Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Eerst ventileren, daarna pas isoleren!
Bijzonder aan het Multi Air Supply systeem is dat de lucht vrij in de centrale hal of overloop (trapkolom) wordt geblazen, dus zonder toevoerkanalen.

Eerst ventileren, daarna pas isoleren!

Getriggerd door de hoge energieprijzen én de voor 2030 geformuleerde klimaatdoelstellingen, stappen steeds meer mensen voor hun verwarming en koeling over van gasgestookte naar all-electric of hybride systemen. Door het toepassen van deze noviteiten wordt vaak het hoogste rendement bij de laagste watertemperatuur gehaald. Het is dus erg belangrijk dat er goed gekeken wordt naar de schil van de woning, zodat een dergelijk systeem ook optimaal kan presteren en bewoners niet alsnog een pittige energierekening ontvangen. Gelukkig wordt er daarom flink geïnvesteerd in het isoleren van wanden, vloeren en plafonds, het afdichten van naden en kieren en de montage van isolerend glas. Enorm belangrijke initiatieven om woningen te verduurzamen. Maar er is nóg een belangrijke stap nodig. Eentje die in één adem met isoleren moet worden genoemd: ventileren. 

Op de vraag wat het dichtmaken van een woning betekent voor de luchtkwaliteit in huis, is het antwoord van Vincent Clausen, productmanager bij Brink Climate Systems, klip-en-klaar. “Wanneer je vooraf niet goed nadenkt over ventilatie, worden woningen slecht voorzien van verse lucht. Daardoor hopen bijvoorbeeld vocht, stof, fijnstof en CO2 zich snel op in de huiselijke omgeving. Behalve dat het niet fijn is om deze in te ademen, kunnen ze ook leiden tot gezondheidsproblemen. Zo kan een te hoge concentratie CO2 hoofdpijn, vermoeidheid en sufheid veroorzaken. En dat is allesbehalve prettig en gezond. Om een complete verbouwing van de woning te voorkomen, lijkt het openen van de ramen de enige oplossing voor de bewoner. Maar dat is natuurlijk zonde van alle genomen isolatiemaatregelen. Bovendien haal je zo niet alleen gezonde lucht binnen, maar ook lucht die vervuild is door bijvoorbeeld autoverkeer, industrie of houtrook. Met goede ventilatie is dat alles te voorkomen. Bij voorkeur door te kiezen voor een ventilatietoestel met warmteterugwinning (WTW, red.), zodat een huis veel slimmer geventileerd kan worden.”

In een bestaande woning is het Multi Air Supply systeem heel eenvoudig en snel in te bouwen.

Oplossing voor bestaande bouw

Om bewoners te helpen tijdens de energietransitie én om een gezond binnenklimaat te creëren, heeft Brink Climate Systems speciaal voor de bestaande bouw het Multi Air Supply systeem ontwikkeld. Dit CO2-gestuurde ventilatiesysteem bestaat uit een WTW-unit (zoals de Flair) en een aantal kleinere ventilatoren (Indoor Mixfans) die bij de verblijfsruimtes geplaatst kunnen worden. 

Geen toevoer nodig

Het is een oplossing die niet alleen resulteert in een beter en prettiger binnenklimaat. Door voor het ventilatiesysteem te kiezen, is de installatie van een toevoerkanaal niet nodig. “Juist daardoor kan snel, gemakkelijk en zonder grote ingrepen een compleet ventilatiesysteem met WTW in bestaande woningen gerealiseerd worden”, meent Clausen. “De afvoerkanalen die vaak al aanwezig zijn in badkamer, toilet en/of keuken zijn voldoende. Kortom, met dit systeem wordt het mogelijk om de energietransitie voor iedereen te laten slagen. Tegelijk dragen we actief bij aan de gezondheid en het welbevinden van bewoners. Want ook díe aspecten staan bij Brink Climate Systems nadrukkelijk centraal.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.