Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Bont scala aan W-technieken voor monumentaal onderwijsgebouw
Zichtwerk luchtkanalen en kabelgoot in de gangzones van bouwdeel B.

Bont scala aan W-technieken voor monumentaal onderwijsgebouw

De voormalige Technische School St. Paulus aan de Meppelweg in Den Haag wordt stevig gerenoveerd. Het 60 jaar oude rijksmonument, begin vorig jaar door opdrachtgever ROC Mondriaan overgenomen van de gemeente Den Haag, omvat een theoriegebouw en een praktijkgebouw van elk drie verdiepingen. Wanneer de verbouwingswerkzaamheden rond de aanstaande bouwvak zijn afgerond, zal het complex vanaf september 2022 worden gebruikt voor de huisvesting van de School voor Entreeopleidingen.

Vanwege de monumentale status van het complex blijft tijdens de renovatie de gebouwschil zoveel mogelijk intact. Tegelijk zal de indeling van de twee met elkaar verbonden gebouwen deels gehandhaafd worden. Bínnen het 9.100 m2 tellende onderwijscomplex is echter een grootscheepse verbouwing en vernieuwing gaande. Zo worden op de begane grond van beide panden onder meer praktijkruimten, een aula, een kantine en diverse stafruimten gerealiseerd. 

Kwaliteitscontroles door de chef-monteur.

Uitdaging

Vanuit Capelle aan den IJssel verzorgt Van Dorp projecten in de wijk Morgenstond diverse werktuigbouwkundige oplossingen. Jack Lander, projectleider namens Van Dorp projecten, geeft het bijzondere projectkarakter weer. “Een renovatieproject is altijd speciaal, maar zeker als het gaat om een rijksmonument. Er mag niet zomaar iets worden weggehakt en er moet overal naar worden gekeken. Zorgvuldigheid en respect voor het verleden staan tijdens deze opdracht dan ook centraal.” Van Dorp projecten voorziet het complex van een compleet nieuwe koelinstallatie en vervangt de radiatoren. De oude verwarmingsinstallatie blijft wél operationeel. Vermeldenswaardig zijn verder de luchtkanalen in beide gebouwen. Deze worden in opdracht van bouwkundig aannemer Breijer Bouw en Installatie uit Rotterdam speciaal in het werk gespoten. “Normaal voorzie je de luchtkanalen in een fabrieksomgeving van de gewenste RAL-kleur”, aldus Lander. “Hier niet. Nadat ze door ons zijn gereinigd en vrijgemaakt, spuiten en monteren we de luchtkanalen en kabelgoten ter plaatse in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte. Vervolgens worden ze door onze monteurs naar de verdiepingen gebracht en aangesloten.”

Kastruimte

De aan Van Dorp projecten gegunde opdracht omvat ook de installatie van twee energiezuinige luchtbehandelingskasten met warmteterugwinning. Dit gebeurt met behulp van een warmtewiel. De afmetingen van de kasten (elk met een capaciteit van 32.000 m3/h) plaatste de installatiespecialist voor een behoorlijke uitdaging. “De ruimte om de kasten op de beoogde plaats te krijgen, was er eigenlijk niet”, zegt Lander. “In overleg met ROC Mondriaan en Breijer hebben we dan ook op de tweede verdieping een zogenaamd kalf tussen de kozijnen gedemonteerd. Daardoor konden we alle kastdelen naar boven toe transporteren en de kast daar samenstellen. In de kelder was het verhaal nóg complexer. Hier is een deel van de vloer uitgespaard, zodat we de stijlen en panelen van de kasten naar beneden konden brengen.”

Rechts de verdeler van de verwarmingsinstallatie, links de verdeler van de gekoeldwaterinstallatie.

Communicatie 

Van Dorp projecten heeft alle reden om het project binnenkort op de referentielijst bij te schrijven. “Samen met onze bouwpartners voeren we binnen een monumentaal gebouw in relatief korte tijd een vrij complexe renovatie uit”, aldus Lander. “Daaraan heeft wat ons betreft niet alleen een goede voorbereiding bijgedragen. Ook de communicatie tussen onze mensen en de overige partijen is optimaal. En dat is cruciaal, zeker met het oog op een juiste afstemming van alle bouwkundige en installatietechnische aspecten.”       

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.