Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
De meest duurzame autogarage van Europa staat in Hengelo

De meest duurzame autogarage van Europa staat in Hengelo

Alles wordt digitaal, zelfs een autoshowroom. Wie tegenwoordig bij een autodealer binnenstapt, heeft op internet alle ins en outs al gezien. Daarom wilde Volvo Harrie Arendsen in Hengelo (O) meer zijn dan alleen een showroom. In 2017 werd een nieuw garagebedrijf geopend. Een bijzonder duurzaam karakter, een lunchroom, diverse flexwerkplekken, vergaderzalen, een trainingsruimte én een duurzaam, all-electric installatiepakket maken dit pand anders dan anders!

“Niet alleen mensen en familie zijn voor ons belangrijk, maar ook het milieu”, vertelt Judith Arendsen, Coördinator Duurzaam bij Volvo Harrie Arendsen. “Binnen ons familiebedrijf is duurzaam ondernemen dan ook niet ‘hip’; het zit echt in ons bloed. Wij voelen ons verantwoordelijk voor de wereld die we achterlaten aan onze kinderen. Daarom hebben we onze nieuwbouw in Hengelo ook volledig duurzaam gebouwd.”

Volvo Harrie Arendsen in Hengelo (O) wilde meer zijn dan alleen een showroom.

 

In haar nieuwbouw verbruikt Volvo Harrie Arendsen sec stroom van Pure Energie; het groenste energiebedrijf van Nederland dat alleen écht groene stroom uit eigen wind- en zonprojecten levert. Bovendien is een duurzaam installatiepakket voorzien. “In de ontwerpfase hebben wij een duurzaam plan uitgewerkt, met onder meer verdelers, warmtepompen, zonnepanelen, een uitgekiend LED-verlichtingsplan met daglichtregelingen en een balansventilatiesysteem”, vertelt Frank ten Broek, eigenaar van Derksen Installatietechniek. “Om maximaal rendement te behalen, wordt de complete installatie aangestuurd door KNX. De lage-temperatuurverwarming wordt aangestuurd door thermostaten per ruimte, die tevens aan de KNX-installatie van Hager zijn gekoppeld.”

De Hager KNX-installatie bij Volvo Harrie Arendsen.

Referentie om trots op te zijn

In samenwerking met paneelbouwer El-Point werden de verdelers gerealiseerd. System integrator Erwin van Limburg van Domotica4life werd betrokken om invulling te geven aan de automatisering. De samenwerking met Hager verloopt al sinds jaar en dag prima, vertelt hij. “Dit is echt een referentie om trots op te zijn. De grootte van dit project en de manier waarop duurzaamheid tot in de puntjes is doorgevoerd, zie je niet elke dag voorbij komen. De BREEAM ‘Excellent’-ambitie in dit project stelde ons absoluut voor een uitdaging, maar met een goede voorbereiding hebben we hier een succes van gemaakt.”

Specialist in integraal energiemanagement Van Beek heeft met ErbisTV de energieprestaties van dit duurzame project inzichtelijk en actueel zichtbaar gemaakt voor bezoekers en personeel.

Centrale schakelingen

Van Limburg heeft alle Hager KNX-componenten geprogrammeerd. In de afleverruimte van auto’s zie je dit bijvoorbeeld terug in de RGB-spots. Via de app kunnen eenvoudig de gewenste kleur en sfeer worden ingesteld, passend bij het seizoen én de kleur van de auto. “Duurzaamheid met KNX zie je terug in de centrale schakelingen”, vertelt hij. “Als het gebouwalarm wordt ingeschakeld, gaat automatisch alle verlichting uit. Zo kan er nooit meer een lampje worden vergeten. Zowel ter plekke als op afstand kan de status van de verlichting bovendien eenvoudig worden bekeken.” 

Het grootste gedeelte van de LED-verlichting wordt traploos via DALI geregeld. Een bijzondere functionaliteit in deze DALI-gateway is de ‘tunable white’, die niet alleen gebruikt wordt voor het goed uitlichten van de producten, maar ook voor ‘Human Centric Lighting’. Hierbij wordt de verlichting ingezet om o.a. het dagelijkse ritme van medewerkers te ondersteunen, hun concentratie te verbeteren en hun algehele welzijn te bevorderen. Middels de DALI-interface van Hager is de DALI-gateway aan de Hager KNX-installatie gekoppeld.

Specialist in integraal energiemanagement Van Beek heeft met ErbisTV de energieprestaties van dit duurzame project inzichtelijk en actueel zichtbaar gemaakt voor bezoekers en personeel. “Harrie Arendsen heeft gekozen voor ErbisOnline om inzicht te krijgen in de energieprestaties van de vijf bedrijfsvestigingen”, vertelt Ron Hendriks, Managing Director bij Van Beek. “In de nieuwbouw in Hengelo is deze dienstverlening uitgebreid met het innovatieve ErbisTV, waarmee het energieverbruik duidelijk in beeld wordt gebracht.”

Erkend Duurzaam Premium

Onlangs ontving Harrie Arendsen de bekroning op haar duurzame werk: zij werd als allereerste Volvodealer in Nederland Erkend Duurzaam Premium gecertificeerd. Met het inslaan van de nieuwe, duurzame richting levert Harrie Arendsen het bewijs dat (het runnen van) een autobedrijf uitstekend samengaat met het beschermen van de wereld waarin wij leven.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.