.” Ook is er de mogelijkheid om een draadloze vocht- en/of CO2-sensor te koppelen. “Dat maakt het mogelijk om alleen intensief te ventileren wanneer dit nodig is. Bovendien kun je de DX opnemen in je domoticatoepassingen en met onze Vasco Climate Control app kun je de DX zelfs met de smartphone bedienen. Samen met de Vasco radiatoren en eventueel de vloerverwarming.”

De nieuwe Vasco DX generatie is vanaf dit voorjaar verkrijgbaar in Nederland.  Meer info: vasco.eu

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.