Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Broerenkwartier Zwolle kiest voor decentrale ventilatie
Een impressie van de toepassing van de ClimaRad Ventura V1X/V1D ventilatie-unit.

Broerenkwartier Zwolle kiest voor decentrale ventilatie

Ruimte besparen met het ventilatiesysteem

De appartementen in het centrum van Zwolle, die zijn gerealiseerd onder de naam Broerenkwartier, hebben het decentrale ventilatiesysteem van ClimaRad gekregen. Omdat centrale ventilatie te veel ruimte zou vragen, werd gekozen voor deze decentrale oplossing. De producten van ClimaRad voldoen daarbij aan bijzondere eisen.

ClimaRad leverde maatwerk bij dit project, waarbij het ventilatieconcept gecombineerd werd met vloerverwarming. Er zijn meerdere types ventilatie-units geleverd aan installateur Breman, namelijk de ClimaRad Sensa V2X, Ventura V1X en Ventura V1D. Laatstgenoemde variant kan twee ruimtes tegelijkertijd ventileren, wat uitkomst biedt bij meerkamerappartementen. Dit wordt gecombineerd met ClimaRad S-Fans, die zorgen voor mechanische luchttoevoer in de slaapkamer, en afzuigcomponenten.

De levering van de producten gebeurde just-in-time, omdat Breman geen mogelijkheden had om grote hoeveelheden producten op te slaan op locatie. Door de goede afstemming tussen beide bedrijven konden de goederen precies geleverd worden op het moment dat ze nodig waren.

Extern rooster voor de ClimaRad Ventura V1D.

Ruimte behouden

Ralph Liedenbaum, Commercieel Directeur en betrokken salespersoon, is zeer te spreken over het project. “De hoofdaannemer, Schutte Bouw, had moeite om het gebouw ventilatietechnisch op orde te krijgen. Ze heeft het betoncasco laten staan en heeft alles vervolgens opnieuw opgebouwd. Omdat het geen nieuwbouw betreft, was het een uitdaging om de kanalen op de juiste plekken te krijgen. De projectleider van Schutte Bouw kende de voordelen van ClimaRad en decentraal ventileren. Vandaar dat wij gevraagd werden om mee te denken.”

Ook installateur Breman was al bekend met ClimaRad en kon zich volledig vinden in het uitgewerkte concept. Ze zag in dat centraal ventileren ten koste zou gaan van de woonruimte en dat deze oplossing de enige juiste was. Liedenbaum: “Er hoefden geen extra leidingschachten aangebracht te worden, waardoor het gebouw en de appartementen vrijer in te delen zijn.”

Geluidwerende gevels

Behalve de ventilatie lag er ook een belangrijke eis op het gebied van geluid. Het gaat om een binnenstedelijk project, waardoor de geluidwering erg belangrijk is. Met de producten van ClimaRad sluit je de gevels af, waardoor dit probleem direct werd opgelost. Ook bij het ontwerp van de aangepaste gevelroosters dacht ClimaRad mee. Liedenbaum: “De architect koos een gevelsteen waarvan de maatvoering niet standaard was. Breman Installatiefabriek heeft in samenspraak met het gehele bouwteam een gevelrooster op maat ontwikkeld, precies in de juiste RAL-kleur. Dit ventilatierooster is meegenomen in het metselwerk. Wij hebben aangegeven waar het rooster aan moest voldoen en zij heeft de doorvoer in het rooster verwerkt. Daar is een behoorlijk traject aan voorafgegaan. Uiteindelijk is er voor alle partijen een goede oplossing gevonden en was de samenwerking hierin zeer goed. Er is iets moois ontstaan waar iedereen achter staat.”

Een impressie van de ClimaRad Sensa V2X ventilatie-unit.

Energiebesparing

Duurzaamheid is tegenwoordig bij ieder project belangrijk, zo ook bij het Broerenkwartier. Alle producten die ClimaRad levert, zijn vervaardigd uit polipropyleen en circulair. Bovendien maakt ClimaRad gebruik van warmteterugwinning (WTW) en zorgt ze daarmee voor een minimum aan ventilatieverliezen. “Dankzij het decentrale systeem ontstaan er geen mengtemperaturen, omdat de woonkamer het warme vertrek is en de slaapkamer het koele vertrek. De WTW werkt op kamerniveau: alle energie die wordt teruggewonnen, wordt in hetzelfde vertrek teruggebracht. Daardoor gaat er zo min mogelijk energie verloren”, aldus Liedenbaum.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.