Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Een unieke en uiterst efficiënte luchtverdeling met geperforeerde metalen kanalen

Een unieke en uiterst efficiënte luchtverdeling met geperforeerde metalen kanalen

Een relatief nieuwe vorm van klimaatbeheersing is ventileren, koelen en/of verwarmen middels geperforeerde metalen kanalen. Deze zogenoemde perfokanalen hebben vele voordelen ten opzichte van de meer bekende conventionele metalen kanalen of textiele kanalen. Bij o.a. de Middelbare school Lumion in Amsterdam is voor de nieuwbouw en de renovatie van de oudbouw gekozen voor o.a. deze manier van luchtverdeling. De totale nieuwbouw en renovatie van dit gebouw zal duren tot aan de zomer van 2019.

Atelier PRO Architecten uit Den Haag heeft dit project aangenomen. “Voor de zalen van de sporthal en het theatergedeelte is gekozen voor klimaatbeheersing via geperforeerde metalen kanalen. In deze situatie passen er geen kanalen boven het plafond. Wij wilden hier geen kanalen van textiel, aangezien deze snel vies worden.”, aldus atelier PRO. Ingenieursburo Linssen B.V. heeft vervolgens RIPRO Luchttechniek geadviseerd en opgenomen in het bestek voor het leveren en installeren van de geperforeerde metalen kanalen met de juiste luchtblaas.

Geperforeerde metalen kanalen

Een groot verschil tussen conventionele metalen kanalen en geperforeerde metalen kanalen is dat ze naast het zorgen voor optimale luchtbehandeling ook nog een esthetische waarde hebben. Steeds vaker worden de systeemplafonds weggelaten en zijn de leidingen en kanalen zichtbaar. De geperforeerde metalen kanalen hebben een industriële uitstraling. Het ontwerp kan volledig aan het interieur aangepast worden: er kunnen ronde, halfronde en zelfs kwartronde kanalen geplaatst worden van diverse metaalsoorten, ze kunnen in elke gewenste RAL-kleur gespoten worden en er zijn diverse ophangsystemen.

In het geval van Lumion Amsterdam waren de plafonds te laag en moesten de kanalen in het zicht geplaatst worden. Er is gekozen voor ronde kanalen geheel in RAL-kleur gespoten. RIPRO Luchttechniek heeft de perfokanalen mogen aansluiten op de bestaande installaties. Daarnaast hebben de perfokanalen weinig onderhoud nodig.

Geperforeerde metalen kanalen

De geperforeerde metalen hoeven niet geïsoleerd te worden. Dit komt doordat het volledige systeem is gebaseerd op een geavanceerde techniek waarbij de luchtmassa rond het kanaal zodanig bewerkt wordt dat er geen condensatie of vochtopstapeling optreedt.

Rik Proost, directeur RIPRO Luchttechniek: “De kanalen bevatten perforaties over de volledige lengte van het kanaal. Op deze manier is er een gelijkmatige verspreiding van de lucht. Naast deze perforaties bevatten de kanalen ook microperforaties. Deze microperforaties verhinderen de kans op condensatie of vochtopstapeling op het kanaaloppervlakte. Er is een continue omwenteling van massa rond het kanaal. Extra isolatie van de kanalen is hierdoor ook niet nodig.”

De geperforeerde metalen kanalen worden op maat gemaakt. Er wordt een uitgebreide studie van de ruimte gedaan. Een zorgvuldige berekening geeft de positie van de perforaties en het aantal kanalen dat nodig is aan. Na installatie van de kanalen kan de ruimte in slechts 2 à 3 minuten volledig behandeld worden. Doordat de perforaties gelijkmatig verdeeld zijn zal er geen tochtgevoel ervaren worden.

Geperforeerde metalen kanalen

RIPRO Luchttechniek levert en installeert als enige in Nederland de geperforeerde metalen kanalen. “Wel zijn we bezig met het benaderen van verschillende groothandels en leveranciers in Nederland om de geperforeerde metalen kanalen in hun assortiment op te nemen. Er wordt door diverse leveranciers positief op gereageerd, dus dit zal zeker een vervolg krijgen”, aldus Rik Proost.

Meer informatie over de geperforeerde metalen kanalen is te vinden op www.riproluchttechniek.nl/geperforeerde-metalen-kanalen/

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.