Ambitieus wil hij het SchoolVent concept niet noemen. “Wat we doen, is het feitelijk toepassen van wat er op het gebied van klimaatbeheersing al aan innovaties bestaat; de markt heeft het alleen nog niet opgepakt.” Marius Klerk is commercieel directeur van Air@Work, dat met initiator TNO, Lucam en VFA Solutions een klimaatunit voor scholen heeft ontwikkeld, het Purified Fresh Air System, dat fijnstof filtert, warmte terugwint, koelt en hierbij 80% zuiniger is met energie dan conventionele systemen. “Je kunt dit Frisse Scholen A++ noemen.”
Het Jordan Montessori Lyceum in Zeist heeft de primeur. Op het dak staat de eerste in de praktijk werkende uitvoering van deze nieuwe klimaatunit. Klerk: “Dit is de pilot. De school staat vlakbij de A28 en de drukke Utrechtseweg en is dus onderhevig aan een fijnstofniveau zoals in de Randstad veelvuldig voorkomt. De installatie is bovendien aangesloten op vijf lokalen op de bovenverdieping, waar de zonlast hoog is. Door de coronacrisis hebben we de afgelopen weken nog niet met volledige belasting kunnen draaien, maar desondanks zijn de eerste resultaten bijzonder positief. In het systeem is Smart Sensoring ingebouwd, zodat we continu kunnen monitoren.”
Doel van het Schoolvent-collectief is om een concept te maken waarin een school of kinderdagverblijf het hele jaar door zodanig geklimatiseerd wordt, dat je de CO2 onder controle houdt en zorgt voor schone lucht en acceptabele binnentemperaturen. En dat met 80% lagere energiekosten dan met conventionele systemen. Klerk: “Met SchoolVent gaan we dat aantonen. Het systeem werkt met een hoog rendement tegenstroom-warmtewisselaar met indirecte adiabatische koeling, dat wij met Air@Work veel toepassen in de utiliteitsbouw en datacenters. Met een EER van 25 levert de verdampingskracht van water een bijzonder hoog koelrendement. VFA Solutions levert het ASPRA elektrostatisch filtersysteem dat 99,9% van het fijnstof uit de lucht haalt. Dit gebeurt met een uitzonderlijk lage statische druk, zodat je geen energie kwijt bent aan een hogere ventilatiecapaciteit. Het systeem heeft een weerstand van 40 Pascal; bij een even effectief HEPA-filter is dat al snel 350 Pascal.” Aansturing van de luchtvolumes per lokaal gebeurt op basis van CO2 en temperatuur, via een zone-controlesysteem dat ook de verwarming regelt. De lucht wordt ingeblazen via luchtzakken.
De installatie op het dak in Zeist is fors. Klerk: “Het is een complete installatie met veel componenten. Alleen al de maatregel om geluid te dempen, maakt de machine bijna twee meter langer maar niet veel duurder. Zonder fijnstoffilter is deze opstelling qua investering per lokaal vergelijkbaar met andere systemen. Met filter komt daar € 5.000 bij. Daarom is het belangrijk dat provincies en gemeenten het voorbeeld van Utrecht, Limburg en Amsterdam volgen en subsidies verlenen voor het verbeteren van het klimaat in scholen. De TCO-berekening ziet er door de energiebesparing overigens een stuk gunstiger uit. Laten we bovendien de voordelen voor leerlingen en docenten niet vergeten: dit is Frisse Scholen met koeling en fijnstoffiltratie, dat is Klasse A++.”