Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Jaarboek

Continue focus op wat beter, slimmer én efficiënter kan

Richard-Daamen-en-Thomas-Kip_0001
Productspecialist Thomas Kip (l) en Managing Director Richard Daamen (r) met de Belimo Customized producten.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Belimo Servomotoren B.V.

9 maart 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Verduurzaming en vergroening van lineaire processen. Dát is de ambitie van Belimo Servomotoren B.V. De marktleider in de productie van klepaandrijvingen, regelkleppen en sensoren voor verwarming, ventilatie en luchtbehandeling denkt actief met HVAC-installateurs, systeemintegratoren, servicemonteurs en andere relaties mee over hoe de keten geoptimaliseerd kan worden. Hoe worden producten op dit moment op de bouw aangeleverd? En welke verbeteringen zijn mogelijk, zodat kosten worden verlaagd, bouwafval wordt gereduceerd, vervoersbewegingen worden beperkt en onze CO2-voetafdruk wordt verkleind? Maar ook: hoe kunnen we een efficiënte logistiek en montage, korte doorlooptijden en minimale faalkosten borgen, zodat projecten haalbaar en rendabel blijven? De Belimo Customized Products spelen hierin een essentiële rol.

Minder produceren = minder afvoeren. Volgens die filosofie heeft Belimo haar verpakkingen het afgelopen jaar kritisch onder de loep genomen. Dit heeft geleid tot een nieuwe strategie, waarbij producten niet meer per stuk maar netjes uitgesorteerd in rolkarren worden geleverd. “Op de bouwplaats kunnen HVAC-installateurs onze producten heel efficiënt per verdieping verplaatsen”, vertelt Richard Daamen, Managing Director bij Belimo. “Ook gaat geen kostbare uitpaktijd meer verloren en wordt het risico op beschadigingen beperkt. Dankzij de Customized Products kan bovendien veel efficiënter worden gewerkt. Een uitkomst, in de steeds krapper wordende arbeidsmarkt.”

Maatwerk voor ieder project

Met Belimo Customized Products worden lucht- en waterzijdige aandrijvingen als prefab modules voorgemonteerd en/of gelabeld. Ook kunnen klantspecifieke instellingen geactiveerd worden, waarna de producten just-in-time en just-in-place als maatwerk naar de bouw worden vervoerd. “Wij zijn in staat om klantspecifieke kabels of connectoren voor te monteren. En ook hydraulisch bieden we meerwaarde, door het voormonteren van leidingwerk, bevestigingsbeugels, bochten, koppelingen of ander fittingwerk aan onze regelafsluiters en kogelkranen”, aldus Daamen. “Hierdoor kan de samengestelde set naadloos en plug-and-play op het leidingwerk worden aangesloten. Zelfs het dampdicht isoleren van de set is geen enkel probleem! Door de Customized Products als maatwerk te leveren, is iedere bestelling uniek. Bovendien zijn klanten verzekerd van een hoge elektrische en hydraulische kwaliteit. Wij inventariseren continu wat beter, slimmer en efficiënter kan, waarbij de klantbehoefte als uitgangspunt wordt genomen. Bovendien werken wij uitsluitend met gerenommeerde merken en wordt ieder gereed gemeld Customized Product voor uitlevering zorgvuldig getest op functionaliteit en lekdichtheid. Zo worden faalkosten tijdens de projectuitvoering sterk gereduceerd. Conform alle Belimo-producten wordt op onze Customized Products standaard 5 jaar garantie gegeven.”

Triple winsituatie

Installateurs zijn zeer enthousiast over de Customized Products service, die verder gaat dan sec het leveren van producten, aldus Daamen. “We zoeken letterlijk de verbinding. Met onze aandrijvingen, maar ook in de samenwerking tussen doelgroepen. Van installateurs en systeemintegratoren tot en met OEM-partijen. Maar ook met modulaire bouwers, die de complexe en bewerkelijke voormontage graag aan ons uitbesteden.” Voor de hoogwaardige technische assemblage van alle aandrijvingen, welke grotendeels plaatsvinden in de eigen fabriek, is Belimo tevens een samenwerking aangegaan met sociale onderneming Pre-Works, waarmee mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen om onderdeel uit te maken van de reguliere arbeidsmarkt. “Hiermee nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en creëren we een triple winsituatie in de keten.”

Gratis trainingen en webinars

Samenwerking heeft voor Belimo tevens betrekking op kennisdeling, in al zijn facetten. Zo kunnen relaties deelnemen aan gratis (product)trainingen. Zowel op locatie als in het kenniscentrum in Vaassen, aldus Daamen. “Via onze nieuwe website www.belimo.nl kunnen zij zich bovendien aanmelden voor diverse webinars, over het berekenen en selecteren van druk(on)afhankelijke regelventielen, het toepassen van de intelligente Energy Valve en de geschiedenis en betekenis van VAV en CAV. Hierdoor leren installateurs (nog) betere productselecties maken en nauwkeurig(er) inregelen, met wederom minimale faalkosten, kortere doorlooptijden en een perfect werkende installatie als resultaat. In combinatie met onze uitgebreide webshop worden klanten volledig ontzorgd.”

Nieuwe leerlijn Meet- en Regeltechniek

Om ook de kennis en vaardigheden van volgende generaties technici op peil te brengen en te houden, werkt Belimo samen met diverse ROC’s én het ROVC in Ede. Voor laatstgenoemde opleidingscentrum wordt op dit moment een compleet nieuwe leerlijn Meet- en Regeltechniek opgezet, in samenwerking met diverse relaties in de keten. “Dankzij deze leerlijn kunnen monteurs en andere geïnteresseerden vanaf eind dit jaar en in slechts vier modules kennis maken met de basisbeginselen van elektrotechniek, zwakstroomtechniek, sterkstroomtechniek, warmte- en koude-opwekking en bijbehorende afgiftesystemen. Bovendien wordt uitgebreid aandacht besteed aan de technische systemen waarmee je bijvoorbeeld druk, flow en temperaturen kunt meten én beïnvloeden. De praktijk staat hierbij centraal, waarvoor wij verschillende montage-opstellingen beschikbaar stellen”, aldus Daamen. “Bovendien zijn in het ROVC meer dan 700 Belimo-producten geïntegreerd, waardoor ook het gebouw zelf kan dienen als studieobject.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht