Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
De beste luchtkwaliteit tegen de laagste operationele kosten

De beste luchtkwaliteit tegen de laagste operationele kosten

Lucht die schoon lijkt, is soms allesbehalve schoon. Als het oog vervuiling niet kan zien, wil dat nog niet zeggen dat het er ook niet is. Van stofdeeltjes die met het blote oog niet te zien zijn tot onzichtbare gassen die de lucht vervuilen en ongezond maken: in werkomgevingen kunnen dit soort vervuilingen desastreuze gevolgen hebben.

Camfil

Goede luchtbehandeling en dito luchtfiltering waarborgen twee dingen: de gezondheid van mensen en de levensduur van apparatuur.

 

Gelukkig zijn daar zeer professionele oplossingen voor. De aanbieder van het eerste uur van dit soort oplossingen is Camfil. Opgericht in 1963 in Zweden, met een missie om schone en gezonde lucht te brengen op plaatsen waar dat nodig is, opende Camfil in Nederland in 1973 haar deuren. Het bedrijf heeft met deze historie een onverslaanbare expertise opgebouwd. We spreken met Managing Director Sjoerd Willemsen en Manager Camcleaners en Airpurifiers Erik de Jong.

Stel je eens voor dat er geen luchtfilters zouden bestaan

“Een cleanroom bij een elektronicaproducent of een operatiekamer in een ziekenhuis zouden zonder goede luchtfilters meteen gesloten kunnen worden”, begint Willemsen. “Goede luchtbehandeling en dito luchtfiltering waarborgen namelijk twee dingen: de gezondheid van mensen en de levensduur van apparatuur. Beiden zijn niet in geld uit te drukken.” Camfil levert al jarenlang luchtfilters met het hoogst mogelijke rendement, geschikt voor cleanroomtoepassingen. Dat daarmee tot op nanoniveau partikeltjes uit de lucht gefilterd worden, snappen de meeste mensen al. Er is echter nog een ander gevaar dat gefilterd moet worden, namelijk ongewenste gassen. Willemsen legt uit: “Gassen zie je niet, maar kunnen een zeer schadelijke invloed hebben. Met onze filters halen we nu ook moleculaire deeltjes uit de lucht.”

Luchtfiltratie is maatwerk

Camfil

Camfil Nederland aan de Galvanistraat in Ede.

 

Om tot de allerbeste oplossing voor een klant te komen, verricht Camfil eerst metingen en wordt de lucht getest, om een nullijn als uitgangspunt vast te stellen. De Jong: “In de kern zijn we leverancier van losse filters, maar we opereren op een veel breder vlak. In de breedte is er geen ander bedrijf dat zo compleet voor oplossingen kan zorgen. We leveren waar nodig complete ontstoffingsinstallaties en gasfilterinstallaties die werken op nano- en moleculair niveau. Dat kunnen we dankzij jarenlange research en de drang om te blijven innoveren.” Willemsen voegt toe: “Bedenk dat tweederde deel van onze winst weer gestoken wordt in de ontwikkelingen van onder andere onze vijf R&D laboratoria wereldwijd.”

ISO-genormeerd

Volgens Willemsen staan we aan de vooravond van het waarmaken van alle beloftes, aangezien luchtvervuiling en gezondheid thema’s zijn die actueler dan ooit naar voren komen. “De eisen die aan de luchtkwaliteit worden gesteld, zijn steeds strenger. Wij werken volgens de ISO 16890 normering. Eurovent heeft deze normering aangepast voor partikelgrootte PM10, PM2,5 en PM1. Deze laatste gaat over deeltjes die kleiner zijn dan 1 μ en het meest schadelijk zijn.”

Een ander belangrijk punt is het energieverbruik van filtersystemen. De Jong licht toe: “Er wordt sinds 2019 anders getest, er is een nieuwe energieclassificatie van kracht. De allerbeste filters hebben normaliter ook de hoogste weerstand en verbruiken daardoor de meeste energie. Daarom combineert Camfil het beste van twee werelden. De allerbeste filtratie tegen de laagste operationele kosten. We zijn thuis in alle industrieën en onze testresultaten staan openbaar op de site van Eurovent.” De Camcleaners die door De Jong in de markt worden gezet, zijn een toevoeging aan een bestaand luchtbehandelingssysteem. “We kunnen tot wel 6.000 m3/h lucht recirculeren met ons grootste model, met de meest efficiënte HEPA-filters die er zijn. Zeer geschikt voor de industrie en logistieke omgevingen met hoge concentraties fijnstof. Voor kantoor- en mobiel gebruik hebben we Airpurifiers; kleinere modellen die standalone werken. Er zijn ook Airpurifiers die als aanvulling werken op een bestaand luchtverversingssysteem, denk bijvoorbeeld aan hotels. Moet je je voorstellen dat je in een grote wereldstad in een hotel verblijft en alle fijnstof van buiten de hotelkamer in zou krijgen. Daar word je ziek van. Een Airpurifier lost dat probleem op. Het businessmodel achter onze Camcleaners en Airpurifiers is zeer solide te noemen. We zorgen voor schone lucht, besparen energie en besparen kosten die ontstaan door ziekte van personeel of uitval van machines.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.