Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Een fantastisch binnenklimaat en een lager energieverbruik

Laundry
Een frisse, nieuwe look zorgt ervoor dat de units naadloos in elke omgeving passen, terwijl CO2- en vochtsensoren een vraaggestuurde regeling mogelijk maken.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Systemair

21 december 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Een gezond binnenklimaat levert een belangrijke bijdrage aan ons welbevinden. Tegelijkertijd is dit één van de grootste uitdagingen bij energieneutraal bouwen. Want hoe combineer je voldoende ventilatie en een minimaal energieverbruik? Systemair geeft het antwoord met SAVE: een complete serie efficiënte ventilatie-units met warmteterugwinning, die speciaal is ontwikkeld voor woningen, kleinere kantoren en vergelijkbare panden. Alle SAVE ventilatie-units garanderen een laag energieverbruik en lage geluidsniveaus. Niet voor niets beschikken de units over een passiefhuis- en Eurovent-certificaat.

Zuivere frisse lucht biedt kwaliteit van leven

Ademen is leven. Daar kunnen we niet omheen. En aangezien we 90 procent van onze tijd binnen doorbrengen, ademen we ook voor 90 procent binnenlucht in. Voor de beste binnenlucht en een optimaal binnenklimaat is een optimale ventilatie hard nodig. En dat is precies wat SAVE van Systemair kan bieden, aldus accountmanager Derrick Echteld. “Gebruikers hebben met SAVE keuze uit units met een bovenaansluiting, zijaansluiting of een plafondmodel. Maar ook uit een vermogensrange van 100 tot 900 m3/h en uitgebreide regelmogelijkheden. Daarmee biedt SAVE voor ieder gebouw en iedere behoefte een passende ventilatie-oplossing.”

Hoog rendement, laag energieverbruik en SFP

De ventilatormotoren van SAVE maken gebruik van de modernste EC-technologie en gaan zuinig om met energie, vertelt Echteld. “Onze EC-motoren beperken het energieverbruik voor het transport van ventilatielucht met zo’n 50% ten opzichte van traditionele AC-motoren. Bovendien draagt de EC-technologie bij aan lage SFP-waarden (Specific Fan Power, oftewel: specifiek ventilatorvermogen) en zijn de ventilatormotoren van SAVE stil, flexibel én betrouwbaar. Alle units zijn perfect geschikt voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. Een frisse, nieuwe look zorgt ervoor dat de units naadloos in elke omgeving passen, terwijl CO2- en vochtsensoren een vraaggestuurde regeling mogelijk maken. Hierdoor wordt te allen tijde een optimaal binnenklimaat gegarandeerd.”

Gebruikes hebben keuze uit verschillende regelingen.

Optimale warmte- en koudeterugwinning

Dankzij de opstart-wizard van SAVE wordt het instellen van een optimale toevoer- en afvoerluchtstroom heel eenvoudig, vertelt Echteld. “Dankzij een Modbus-protocol kan de unit bovendien direct uitgelezen en aangestuurd worden vanuit het centrale gebouwbeheersysteem. Daarnaast hebben gebruikers keuze uit drie regelingen: SAVE Light (3-standenregeling), SAVE Access (volledige regeling) en SAVE Connect (voor bediening op afstand d.m.v. een mobiele app). Uniek is de automatische overschakeling op zomerstand. Wanneer de buitentemperaturen ’s zomers oplopen en de lucht buiten is warmer dan binnen, dan verandert de warmteterugwinning automatisch in koudeterugwinning. In dat geval wordt de aangevoerde buitenlucht via de wisselaar afgekoeld door de uitgaande binnenlucht. Zo wordt opwarming van de ruimte voorkomen.” Voor de nachtsituatie, als de buitentemperatuur lager is dan de ruimtetemperatuur, kan via de bypass koele buitenlucht worden ingebracht om warme ruimtes af te koelen. 

Naar wens kunnen ook externe waterkoelbatterijen of waterverwarmingsbatterijen vanuit de SAVE regeling worden aangestuurd, vertelt Echteld. “Bovendien kunnen eindgebruikers eenvoudig weekprogramma’s instellen.” De SAVE units met warmtewiel worden standaard geleverd met een ingebouwde elektrische naverwarmer, die via een dipswitch gedeactiveerd kan worden. In de units met tegenstroomwisselaar is deze naverwarmer optioneel. Tot slot zijn alle units voorzien van toevoerluchtfilters tot en met filterklasse F8/ePM1 (70%).

Plug-and-play

Alle SAVE units worden vooraf geprogrammeerd, getest en gereed gemaakt voor installatie, vertelt Echteld tot besluit. “Hierdoor kunnen gebruikers direct profiteren van frisse lucht en een fantastisch binnenklimaat, tegen zeer lage energiekosten.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%