Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
​Coronaproof en toekomstbestendig

​Coronaproof en toekomstbestendig

Sinds het uitbreken van de coronapandemie staat het hoog op de politieke agenda: goede ventilatie op scholen. Voor het Kalsbeek College in Woerden was dit reden genoeg om een compleet ventilatiesysteem te laten installeren. De scholengemeenschap gaf BLR-Bimon opdracht voor de engineering en uitvoering hiervan.

​“De roep om goede ventilatie op scholen is niet nieuw”, zegt Technisch Adviseur Gert-Jan de Stigter van BLR-Bimon. “In 2015 bracht de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland al een Programma van Eisen uit voor Frisse Scholen. Dit om de gezondheid, het welbevinden en de prestaties van leerlingen in de klas te bevorderen. Door corona zijn deze eisen actueler dan ooit, sinds bekend is dat goede ventilatie voorkomt dat het virus zich via aerosolen in de lucht verspreidt. Vanuit deze gedachte vroeg het Kalsbeek College ons om mee te denken over een ventilatiesysteem, zowel voor de hoofdlocatie aan de Josef Israëlslaan als locatie Bredius aan de Burgemeester H.G. van Kempensingel.”

Klaslokaal met ventilatie-unit in het plafond.

Vijftig duurzame ventilatie-units

In de 44 lokalen van de hoofdlocatie en in zes lokalen van Bredius bracht BLR-Bimon een ventilatie-unit met warmteterugwinning en CO2-sensor aan. De Stigter: “De units ventileren op CO2, maar kunnen ook handmatig aangestuurd worden. De units zuigen schone lucht van buiten aan en blazen deze, op de gewenste temperatuur, de lokalen in. De vuile lucht wordt afgevoerd. De energie in deze lucht wordt hergebruikt voor het opwarmen van de aangevoerde lucht. Dit levert een rendement op van 75 procent. De units zijn tevens uitgevoerd met een bypass-modus voor zomernachtventilatie.”

Het Kalsbeek College liet een compleet ventilatiesysteem installeren.

Brievenbussen in de gevel

De grootste uitdaging lag in het inpassen van de units in de bestaande situatie. “De ruimtes boven de plafonds waren te laag”, licht De Stigter toe. “Op de tweede, bovenste verdieping losten we dit op door de plafondplaten te verwijderen. Zo konden we met het systeem aansluiten op het dak. Op de begane grond en eerste verdieping ging dit niet. Om voldoende buitenlucht aan te kunnen zuigen, moesten we flinke openingen in de gevel maken. In overleg met de constructeur zaagden we 36 sparingen uit in de vorm van een brievenbus. Deze smalle openingen van 90 bij 300 millimeter waren nodig om het liggende betonstaal in de gevels intact te houden. Om de sparingen stevigheid te geven, zijn ze voorzien van een opvangconstructie van RVS.”

Krappe planning

De gevelsparingen werden bedacht en uitgewerkt gedurende de uitvoeringsfase van het project. Dit had te maken met de krappe planning. De werkzaamheden moesten in de zomervakantie uitgevoerd worden. “We konden natuurlijk niet boren en zagen als de leerlingen in de klas zaten”, aldus De Stigter. “Om de planning te halen, liepen veel werkzaamheden parallel aan elkaar. Ook maakten we gebruik van de voorjaarsvakantie. In die week brachten we de units op de tweede verdieping aan. In de kerstvakantie komen we nog één keer terug, om stoplichten in de klassen te plaatsen. Deze stoplichten geven de luchtkwaliteit in de klas aan.”

Aan- en afvoer van lucht via het dak.

Onderhoud

BLR-Bimon is tevens verantwoordelijk voor het onderhoud van het ventilatiesysteem. Het vervangen van de filters is hierin een belangrijk onderdeel. De Stigter: “Na honderd draaiuren controleren we de filters en stellen we de draaitijd in. Wanneer die draaitijd erop zit, krijgen we een melding dat de filters vervangen moeten worden. Op deze manier blijft het ventilatiesysteem optimaal functioneren en is het Kalsbeek College klaar voor de toekomst. De leerlingen zijn de komende decennia verzekerd van een gezond, fris en duurzaam binnenklimaat in hun klaslokalen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.