Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Geothermische warmtepomp met uniek modulatiebereik

Geothermische warmtepomp met uniek modulatiebereik

Warmtepompen zijn er in veel soorten en maten en fabrikant Daikin biedt oplossingen op elk terrein en voor elke toepassing. Eén van de nieuwe paradepaardjes in het assortiment is de Daikin Altherma 3 Geo, een zeer energiezuinige, invertergestuurde grond/water-warmtepomp met een hoog rendement die kan koelen, verwarmen en warm tapwater kan leveren.

Altherma 3 GEO is de nieuwste generatie geothermische warmtepompen van klimaatspecialist Daikin. “Met veel voordelen; niet alleen voor de eindgebruiker, maar ook voor de installateur”, aldus Sander Kleine, product manager heating voor Daikin Nederland. “De enige voorwaarde is dat de grond bij de woning geschikt is voor een boorgat van 80 tot 100 meter of een horizontaal captatienet. Maar dan heb je ook een fantastisch systeem.”

Uniek modulatiebereik

“In feite zijn meerdere nieuwe technologieën in dit systeem geïntegreerd”, vervolgt Kleine. “De Altherma Geo 3 is de eerste bronwarmtepomp met R32 als koudemiddel, wat voor een zeer efficiënte warmte-uitwisseling zorgt. Verder heeft de warmtepomp een uniek modulatiebereik. Hij kan terugmoduleren tot slechts 0,85 kW en daardoor zonder te pendelen zelfs voorzien in de warmtevraag in kleine ruimtes. De Daikin Altherma GEO 3 is een kwaliteitsproduct. Dankzij het modulatiebereik gaat het apparaat bovendien nog langer mee en is het nog zuiniger met energie. De ingebouwde back-upheater zal zelden nodig zijn. Stel, je hebt een huis met een vermogensbehoefte van 12 kW, een warmtepomp van 10 kW en de temperatuur zakt onder de -10°C, dan zal de warmtepomp voorzien in de eerste 10 kW en de back-upheater de overige 2 kW elektrisch aanleveren.”

daikin wp 1 kopieren

Warmtepomp met 180 liter boilervat in een compacte behuizing die niet misstaat in een bijkeuken.

 

Compact systeem

De geothermische warmtepomp van Daikin gaat vergezeld van een eveneens ingebouwd rvs boilervat van 180 liter. “Daarmee is voldoende capaciteit aanwezig om een heel gezin het hele jaar door te voorzien van sanitair warm water”, bezweert Kleine. “En dat is allemaal in één unit weggewerkt, die met een hoogte van nog geen 1,80 meter en een footprint van een koelkast in vrijwel elk huis past. Het gestroomlijnde ontwerp zou zelfs in een bijkeuken niet misstaan. Het oog wil ook wat!” Het systeem kan worden aangesloten op lage temperatuurverwarming voor vloerverwarming, convectoren, warmtepompconvectoren en lage en hoge temperatuurradiatoren met een maximum temperatuur van 65°C. Daarmee is de Altherma 3 GEO geschikt voor zowel nieuwbouw als renovaties.

Eenvoudige installatie

Er zijn ook aanmerkelijke voordelen voor de installateur, benadrukt Kleine. “Deze alles in één unit is sowieso compact en daardoor goed te plaatsen in de meeste woningen. De 70 kilogram wegende compressor is uitneembaar, dat kan het montageproces eventueel vergemakkelijken. Daarbij bevinden alle leidingaansluitingen zich op de bovenkant en dat betekent eenvoudig aansluiten. Er is slechts 10 millimeter ruimte aan de zijkanten vereist. De instellingen zijn op een laptop te programmeren en tijdens de inbedrijfstelling eenvoudig naar de besturing te uploaden.”

De bediening van de Altherma 3 GEO verloopt zeer gebruiksvriendelijk via de bedrade Madoka controller die verkrijgbaar is in drie kleuren. Kleine: “De installateur kan hierin scenario’s voorinstellen en de bedrijfsgeschiedenis uitlezen. De eindgebruiker kan via de controller of via de app de temperatuur instellen en naar behoefte handmatig aanpassingen doen. Zowel de uitgaande als ingaande energie van de unit wordt weergegeven, waardoor de gebruiker precies kan aflezen wat het energieverbruik en de energieopbrengst van de duurzame installatie is. Mensen die kiezen voor het verduurzamen van hun woning, vinden dat over het algemeen erg leuk om te weten.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?