Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Gerenoveerd Rijksmonument krijgt balansventilatie

Gerenoveerd Rijksmonument krijgt balansventilatie

In hartje Deventer treffen we het voormalige Sallandse bankkantoor aan. De bank in de Hofstraat stond er enkele jaren verwaarloosd bij. Twee jaar geleden liet binnenhuisarchitect Carlos van Dijk zijn oog vallen op dit historisch pand. Hij en zijn vrouw Thea waren op slag verliefd en toverden dit rijksmonument om tot een waar pareltje. Op de bovenverdieping werd de kale zolderruimte omgebouwd tot een luxueus appartement mét aandacht voor een gezond binnenklimaat.

Wanneer we de majestueuze voordeur openen, wordt het ons meteen duidelijk. Dit is een bouwwerk met een ziel. Allemaal verschillende ruimtes die stuk voor stuk hun eigen sfeer en stijl hebben. We ontmoeten er de eigenaars Carlos van Dijk en Thea Witteveen.

Rijksmonument

“Dit bouwwerk heeft nog nooit een woonfunctie gekend”, gaat Witteveen van start. “De mogelijkheid voor ons om dit appartement om te vormen tot een warm thuis op een schitterende locatie is voor ons subliem. Het gebouw werd erkend als Rijksmonument, dit betekent dat we toch aan enige restricties gebonden waren. Zo kozen we overal voor dubbele beglazing, met uitzondering van enkele kozijnen waar we van Monumentenzorg hoogwaardig monumentenglas moesten toepassen.”

Op de bovenverdieping werd de kale zolderruimte omgebouwd tot een luxueus appartement mét aandacht voor een gezond binnenklimaat.

 

Future proof appartement

Eens boven in het appartement valt ons de huiselijke gezelligheid op. “We hadden een sterke voorkeur voor natuurlijke warme materialen zoals red cedar, ayous hout en linoleum”, vertelt Van Dijk. “We gaan ook bewust om met energie. Ons appartement is klaar voor de toekomst. Dit gebouw heeft geen gas, maar stadsverwarming. We kozen voor het ventilatiesysteem DucoBox Energy in combinatie met doorgedreven isolatie.”

Keuze voor balansventilatie

Edwin Spijker, rayonmanager Installatie bij Duco, treedt hen bij: “Bij moderne appartementen zoals dat van Carlos en Thea wordt steeds meer aandacht besteed aan luchtdicht isoleren. De verse lucht moet echter wel ergens vandaan komen en het liefst niet via ongecontroleerde luchtstromingen. Deze luchtstromingen zorgen immers voor warmteverliezen. Door de aan- en afvoer van verse lucht volledig te controleren met het balansventilatiesysteem DucoBox Energy voorkom je energieverliezen en benut je de reeds aanwezige warmte zo goed mogelijk.”

Door de aan- en afvoer van verse lucht volledig te controleren met het balansventilatiesysteem DucoBox Energy voorkom je energieverliezen en benut je de reeds aanwezige warmte zo goed mogelijk.

 

Stilste WTW-unit van Europa

“Door de DucoBox Energy optioneel van een geïntegreerde 2-zoneregeling met slimme vraagsturing op basis van CO2 en vocht te voorzien, wordt een optimaal energetisch rendement bereikt”, gaat Spijker verder. “Duco introduceerde met de DucoBox Energy het eerste systeem D in Nederland mét geïntegreerde zonesturing. Het systeem volgt de bewegingen van de bewoner in de woning en zal hierdoor automatisch via sensoren bepalen op welk moment er geventileerd moet worden. Hierdoor bespaar je veel op de energiekosten en draag je ook bij aan een vermindering van de globale CO2-uitstoot. Dankzij de implementatie van het ventilatiesysteem zijn een gezond binnenklimaat en bewonerscomfort voor Carlos en Thea meer dan ooit gegarandeerd”, aldus een tevreden Spijker. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.