Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Decentrale schoolventilatie: compacter, stiller en krachtiger
Wouter Wijma: “We hebben prachtige, betaalbare producten, kunnen veel, maar eerst moet die handrem eraf.”

Decentrale schoolventilatie: compacter, stiller en krachtiger

De installatiebranche staat klaar om scholen in Nederland te voorzien van duurzame ventilatie. Ned Air BV is één van de bedrijven die continu bezig zijn met het doorontwikkelen van oplossingen en brengt binnenkort de EduComfort 1000 op de markt. Deze zeer stille en nog compactere decentrale unit is voorzien van warmteterugwinning met een geïntegreerde bypass. “We zijn er klaar voor, alleen de markt voor bestaande scholen ligt nog volledig stil. Schoolbesturen wachten tot er meer bekend is wat betreft de subsidie.”

Op 1 oktober bleek uit de inventarisatie van het Landelijke Coördinatieteam Ventilatie op Scholen dat 11% van de scholen niet voldeed aan de (bestaande) wettelijke ventilatienormen en 38% wel. Van de helft van de aangeschreven scholen was op dat moment nog geen informatie binnen. Dit resultaat was aanleiding voor het kabinet om 360 miljoen euro beschikbaar te stellen voor technische aanpassingen, waarvan het eerste deel dit jaar al benut kan worden. Wouter Wijma, directeur van Ned Air BV en voorzitter van Binnenklimaat Nederland (voorheen de Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA)) is blij met deze eerste impuls: “Het is een eerste, hoewel bescheiden stap.”

Te weinig deskundigen 

“Met de winter in aantocht komt er een spannende tijd aan”, voorspelt Wijma. “Ook met die subsidie gaan we voor het eind van het jaar niet al die scholen van ventilatie voorzien. Daar gaan normaal gesproken jaren overheen. De meeste problemen voorzie ik bij de oudere gebouwen. Monumentale scholen vergen altijd veel tijd door de strengere regelgeving. En waarom denk je dat van de helft van de scholen nog geen informatie binnen was? Daar heb je deskundigen voor nodig, die wij ook nodig hebben voor de uitvoering. En ook daar is een tekort aan capaciteit. We hebben de hele bouwkolom nodig, maar het begint eenvoudig met geld. Er zijn genoeg scholen die afgelopen zomer en deze herfst plannen hadden om de ventilatie aan te pakken, maar ze wachten op de subsidie. We hebben genoeg aanvragen liggen.”

Jassen aan

Hoe deze winter moet verlopen, is de vraag. Wijma: “Als een goed ventilatiesysteem ontbreekt, zullen de ramen open moeten om verse lucht binnen te krijgen. Je hoort dat leerlingen, met de jassen aan, daarbij nu al problemen hebben om zich te concentreren, dus ik houd mijn hart vast. Waarschijnlijk zullen veel scholen noodgedwongen weer overgaan op online lessen. Het zal lastig worden onder de norm te blijven. Bedenk dat de norm het Bouwbesluit 2012 betreft, dan ben je nog lang niet op het niveau van Frisse Scholen klasse B en evenmin is het corona-proof.”

EduComfort

Ned Air BV bouwt ondertussen ongestoord verder aan steeds slankere, stillere en krachtigere ventilatiesystemen. De belangrijkste decentrale oplossing voor scholen is momenteel de EduComfort 950, een compacte meestal: plug & play-unit voor ventilatie, voorzien van warmteterugwinning en CO2-gestuurd, die volledig voldoet aan het ”Programma van Eisen Frisse Scholen september 2015” en zonder veel bouwkundige aanpassingen in de meeste lokalen in te passen is. Bediening en monitoring kan via de geïntegreerde web-based regeling. Ned Air BV levert ook de EduComfort 1100 LN, waarbij LN staat voor Low Noise. Met 368 mm hoogte is het één van de dunste in de markt, geschikt voor PvE Frisse Scholen klasse B en A.

EduComfort 1000.

EduComfort 1000

Wijma: “We zitten middenin de ontwikkeling van de EduComfort 1000, een circulaire unit die naast ventileren kan koelen en verwarmen via een geïntegreerde koel- en/of verwarmingsbatterij. Deze kan waarschijnlijk 1.000 kuub lucht per uur verplaatsen en door de geïntegreerde omkasting is deze unit even compact als de 950, maar veel makkelijker en sneller te installeren. De warmteterugwinning, dat vaak wordt vergeten, hebben we opgenomen met onze gepatenteerde geïntegreerde bypass LSM.”
Ned Air BV staat klaar voor wat gaat komen. Wijma: “Ik ben erg benieuwd wat er gaat gebeuren. We hebben prachtige, betaalbare producten, kunnen veel, maar eerst moet die handrem eraf. Nieuwbouw loopt door maar renovatie ligt stil en dat is het grootste deel van de markt. Aan ons zal het niet liggen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.