Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Een blik op de toekomst voor gezonde en Frisse scholen

Een blik op de toekomst voor gezonde en Frisse scholen

‘Altijd vooruit, altijd op zoek naar beter’

In het normaal drukke kantoor van Klimaatgroep Holland is oprichter en directeur Harry Vaatstra hard aan het werk. De meeste mensen werken vanuit huis, maar rustig is het zeker niet. “Het werk loopt volop door: nieuwe projecten, onderhoud, extra aandacht voor klanten en vernieuwingen doorvoeren. Nu meer dan ooit is men zich bewust van het belang van een veilig en gezond binnenklimaat, en dat merken we!”, legt Vaatstra uit.

Iedere branche is nu druk doende met aanpassingen om veilig leven en werken mogelijk te maken. “Maar het onderwijs loopt hierin voorop”, stelt Vaatstra. “Deze sector weet als geen ander dat er een veilige en gezonde leer- en werkomgeving moet zijn. De afgelopen decennia is al enorm geïnvesteerd in het verbeteren van het binnenklimaat van scholen. Ook wij hebben al onvoorstelbaar veel lokalen mogen voorzien van ons Scholen°Concept.”

Meldkamer ontzorgt scholen

Wat is het advies dat Vaatstra in deze tijd geeft? “Veel, heel veel luchten! Wat zijn wij blij dat we al onze systemen in notime op afstand konden bijstellen, waardoor er standaard overdag minimaal 1.200 m³/uur en in de nacht 1.500 m³/uur per lokaal wordt geventileerd. Gelijk vanaf de ontwikkeling van het Scholen°Concept is het voorzien van een actief monitoringssysteem. Wanneer iets niet naar behoren functioneert, brandt er een lampje in onze meldkamer. Wij kunnen op afstand aanpassingen doen en waar nodig een monteur aansturen.” Het succes van het concept is mede te danken aan de meldkamer, zo legt Vaatstra uit: “Het ontzorgende voor de school is een schot in de roos. Daarnaast zorgt de hoeveelheid data voor optimalisatie waar alle scholen van profiteren.”

Een écht Frisse School

Er zijn nog steeds veel scholen waar het binnenklimaat ondermaats is. Zowel in oude als nieuwere gebouwen is het vaak bedompt en weinig fris. Hoe kan er in de toekomst worden geborgd dat scholen een gezond en veilig binnenklimaat hebben? Vaatstra: “Het is van belang dat er wordt voldaan aan Frisse Scholen Klasse B, en daarbij om bewijs te vragen en bij vergelijkbare scholen de praktijk te bekijken. We komen te vaak tegen dat er enorm geïnvesteerd is in systemen die op papier mooi werken, maar in de praktijk niet voldoen. Wij kiezen er daarom voor om altijd te laten zien wat ons concept doet: met resultaten uit de meldkamer, rapporten van externe deskundigen en locatiebezoeken. Ook bieden we niet voor niets tien jaar garantie op product en resultaat.”

Oplossing voor iedere school

“Iedere school is natuurlijk anders”, vervolgt de gedreven directeur. “Denk aan leerpleinen, lokalen, meerdere verdiepingen of gelijkvloers, oudere en nieuwere gebouwen en verschillende wensenlijstjes. Toch past ons concept bijna altijd. De decentrale unit voorziet iedere ruimte van voldoende frisse lucht en een aangenaam klimaat, dat is een belangrijke basis. Per school worden er vervolgens keuzes gemaakt voor bijvoorbeeld dakkappen of wandluchtroosters, verwerking in een systeemplafond of in een naastgelegen ruimte en in combinatie met zonnepanelen en/of een warmtepomp. Er is vaak veel meer mogelijk dan men denkt.”

Er wordt steeds vaker gekozen voor een decentraal systeem, met name in nieuwbouwscholen. “Dit komt doordat een decentraal systeem laag in investering en erg betrouwbaar is. Daarnaast levert het een forse verlaging van de exploitatiekosten op ten opzichte van centrale systemen, door het ontbreken van inregelproblematiek en 30% minder energieverbruik. Door toepassing van een zelfontwikkeld filter, met lange standtijd en fijnstoffiltering, hoeft deze bij het Scholen°Concept bovendien maar eens per jaar vervangen te worden.”

Hoog rendement, laag geluidsniveau

Het Scholen°Concept wordt continu verbeterd om aan de eisen en wensen van scholen en overheden te blijven voldoen. Vaatstra: “Ongetwijfeld gaat deze coronacrisis invloed hebben op het ventileren van gebouwen en zeker schoolgebouwen. Er wordt nu veel onderzoek gedaan, maar dat er meer geventileerd dient te worden, staat voor ons als een paal boven water. Onlangs is ons Scholen°Concept geheel vernieuwd en is het ventilatie-aandeel fors toegenomen: een ventilatiedebiet van 1.400 m³ per uur per lokaal is standaard geworden. De energieconsumptie is daarentegen lager dan bij de huidige unit. We hebben een compleet nieuwe techniek toegepast bij de ontwikkeling van een hoog rendement verwarmings- en koelblok, dat uitermate geschikt is voor lage temperatuurtrajecten en erg snel zijn temperatuur overdraagt aan de lucht. Het geluid ten gevolge van de techniek is tevens verlaagd en bedraagt hoogstens 30,5 dB(A)!”

Gepatenteerde WTW-module

“Ons concept is zo gebouwd dat er eenvoudig modules kunnen worden toegevoegd. We kijken en luisteren naar de markt en breiden op basis daarvan de mogelijkheden van het Scholen°Concept uit.” In het najaar verwacht Vaatstra het assortiment uit te breiden met een gepatenteerde WTW-module. Deze WTW-module heeft een hoog warmteterugwinrendement in combinatie met een zeer laag energieverbruik voor het in stand houden van de luchtstromen.

Samenwerking met installateurs

Om te voldoen aan de toenemende vraag werkt Klimaatgroep Holland nauw samen met installateurs. In de afgelopen decennia is de rol van Klimaatgroep Holland dan ook langzamerhand verschoven naar de positie van ontwerper en leverancier aan de installatiemarkt. Deze richting bevalt Vaatstra goed: “De samenwerking met de installatiebranche heeft geleid tot vruchtbare projecten en kwalitatief erg goede installaties. We werken graag samen met installateurs die net als ons kwaliteit hoog in het vaandel hebben. Het Scholen°Concept is klaar voor de toekomst.”


Over het Scholen°Concept

Het Scholen°Concept is een innovatief klimaatbeheersingssysteem dat samen met het onderwijs is ontwikkeld. Het alles-in-één concept ventileert, verwarmt, koelt en regelt verlichting en zonwering volautomatisch en energiezuinig. Dit alles met als uitgangspunten: hoge kwaliteit, innovatief, logica en duurzaamheid.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.