Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Feringa Building, Groningen: 21 kasten behandelen  circa een miljoen kilo lucht per uur
AL-KO Luchttechniek levert 21 identieke luchtbehandelingskasten, met een totale luchthoeveelheid van 840.000 m3/h.

Feringa Building, Groningen: 21 kasten behandelen circa een miljoen kilo lucht per uur

Met 64.000 m2 vloeroppervlakte wordt Feringa Building één van de grootste en meest indrukwekkende universiteitsgebouwen van Nederland. Het ontwerp voorziet in tal van state-of-the-art faciliteiten. Bovendien zijn de duurzaamheids­ambities hoog. De luchtbehandelingskasten van AL-KO Luchttechniek sluiten hier uitstekend op aan.

AL-KO Luchttechniek is gespecialiseerd in professionele lucht- en klimaatbehandeling. Volgens het motto ‘Quality for life’ adviseert, ontwerpt en levert dit bedrijf, gevestigd in Roden, al meer dan 25 jaar lang doordachte, betrouwbare en efficiënte luchtbehandelingsconcepten. Ook voor Feringa Building werd een concept op maat uitgewerkt. “In opdracht van De Groot-Lammerink Installatiecombinatie B.V. en de RUG leveren wij 21 identieke luchtbehandelingskasten, met een totale luchthoeveelheid van 840.000 m3/h”, vertelt ing. Anne Rozema, directeur van AL-KO Luchttechniek. “Een m3 lucht weegt circa 1,2 kilo, wat betekent dat per uur meer dan een miljoen kilo lucht door de filters, kruisstroomwisselaars, verwarmings-/koelelementen, luchtkanalen en andere installatiecomponenten wordt geleid. Om dit mogelijk te maken, vraagt om een stukje hogere wiskunde. In ons ontwerp hebben we nadrukkelijk gezocht naar manieren om de weerstand van de elementen zo laag mogelijk te houden. Vervolgens hebben we de best passende ventilatoren en motoren met het hoogste rendement geselecteerd, waarmee zeer gunstige Life Cycle kosten worden geborgd.”

Anne Rozema, directeur van AL-KO Luchttechniek.

Adiabatische koeling

Tijdens het ontwerp van de luchtbehandelingskasten heeft AL-KO Luchttechniek het bestek van Arcadis als uitgangspunt gebruikt en waar mogelijk geoptimaliseerd, vertelt Rozema. “Een belangrijke wens was de integratie van adiabatische koeling. Als warmteterugwinelement hebben wij in onze luchtbehandelingskasten een dubbele polypropyleen (kunststof) platenwisselaar opgenomen, met een zeer hoog warmteterugwinrendement. In de zomer wordt deze platenwisselaar ingezet als indirecte adiabatische koeler. De retourlucht die uit Feringa Building wordt afgezogen, wordt bevochtigd met behandeld water waardoor de temperatuur ervan daalt. Vervolgens wordt de afgekoelde retourlucht door de platenwisselaar geleid, waar zij de vers aangezogen buitenlucht kruist. Dankzij deze techniek kan deze buitenlucht efficiënt en in twee trappen worden gekoeld. In theorie is een temperatuurverlaging van de buitenlucht tot circa 8°C mogelijk, afhankelijk van de relatieve vochtigheid in het gebouw. Dit biedt grote voordelen in de warme zomermaanden, omdat hierdoor flink bespaard kan worden op mechanische koelcapaciteit.”

Hoogwaardige anti-corrosiecoating

Omdat je in laboratoriumomgevingen soms te maken hebt met licht verontreinigde lucht, voorziet AL-KO Luchttechniek alle luchtbehandelingskasten van een hoogwaardige anti-corrosiecoating. “Hierdoor worden de kasten én alle componenten beschermd”, aldus Rozema, die tot slot de bouwkundige randvoorwaarden aanhaalt: “Alle onze luchtbehandelingskasten zijn ontworpen met inachtneming van de bouwkundige beperkingen. De kasten worden just-in-time op het project aangeleverd en met een hijskraan op de bovenste verdieping gehesen, waarna het dak er overheen wordt gebouwd. Om de kasten tijdens de bouw te beschermen tegen weersinvloeden, worden zij voor levering zorgvuldig ingeseald.” De laatste kasten worden in 2024 geleverd.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.