Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Bijna energieneutrale Beroepscampus is mooi visitekaartje voor Veense totaalinstallateur
Tibo-Veen heeft 416 zonnepanelen op het dak geplaatst van 330 Wp per stuk (totaal: 137.280 Wp), waarmee in een groot deel van de energiebehoefte wordt voorzien.

Bijna energieneutrale Beroepscampus is mooi visitekaartje voor Veense totaalinstallateur

Naast een uitstekende thermische isolatie en zonoriëntatie dragen ook de gebouwgebonden installaties hieraan bij. In opdracht van Vaessen Algemeen Bouwbedrijf en met het installatieadvies van J. Van Toorenburg als onderlegger heeft Tibo-Veen de engineering van de werktuigbouwkundige én elektrotechnische installaties verzorgd. Bovendien was de totaalinstallateur uit Veen verantwoordelijk voor de realisatie, behoudens de directieleveringen (data-installatie en inbraak/toegangscontrole).

“In navolging van de BENG-eisen werden in dit project een A++++ label en een zeer lage EPC van 0,23 voorgeschreven”, vertelt Kees Verwijs, Projectleider Installatietechniek bij Tibo-Veen. “Bovendien golden er strikte geluidseisen. Om de hoge duurzaamheidsambitie te halen, hebben wij een gesloten broninstallatie met twee warmtepompen geëngineerd en geïnstalleerd. Een drycooler op het dak houdt de bron in balans.” Op het dak staan tevens vijf luchtbehandelingskasten met een A- of B-label, vertelt hij. “Het gros van de ruimtes wordt geklimatiseerd middels lucht, terwijl stralingspanelen voor een aangename, gelijkmatige warmteverdeling in de praktijklokalen zorgen. Overal in het gebouw is LED-verlichting gemonteerd, met een laag energieverbruik van 5 Watt/m². Tot slot hebben we 416 zonnepanelen op het dak geplaatst van 330 Wp per stuk (totaal: 137.280 Wp), waarmee in een groot deel van de energiebehoefte wordt voorzien.”

De nieuwbouw voldoet volledig aan de BENG-eisen. Naast een uitstekende thermische isolatie en zonoriëntatie dragen ook de gebouwgebonden installaties hieraan bij.

Uitdaging in dit project waren vooral de vele partijen, die betrokken waren bij de inrichting van onder andere het motorvoertuigenlokaal, de keuken en het Produceren, Installeren en Energie (PIE) lokaal. “In deze lokalen werd veel apparatuur van derden toegevoegd, die gecoördineerd en aangesloten moest worden op de gebouw-installatie”, aldus Verwijs. “Veel zaken konden al in de ontwerp- en engineeringsfase worden meegenomen, maar ook daarna werden nog installaties toegevoegd of aangepast.” Als voorbeeld noemt hij een spuitcabine voor auto’s, waar 13.000 m³/h lucht voor nodig is. “Hier moest het complete installatieontwerp op worden aangepast, terwijl het engineeringsproces al nagenoeg was afgewerkt. Bovendien moesten tal van toe- en afvoerkanalen en leidingen in de schachten worden ingepast. Een flinke puzzel, waar we dankzij de inzet én flexibiliteit van onze engineers en monteurs uitstekend in geslaagd zijn.”  

Bouwinfo

Architect RoosRos Architecten
Bouwkundig aannemer Vaessen Algemeen Bouwbedrijf
Installatieadvies J. Van Toorenburg
W- en E-installaties Tibo-Veen
Luchtkanalensysteem Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek
Opleveringdecember 2020

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.