Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Projecten

Decentraal ventilatiesysteem voor Towercampus Pauwmolen: Voordelen van decentraal ventileren maken project financieel haalbaar

Pauwmolen-Delft_JWD_01

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | 5d Architectuur & Fotografie

10 november 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Alle 285 studenten- en jongerenappartementen in hoogbouwproject Towercampus Pauwmolen in Delft zijn voorzien van een decentraal en vraaggestuurd ventilatiesysteem. Op advies van ClimaRad is gekozen voor de Sensa WTW-units, die zich onderscheiden door een hoog comfort, een minimaal energieverbruik, een stijlvol design én een zeer eenvoudige installatie.

Het plan voor de realisatie van Towercampus Pauwmolen ontstond al enkele jaren geleden, vertelt Rick Mathijssen, Commercieel Technisch Adviseur Zuid-Nederland bij ClimaRad BV. “Aanvankelijk was het idee om een aantal luchtbehandelingskasten te installeren, voor de centrale vent ilatie van de 143 zelfstandige studentenstudio’s, 142 jongerenappartementen en algemene gangzones. Om het project financieel haalbaar te maken, is echter overgestapt op de WTW-units van ClimaRad. Zowel opdrachtgever B-right Urban Living, ontwikkelend aannemer Nederlandse Bouw Unie (NBU) als klimaatinstallateur Brabant Installatie Techniek waren enthousiast over onze units, waarmee decentraal en vraaggestuurd per ruimte geventileerd kan worden. Bij een decentrale toepassing zijn kanalen en schachten bovendien overbodig, waardoor compacter gebouwd kan worden.”

Omdat de WTW-units direct tegen de buitenmuur worden geplaatst, wordt rechtstreeks door de gevel toe- en afgevoerd. Hierdoor krijgt het gebouw als het ware ‘ademende gevels’ en vervalt de noodzaak om ventilatiekanalen door het gebouw te plaatsen.

Hoog comfort, geen tocht en buitengeluid

Aan de selectie van de WTW-systemen werd een aantal randvoorwaarden gesteld, vertelt Mathijssen. “Allereerst moest het systeem geschikt zijn voor hoogbouwprojecten. Vanwege de ligging aan de A13 werden ook specifieke eisen gesteld aan het geluid. Omdat onze WTW-units direct tegen de buitenmuur worden geplaatst, wordt rechtstreeks door de gevel toe- en afgevoerd. Hierdoor krijgt het gebouw als het ware ‘ademende gevels’ en vervalt de noodzaak om ventilatiekanalen door het gebouw te plaatsen. Daarnaast zijn alle ClimaRad WTW-units standaard uitgevoerd met geluidwerende ventilatievoorzieningen, om te voorkomen dat met de toe- en afvoer van lucht ook geluid van buiten naar binnen doordringt. Hierdoor kunnen de units zeer hoge geluidbelastingen aan. Dankzij een ingebouwde tegenstroom warmtewisselaar wordt de warmte uit de afgevoerde binnenlucht bovendien efficiënt benut om frisse buitenlucht voor te verwarmen. Hierdoor functioneert het ventilatiesysteem zeer energiezuinig (tot 90% rendement) en zijn tochtklachten niet aan de orde.”

Per woon- of slaapvertrek is één compacte en vlakke designunit voorzien.

Volledig vraaggestuurd

In Towercampus Pauwmolen zijn zowel Sensa WTW-units in horizontale (H2X) als verticale (V2X) uitvoering geplaatst. “Per woon- of slaapvertrek heeft Brabant Installatie Techniek één compacte en vlakke designunit voorzien”, vertelt Mathijssen. “Alle units zijn just-in-time per verdieping aangeleverd en in de afbouwfase gemonteerd, waardoor beschadigingen werden voorkomen. Voor de montage van de plug-and-play units zijn een wandcontactdoos, twee gaten in de gevel én een ophangbeugel voldoende. Bovendien moet de regeling gekoppeld worden aan de ClimaRad B-Fan in de badkamer, die in een efficiënte ventilatie van de natte ruimtes voorziet. Intelligente sensoren meten continu de luchtkwaliteit in de woon-, slaap- en badkamers. De toe- en afvoer van lucht wordt automatisch geregeld op basis van vooraf bepaalde setpoints (CO2-waarden, temperatuur en relatieve vochtigheid). In de badkamers zijn bovendien bewegingsmelders toegevoegd. Wij zijn erg trots op het uiteindelijke resultaat en de samenwerking met de betrokken partijen.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%